• Latest
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Σύλλογος φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταικών πάρκων

24 Αυγούστου 2020
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Το ΠΑΣΟΚ για την Περιοδεία Μητσοτάκη στο Νομό Κοζάνης

29 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας

Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας

29 Αυγούστου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα             

29 Αυγούστου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Την ώρα της πρωθυπουργικής φιέστας, η Κυβέρνηση στη Βουλή απέρριπτε τις προτάσεις των μικρών γουνοποιών Σιάτιστας και Καστοριάς. Βίντεο

29 Αυγούστου 2026
Συνάντηση Σπάρτακου με τον Πρωθυπουργό

Συνάντηση Σπάρτακου με τον Πρωθυπουργό

29 Αυγούστου 2026
χαπια φαρμακα

Απόφαση ορόσημο: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για τον καρκίνο στο πάγκρεας

29 Αυγούστου 2026
πισινα

Τρία παιδιά αισθάνθηκαν δυσφορία από χλώριο πισίνας παιδότοπου – Συνελήφθη η υπεύθυνη

29 Αυγούστου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Άγρια επίθεση σκύλου σε 12χρονο- Συνελήφθη 28χρονη

29 Αυγούστου 2026
Τουρισμός για όλους

«Κλήρωσε» το Τουρισμός Για Όλους 2026: Δείτε τα αποτελέσματα

29 Αυγούστου 2026
ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Λειτουργία Dry στο κλιματιστικό: Πώς προσφέρει δροσιά καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα

29 Αυγούστου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Μυστήριο για τον τρόπο που έχασε την ζωή της η 18χρονη στους καταρράκτες Δερματά – Είχε πάει για φωτογραφίες

29 Αυγούστου 2026
Οχιά φιδι

Οχιά δάγκωσε αδέλφια 14 ετών και 18 μηνών, στην αυλή του σπιτιού τους

29 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 29 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταικών πάρκων

sierafm by sierafm
24 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
9
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται ταχύτατα στη εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Η περιοχή μας από τη μια χάνει τον κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αλλά ταυτόχρονα διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη νέα τεχνολογία των ΑΠΕ που εισέρχεται ραγδαία. Διαθέτει τα πιο ισχυρά και τα πιο πολλά δίκτυα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης σε ολόκληρη τη χώρα Είναι το πιο ισχυρό και πολύτιμο περιουσιακό στοιχειό που παραμένει και είναι στο χέρι μας να αξιοποιηθεί πλήρως υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον από επενδυτές από όλη την Ελλάδα για την περιοχή της Π.Ε.Κοζάνης.

Οι βασικοί λόγοι : Tο ισχύον καθεστώς εγγυημένων τιμών από το κράτος για μια εικοσαετία, τα μεγάλα δίκτυα της περιοχής και η ύπαρξη μεγάλων μη καλλιεργούμενων εκτάσεων δημοτικών και δημοσίου .

Τα δίκτυα Υψηλής Τάσης (Υ/Τ) που υπάρχουν στην περιοχή έλκουν κυρίως μεγάλους παίκτες γιατί απαιτούν ταυτόχρονα με τις παραγωγικές μονάδες την δημιουργία υποσταθμών για της σύνδεση της Μέσης Τάσης (Μ/Τ) με την (Υ/Τ). Λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής Υποσταθμού απαιτούνται μεγάλοι σταθμοί παραγωγής τουλάχιστον των εκατό (100) MW.

Αυτό καταρχήν αποτρέπει τους μικρούς επενδυτές που μπορεί να είναι τοπικοί και αφήνει πεδίο ελεύθερο στους μεγάλους “παίκτες” να κυριαρχήσουν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το πλεονέκτημα των δικτύων αφήνοντας στην περιοχή ένα πολύ μικρό μέρος της παραγόμενης υπεραξίας. Ταυτόχρονα το υπάρχον δίκτυο Μ/Τ στην περιοχή της Δυτ Μακ έχει κορεστεί με αποτέλεσμα οι μικροεπενδυτές με ισχύ έως 500KW που είναι κυρίως, τοπικοί, να μην μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Όμως με το καινούργιο πλαίσιο που πλέον έχει γίνει αποδεκτό απο τη διοίκηση και ισχύει, δίδεται η δυνατότητα της ομαδοποίησης πολλών μικρών έργων που βρίσκονται στη ίδια περιοχή να υποβάλουν κοινό αίτημα σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ με τη δημιουργία νεου Υποσταθμού και αποκλειστικού δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το πρόβλημα των μικροεπενδυτών και μπορούν πλέον να συνδέονται στα δίκτυα υψηλής χωρίς πολλές χρονοβόρες διαδικασίες.
Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθούν στην περιοχή σε δημόσιες, δημοτικές ή δασικές (χορτολιβαδικές ή θαμνώδεις) εκτάσεις μεγάλοι Φωτοβολταικοι σταθμοί άνω των 100MW με τη συμμετοχή χιλιάδων μικροεπενδυτών μέσα από ενεργειακές κοινότητες.

Είναι μια ευκαιρία μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περίπου ενός έτους και κάτι) χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής επενδύοντας οποιοδήποτε ποσό θέλουν (από 1000 ευρώ εως και ανω των 100.000 ευρώ) συμμετέχοντας σε μια ενεργειακή κοινότητα να εξασφαλίζουν ετήσια απόδοση ανω του 25% ετησίως για είκοσι (20) συνεχόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι αποτελεί το μοναδικό δρόμο εξασφάλισης άμεσου εισοδήματος σε μια περιοχή που το συνολικότερο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης δεν γνωρίζουμε σε τι χρόνο και πόσο θα αποδώσει.

Όμως η μαζική είσοδος το τελευταίο διάστημα μεγάλων εταιρειών από όλη την Ελλάδα και η συνεχείς δεσμεύσεις δημοτικών και δημοσίων εκτάσεων της περιοχής θα στερήσουν το δικαίωμα των τοπικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων ντόπιων μικροεπενδυτών να αξιοποιήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο σύλλογος φωτοβολταικών Δυτ Μακεδονίας έχει ήδη καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτ Μακεδονία προς όφελος χιλιάδων κατοίκων της περιοχής το οποίο ηδη έχει συζητήσει και κοινοποιήσει σε πολλούς τοπικούς φορείς.

Δυστυχώς όμως στη διαδικασία κατοχύρωσης των κατάλληλων εκτάσεων βρίσκουμε μπροστά μας μονιμως δεσμευμένες τις εκτάσεις από μεγάλες εταιρείες και κυρίως από μια εταιρεία που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή δεσμεύοντας για τον εαυτό της χιλιάδες στρέμματα δημοτικών εκτάσεων και μάλιστα με τιμές ενοικίασης στο 10% των τιμών που νοικιάζονται από ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανάλογη δραστηριότητα.

Τα δημοτικά συμβούλια οφείλουν να σταθμίσουν τα δεδομένα πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης

Το δίλλημα που τίθεται είναι τη στιγμή που υπάρχει ήδη τεράστια συσσωρευμένη τοπική εμπειρία από πολλούς εμπλεκόμενους μέλη του συλλόγου των Φ/Β και μεγάλο ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους, γιατί να μη γίνει η αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

Γιατί να αφήσουμε ένα τεράστιο μελλοντικό εισόδημα που μπορεί να στηρίξει την κοινωνική και οικονομική συνοχή των κατοίκων της Δυτ Μακεδονίας να φύγει εκτός περιοχής.

Επιγραμματικά η πρόταση του Συλλόγου Φωτοβολταικών έχει ως εξής:

Να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες με πρωτοβουλία του συλλόγου ΦΒ και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής

Να εγγραφούν μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων που θα καλύψουν την ιδία συμμετοχή σε ποσοστό 20% για 18 έργα ανα ενεργειακή κοινότητα του 1ΜW το καθένα

Να παραχωρηθούν στις ενεργειακές κοινότητες εκτάσεις ειτε Δημοτικές ή του Δημοσίου (άγονες χορτολιβαδικές) που να βρίσκονται κοντά σε δίκτυα Υ/Τ

Να ετοιμαστούν οι φάκελοι για κάθε ενεργειακή κοινότητα και να υποβληθούν ομαδικά στον ΑΔΜΗΕ για αδειοδοτηση
Εναλλακτικά με τη βοήθεια της περιφερειακής αρχής αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να ζητηθούν και εντος των ορυχειων της ΔΕΗ και να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού ενοικίου.
Οι Ενεργειακές κοινότητες πρέπει να διευρυνθούν σε ολη την κοινωνία
Θα μπορούσαν με τη συνδρομή των φορέων τους να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες τα μέλη του ΕΒΕ του ΤΕΕ του ΓΕΩΤΕΕ των Αγροτικών συνεταιρισμών, των Εργατικών κέντρων και όλες μαζί ομαδικά και οργανωμένα να καταθέσουν φάκελο.
Η διοίκηση και τα μέλη του συλλόγου ΦΒ έχουμε την τεχνογνωσία για να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια τεχνικοοικονομικά και κατασκευαστικά.
Όλο το πρόγραμμα θέλουμε να είναι με τη ομπρέλα της περιφερειακής αρχής η οποία μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια από τις υπηρεσίες και να τρέξει σχετικά γρήγορα.
Ο στόχος είναι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να εξασφαλίσουν σταθερό και σίγουρο εισόδημα για τα επόμενα είκοσι χρόνια και το παραγόμενο αποτέλεσμα να παραμείνει στον τόπο μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας ήδη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα τα προχωράει ταχύτατα τις διαδικασίες υλοποίησης του όλου προγράμματος. Το μονό που ζητάμε είναι την διασφάλιση απο τις Δημοτικές και περιφερειακές αρχές της διατήρησης υπερ της τοπικής κοινωνίας των κατάλληλων εκτάσεων και την έμπρακτη συμπαράσταση τους για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
1. Σιαμπανόπουλος Αντώνιος Πρόεδρος
2. Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος Α Αντιπρόεδρος
3. Ασλανίδης Γεώργιος Β Αντιπρόεδρος
4. Ζιγούρης Φώτης Γεν. Γραμματέας
5. Πασχαλίδης Κων/νος Ταμίας

 

Tags: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Ο ρόλος του κυνηγετικού συλλόγου Σιάτιστας, στην προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας

Next Post

Κικίλιας: Εξήγγειλε επέκταση συμβάσεων και νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Next Post
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Κικίλιας: Εξήγγειλε επέκταση συμβάσεων και νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το ΠΑΣΟΚ για την Περιοδεία Μητσοτάκη στο Νομό Κοζάνης
  • Σιάτιστα: ( Φωτογραφία). Οι νεαροί απατεώνες που συνελήφθησαν, είχαν πάρει με τον ίδιο τρόπο κάρτες στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες 9 περιοχές της Ελλάδας
  • ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα             
  • Π. Κουκουλόπουλος: Την ώρα της πρωθυπουργικής φιέστας, η Κυβέρνηση στη Βουλή απέρριπτε τις προτάσεις των μικρών γουνοποιών Σιάτιστας και Καστοριάς. Βίντεο
  • Συνάντηση Σπάρτακου με τον Πρωθυπουργό

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr