Ο ελληνικός σταυρός μπαίνει στα φανάρια -Τι σημαίνει, τι πρέπει να κάνεις όταν τον δεις
Τουρνουά Ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Σιάτιστας με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Παγκόσμια Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον διεθνή τελικό του Eurobot 2026
Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Προχωρήσαμε σε 48ωρο αποκλεισμό
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι
Μακεδονικός Σιάτιστας: Συγχαρητήρια στην ομάδα των Σειρήνων Γρεβενών για την άνοδο στην Α΄ Εθνική
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Με την ευλογία της Εκκλησίας οι μαθητές στις εξετάσεις
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για αναβάθμιση υποδομών στις Δημοτικές Ενότητες Αιανής και Ελίμειας
Υπεγράφη η σύμβαση για κατασκευή τεχνικών σε Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Τα βιντεοπαιχνίδια εθίζουν τα παιδιά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εθισμένοι νεαροί παίκτες λειτουργούν όπως οι εξαρτημένοι ενήλικες από τις ναρκωτικές ουσίες. Τα παιδιά μάλιστα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς το μυαλό τους είναι πιο «ευέλικτο» σημειώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Ο κίνδυνος για τα εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια παιδιά είναι μεγάλος επειδή ο εγκέφαλός τους είναι ευέλικτος. Κάποια τμήματα του εγκεφάλου αναπτύσσονται έως την ηλικία των 17, ενώ άλλα δεν αναπτύσσονται πλήρως έως ότου συμπληρώσουν τα 25 έτη» εξηγεί ο καθηγητής, εκ των συγγραφέων της μελέτης Ofir Turel από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Σειρά μελετών αποκαλύπτει ότι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παρορμητική συμπεριφορά είναι μικρότερο και πιο ευαίσθητο στους εθισμένους χρήστες βιντεοπαιχνιδιών, προκειμένου να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα των παιχνιδιών γρηγορότερα. «Το γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα του εγκεφάλου είναι μικρότερο σημαίνει ότι μπορεί να επεξεργάζεται τις πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα. Αλλά όπως σε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να βάζουμε περισσότερη βενζίνη για να έχει περισσότερη δύναμη, έτσι συμβαίνει και με τον εγκέφαλο».

«Επιπλέον, η ανάπτυξη του τμήματος που έχει σχέση με την παρορμητική συμπεριφορά είναι πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με την ανάπτυξη του τμήματος που επηρεάζει τον αυτοέλεγχο» σημειώνει ο καθηγητής O. Turel και προσθέτει: «Έτσι για παράδειγμα ένα παιδί 13 ετών έχει έντονη προδιάθεση για παρορμητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές».Ωστόσο επισημαίνει ότι «με τα παιδιά υπάρχει περιθώριο για… ρυθμίσεις και βελτιώσεις. Χρειάζονται την προστασία μας. Ο εγκέφαλός τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ο δικός μας».

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η Daily Telegraph, έρχονται μετά από προειδοποιήσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως ότι η συνεχής ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια πλήττει την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ παράλληλα ενισχύει την βίαιη συμπεριφορά.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι ο εθισμός παιδιών ηλικίας 13-15 ετών στα βιντεοπαιχνίδια συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών αργότερα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επίσημα τον «εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια» ως ψυχική ασθένεια.

Πηγή:baby.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *