• Latest
λεωφορειο κτελ

Σχολεία: Νέου τύπου υπεύθυνες δηλώσεις για τις πενταήμερες εκδρομές

11 Νοεμβρίου 2024
Δύο σοβαρά ατυχήματα στην Καστοριά – 65χρονος και 11χρονος διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Τροχαίο Ατύχημα με Εκτροπή Οχήματος στον Επαρχιακό Δρόμο Πολυκάστανου – Δάφνης στο Δήμο Βοΐου

14 Ιουλίου 2026
Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

14 Ιουλίου 2026
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

14 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός

14 Ιουλίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

14 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

14 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή από εταιρία και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

14 Ιουλίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας της Μαρίας Αντωνιάδου

14 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σχολεία: Νέου τύπου υπεύθυνες δηλώσεις για τις πενταήμερες εκδρομές

sierafm by sierafm
11 Νοεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
λεωφορειο κτελ
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τις πρώτες πολυήμερες εκδρομές να διοργανώνονται ήδη στα σχολεία, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών συνεχίζουν τις πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που τους καλύπτει. Το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας προβλέπει την ανακοίνωση ενός νέου πλαισίου που θα διέπει τις εκδρομές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το περιεχόμενο του νέου σχεδίου, το οποίο αναμένεται να μεταφέρει το νέο πλαίσιο κανόνων που ισχύει εντός του σχολείου (αυστηροποίηση ποινών σε μαθητές) και σε οποιαδήποτε εκτός έδρας διοργάνωση, ώστε να δοθούν «επιπλέον εργαλεία στους εκπαιδευτικούς», όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί, κυρίως η ΟΛΜΕ, ζητάνε επιτακτικά ένα πλαίσιο που να προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως σημειώνουν, άδικα δέχονται κατηγορίες και στοχοποιούνται καθώς δεν υπάρχουν κεντρικές οδηγίες. Ηδη η ομοσπονδία έχει κάνει κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς για αποχή από τις εκδρομές μέχρι τα Χριστούγεννα, χωρίς ακόμα να έχουν προκληθεί προβλήματα, με ελλείψεις σε συνοδούς, αν και είναι ακόμα νωρίς.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αυστηροποίηση κάποιων ποινών στις εκδρομές, ώστε να ισχύει το ίδιο πλαίσιο που ισχύει εντός σχολείου για κινητά, αλλά και σχολικό εκφοβισμό, όπως και για οποιαδήποτε πράξη παραβατικότητας. Επιπλέον, κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία έχει μιλήσει και για μία γενικότερη «στροφή» των εκδρομών, πέραν των πολυήμερων που γίνονται στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σε έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με πιο στοχευμένες επισκέψεις.

Μέχρι στιγμής, σε συναντήσεις που είχε με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, η πρώτη υπογράμμισε το ζήτημα δημιουργίας ενός κεντρικού πλαισίου και η δεύτερη τεχνικά θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν κωλύματα και γραφειοκρατία στη διεύθυνση του σχολείου, διακινδυνεύοντας τη μη πραγματοποίηση ακόμα κι ενός απλού περιπάτου.

Η πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου και πώς συμμερίζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών σχετικά με το πλαίσιο που διέπει τις εκδρομές.

Εδώ και χρόνια βέβαια, ύστερα από μία σειρά γεγονότων όπως παραβατικές συμπεριφορές ή ακόμα και περιστατικά με μεθύσια από ανηλίκους σε εκδρομές, πολλά σχολεία έχουν… πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.

Δεν είναι καινούργιο πολλοί διευθυντές να ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις -σε κάποιες περιπτώσεις πολυσέλιδες-, στις οποίες προβλέπονται λεπτομερώς το πρόγραμμα της εκδρομής, συστάσεις προς τους μαθητές, προειδοποιήσεις προς τους γονείς, σε μία προσπάθεια να κάνουν κοινωνούς και υπεύθυνους οποιαδήποτε παρεκτροπής και τους κηδεμόνες.

Σε άλλες περιπτώσεις, τις υπεύθυνες δηλώσεις συνοδεύουν διαδικτυακές ενημερώσεις του Συλλόγου Γονέων ή και όλων των γονέων, προειδοποιήσεις ότι σε περίπτωση που ένας μαθητής παραφερθεί, ο γονέας είναι υποχρεωμένος με δικά του έξοδα να παραλάβει τον ανήλικο πριν ολοκληρωθεί η εκδρομή ή να αναλάβει τα έξοδα σε περίπτωση κάποιου βανδαλισμού. Αλλα σχολεία αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα της εκδρομής, στα καταστήματα εστίασης που θα επισκεφθούν οι μαθητές και προτρέπουν τους γονείς να τους ενημερώσουν σχετικά με την απαγόρευση στην κατανάλωση ποτών και καπνού.

Τα παραπάνω βέβαια δεν έχουν νομική ισχύ -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας καμία υπεύθυνη δήλωση δεν αφαιρεί την ευθύνη για εποπτεία και έλεγχο από τον εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια της εκδρομής, όπως ακριβώς ισχύει και εντός του σχολείου- και γίνονται σε ένα άτυπο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαύλου με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας, γι’ αυτό και οι συνδικαλιστές επιμένουν να ζητούν ένα θεσμικό πλαίσιο.

«Αυτό που ζητάμε είναι να δοθούν κεντρικά οδηγίες, μεταξύ αυτών και για τα μέρη όπου μπορούμε να επισκεφθούμε στο πλαίσιο μιας πολυήμερης εκδρομής, αυτές να περάσουν στον εσωτερικό κανονισμό του κάθε σχολείου, να ενημερωθούν οι γονείς για το πλαίσιο που τηρείται στην κάθε εκδρομή ή εκδήλωση από το απόγευμα και μετά, ώστε κανένας εκπαιδευτικός να μην κινείται μόνος του και να είναι απροστάτευτος», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής και μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΣΧΟΛΕΙΟΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Previous Post

Ζευγάρι μάζευε ελιές σε ξένο ελαιώνα – Συνελήφθη ο άνδρας, αναζητείται η γυναίκα

Next Post

«Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν αρκούν για βέβαιο συμπέρασμα» – Τι λέει ιατροδικαστής για τα νεκρά βρέφη από την Αμαλιάδα

Next Post
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

«Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν αρκούν για βέβαιο συμπέρασμα» – Τι λέει ιατροδικαστής για τα νεκρά βρέφη από την Αμαλιάδα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τροχαίο Ατύχημα με Εκτροπή Οχήματος στον Επαρχιακό Δρόμο Πολυκάστανου – Δάφνης στο Δήμο Βοΐου
  • Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό
  • Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση
  • Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός
  • Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr