• Latest
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ

Τέλη Κυκλοφορίας: Ξεχάστε ότι ξέρατε – Τα νέα πρόστιμα και οι άλλες αλλαγές

13 Ιουνίου 2024
Η Σαμαρίνα χόρεψε τον «Τσιάτσιο» και τίμησε τις ρίζες της. Φωτογραφίες

Η Σαμαρίνα χόρεψε τον «Τσιάτσιο» και τίμησε τις ρίζες της. Φωτογραφίες

17 Αυγούστου 2026
Τα Γρεβενά υποδέχονται τον Γιώργο Ζερβάκη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026”

Τα Γρεβενά υποδέχονται τον Γιώργο Ζερβάκη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026”

17 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Κατήγγειλε ότι η σύζυγός του κρατούνταν όμηρος, αλλά οι αστυνομικοί τη βρήκαν με τον εραστή της

17 Αυγούστου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πυροβολισμοί σε γλέντι – Δύο τραυματίες, ανάμεσά τους 14χρονος

17 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 35χρονη που έδωσε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

17 Αυγούστου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Θύμα ξυλοδραμού οδηγός απορριμματοφόρου – Τι καταγγέλλει

17 Αυγούστου 2026
αυτοκινητο

ΑΑΔΕ: Νοίκιαζε 132 οχήματα που ήταν δηλωμένα σε ακινησία

17 Αυγούστου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ανοιχτές οι αιτήσεις για το νέο επίδομα των 300 ευρώ -Οι δικαιούχοι

17 Αυγούστου 2026
ασπρα μαλλια

Η ψυχολογία λέει ότι οι άνθρωποι που αποδέχονται τα γκρίζα μαλλιά τους έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και είναι αυθεντικοί

17 Αυγούστου 2026
Λαϊκή και Έντεχνη Βραδιά στη Μόρφητη Δευτέρα  17 Αυγούστου

Λαϊκή και Έντεχνη Βραδιά στη Μόρφητη Δευτέρα  17 Αυγούστου

16 Αυγούστου 2026
Εθιμοτυπική συνάντηση Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη.

Εθιμοτυπική συνάντηση Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη.

16 Αυγούστου 2026
“Οδύσσεια” στη μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου-Ακόμη και μισή ώρα αναμονής προς Θεσσαλονίκη και απίστευτη ταλαιπωρία στα διόδια Σιάτιστας και Πολυμύλου-Βίντεο

“Οδύσσεια” στη μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου-Ακόμη και μισή ώρα αναμονής προς Θεσσαλονίκη και απίστευτη ταλαιπωρία στα διόδια Σιάτιστας και Πολυμύλου-Βίντεο

16 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέλη Κυκλοφορίας: Ξεχάστε ότι ξέρατε – Τα νέα πρόστιμα και οι άλλες αλλαγές

sierafm by sierafm
13 Ιουνίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας προχωρά η φορολογική διοίκηση με σχετική διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858.

Συγκεκριμένα, τα κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων διαμορφώνονται στο

25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,
50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση με το μέχρι σήμερα καθεστώς η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Το νέο πλαίσιο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο εν λόγω νομοσχέδιο αλλά και σε παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που επικαιροποιούνται (ν. 4093/2012, ν. 4270/2024), τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν.

Επίσης, οι κάτοχοι των αυτοκινήτων οχημάτων είναι υπόχρεοι στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση αυτών.

Ειδικά για τα οχήματα που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση αλλαγής των χαρακτηριστικών οποιουδήποτε οχήματος, βάσει της οποίας μεταβάλλεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας, τα νέα τέλη οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ποσού και, σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού. Τα οριζόμενα αυτά δεν αφορούν τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων που πραγματοποιούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε περίπτωση καταβολής μετά από την πάροδο δύο (2) μηνών από την προθεσμία του δεύτερου εδαφίου, ή μη καταβολής, ή καταβολής μέρους μόνο των τελών κυκλοφορίας, με υπαιτιότητα του φορολογουμένου, καταβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ανωτέρω πρόστιμα μειώνονται κατά το ήμισυ, προκειμένου για οχήματα των περιπτώσεων Α.γ, Α.δ, Β.α και Β.β της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (Α’ 242), δηλαδή λεωφορεία, οχήματα που δεν ανήκουν σε κάποιες από τις οριζόμενες από τη νομοθεσία κατηγορίες, αυτοκίνητα οχήματα Δημόσιας Χρήσης που είναι επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Όπως αναφέρεται, σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριάντα (30,00) ευρώ. Ο τρόπος, η διαδικασία, τα αρμόδια για την είσπραξη όργανα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν κατά περίπτωση οφειλομένων προστίμων και την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας περίπτωσης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Επίσης, όπως αναφέρεται, με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να παρατείνεται η προβλεπόμενη στην παρούσα περίπτωση προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η προθεσμία για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.

Αδρανοποίηση και διαγραφή οχημάτων

Επίσης, στον καθορισμό της διαδικασίας αδρανοποίησης και διαγραφής από τα Μητρώα οχημάτων προχωρά το ίδιο νομοσχέδιο. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη, τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Κατόπιν, ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι:

Διευκολύνεται η διαγραφή οχήματος θανόντος που μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.

Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Previous Post

Αυτοψία Στάθη Κωνσταντινίδη στο δρόμο του πρώην στρατοπέδου “Καρατάσιου” που διευκολύνει την πρόσβαση στο 424 ΓΣΝ και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Next Post

Μόνο Ελληνική φέτα στη… Χιλή!

Next Post
τυροκομικα, φετα, τυρι

Μόνο Ελληνική φέτα στη… Χιλή!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Σαμαρίνα χόρεψε τον «Τσιάτσιο» και τίμησε τις ρίζες της. Φωτογραφίες
  • Τα Γρεβενά υποδέχονται τον Γιώργο Ζερβάκη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026”
  • Κατήγγειλε ότι η σύζυγός του κρατούνταν όμηρος, αλλά οι αστυνομικοί τη βρήκαν με τον εραστή της
  • Πυροβολισμοί σε γλέντι – Δύο τραυματίες, ανάμεσά τους 14χρονος
  • Συνελήφθη 35χρονη που έδωσε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr