• Latest
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, µονοκλωνικά

Σχεδόν όλοι έχουν μολυνθεί από αυτόν τον ιό – Αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο καρκίνου

10 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

11 Ιουλίου 2026
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ από το συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης

Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”

11 Ιουλίου 2026
Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

11 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο

11 Ιουλίου 2026
αστυνομια, ασθενοφορο

Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

11 Ιουλίου 2026
υπολογιστης

Πάνω από 42.000 αρχεία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίστηκαν σε ιστοσελίδα

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Ξεκινά η ρύθμιση των 72 δόσεων -Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

11 Ιουλίου 2026
ΕΓΝΑΤΙΑ

Εγνατία Οδός: Τρία αυτοκίνητα πήγαιναν ανάποδα

11 Ιουλίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιακές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές: Ένας φαύλος κύκλος…

11 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

«Κλειδώνει» καύσωνας στην Ελλάδα – Πότε έρχεται ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας

11 Ιουλίου 2026
Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

11 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχεδόν όλοι έχουν μολυνθεί από αυτόν τον ιό – Αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο καρκίνου

sierafm by sierafm
10 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, µονοκλωνικά
0
SHARES
106
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέους τύπους καρκίνου που συνδέονται με τον ιό Epstein-Barr, από τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ένας από τους πιο κοινούς ιούς στον κόσμο φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη της υπηρεσίας έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr (EBV) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μεταδίδεται εύκολα μέσω σάλιου και άλλων σωματικών υγρών και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώδη μονοπυρήνωση ή «ασθένεια του φιλιού».

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο EBV, ο οποίος παραμένει για πάντα στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους, όπως λεμφώματα και μια σπάνια μορφή καρκίνου στον λαιμό. Ωστόσο, μέχρι τώρα, υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για ευρύτερους κινδύνους για την υγεία.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι ο ιός θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου, χρόνια πριν γίνει η διάγνωση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 74.000 άτομα στη νότια Κίνα για 8-10 χρόνια, εντοπίζοντας 1.990 περιπτώσεις καρκίνου. Επίσης, εξέτασαν αν οι άνθρωποι είχαν αντισώματα EBV – πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και αποθηκεύονται στο σώμα, λειτουργώντας ως ένδειξη ότι κάποιος είχε τον ιό.

Τα άτομα με αντισώματα EBV είχαν περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ και ερευνητικών κέντρων στην Κίνα.

Όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο των αντισωμάτων, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες «να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό Epstein-Barr και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου», δήλωσε ο δρ Ζήσης Κοζλακίδης, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής της μονάδας εργαστηριακής υποστήριξης, βιοτραπεζών και υπηρεσιών του IARC.

Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι για ανάπτυξη ρινοφαρυγγικού καρκίνου, ο οποίος είναι σπάνιος και προσβάλλει το τμήμα του λαιμού που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το πίσω μέρος του στόματος. Τα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον EBV είχαν 26 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη μορφή καρκίνου σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Επίσης, τα αντισώματα EBV συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του ήπατος και λεμφωμάτων, που είναι μια ομάδα καρκίνων του αίματος.

Με πληροφορίες από Euronews

 

Tags: ΑΥΞΗΣΗΙΟΣΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

ΔΥΠΑ: Νέα αξιολογημένα προγράμματα κατάρτισης ανέργων με επίδομα 1.000 ευρώ

Next Post

Έρχεται «εμμονική ζέστη»: Πρόγνωση για νέο καύσωνα αυξημένης έντασης

Next Post
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

Έρχεται «εμμονική ζέστη»: Πρόγνωση για νέο καύσωνα αυξημένης έντασης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων
  • Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”
  • Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής
  • 65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο
  • Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr