• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Συντάξεις: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά

26 Ιουνίου 2024
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

14 Σεπτεμβρίου 2025
Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

14 Σεπτεμβρίου 2025
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό

14 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας

14 Σεπτεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες

14 Σεπτεμβρίου 2025
Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

14 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές

14 Σεπτεμβρίου 2025
ΖΕΥΓΑΡΙ, ΦΙΛΙ,

Ανήλικη εκδιδόταν μέσω εφαρμογής του ίντερνετ – Σύλληψη ενός 30χρονου

14 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο της Principia στην Κοζάνη δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Γαλατινή: Εντός διετίας έτοιμα προς λειτουργία τα 500 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους σύμφωνα με υο ρεπορτάζ!

13 Σεπτεμβρίου 2025
απατη

Καστοριά: Οι απατεώνες άρπαξαν 14.700 ευρώ. Πέντε άτομα στο κόλπο

13 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συντάξεις: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά

sierafm by sierafm
26 Ιουνίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
58
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λάθη στους επανυπολογισμούς συντάξεων που έγιναν από το 2019 διαπιστώνει και διορθώνει ο ΕΦΚΑ καταβάλλοντας αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Μέσα στον Ιούνιο πληρώθηκαν αναδρομικά για ορθούς επανυπολογισμούς σε 7.002 συνταξιούχους του ΟΤΕ, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο ετοιμάζεται νέο πακέτο πληρωμών για ορθούς επανυπολογισμούς συντάξεων σε περίπου 5.800 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής, και έπεται συνέχεια.

Τα λάθη του επανυπολογισμού προέρχονται από τα στοιχεία που έδωσαν τα Ταμεία των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα λάθη μεταφέρθηκαν και στον επόμενο επανυπολογισμό με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Η πηγή των λαθών, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ήταν στον πρώτο επανυπολογισμό και διορθώνονται τώρα με συνεχείς επανελέγχους και διασταυρώσεις στα στοιχεία των συνταξιούχων.

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων. Αναλυτικότερα:

*Τον Ιούνιο του 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 607 ευρώ. Εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί ανά συνταξιοδοτικό φάκελο από τους υπαλλήλους του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

*Σε στάδιο ελέγχου βρίσκεται ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και δρομολογείται η πληρωμή της πρώτης «ομάδας» συνταξιούχων (περίπου 500 άτομα) τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών για περίπου 5.000 συνταξιούχους της Εθνικής και άλλους 800 της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το επιτρεπτό όριο αποκλίσεων που προέβλεπε η υπουργική απόφαση στα στοιχεία που έδωσαν τα Ταμεία στον ΕΦΚΑ για τον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων ήταν 5%. Για να μηδενιστούν οι αποκλίσεις, οι επανυπολογισμοί ελέγχονταν κάθε μήνα από το 2019 και μετά και οι συνταξιούχοι εισέπρατταν τις διαφορές με βάση τα τελικά -διορθωμένα στοιχεία που καταχώριζε ο ΕΦΚΑ.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα λάθη αφορούσαν συντάξεις που εκδόθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) από Ταμεία ΔΕΚΟ, όπως του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ, και από ταμεία τραπεζών (Εθνικής, Αγροτικής, Ιονικής, Πίστεως κ.ά.).

Λάθη και ελλιπή στοιχεία υπήρχαν και σε άλλα Ταμεία, όπως στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΕΤΑΑ.

Σε όλες τις κατηγορίες οι λανθασμένοι επανυπολογισμοί διορθώνονται κατά ομάδες συνταξιούχων και ο ΕΦΚΑ καταβάλλει τις διαφορές αυξάνοντας τις συντάξεις με τα ανάλογα αναδρομικά.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθών επανυπολογισμών στους περισσότερους συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών για ορισμένους που παρουσιάζουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό.

Τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Τον Μάιο του 2024 έγινε καταβολή των αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων της Αγροτικής και τον Ιούνιο του 2024 για τους συνταξιούχους της Ιονικής.

Αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού πληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 οι συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία με κοινές διατάξεις (ΙΚΑ αντί Δημοσίου) έχοντας καταβάλει εισφορές κύριας σύνταξης υψηλότερες του 20%.

Οι 3 κατηγορίες των συνταξιούχων

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων, που είναι οι εξής:

  1. Παλαιοί αλλά και νέοι συνταξιούχοι στους οποίους έγιναν οι επανυπολογισμοί, αλλά έχουν γίνει λάθη στα ποσά! Ο έλεγχος των λαθών και οι διορθώσεις γίνονται αυτόματα από το λογισμικό σύστημα επανυπολογισμού συντάξεων του ΕΦΚΑ. Οι συντάξεις «σαρώνονται» σε τακτική βάση με επαναληπτικούς επανυπολογισμούς και όπου οι προδιαγραφές του συστήματος για τα έτη ασφάλισης, τον συντάξιμο μισθό και τις κρατήσεις εντοπίζουν αποκλίσεις, γίνονται αυτόματα οι διορθώσεις στις συντάξεις και καταβάλλονται αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους.
  2. Παλαιοί συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, στους οποίους έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση, που δίνουν αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
  3. Νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) για τους οποίους ο επανυπολογισμός σύνταξης πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτούς ανήκουν συνταξιούχοι με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά και συνταξιούχοι χηρείας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: αναδρομικάεπανυπολογισμοςλαθησυνταξη
Previous Post

Αυγή: Δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα πρώτη φορά μετά τη χούντα – Το τελευταίο πρωτοσέλιδο

Next Post

Τα έξι εμπόδια για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Next Post
Χόρτα καθαρισμός

Τα έξι εμπόδια για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα
  • Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων
  • Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου
  • Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr