Σύμφωνα με μελέτες, δραστικά συστατικά, όπως η αλισίνη, η τζιντζερόλη και η κουρκουμίνη, μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
▶ Το σκόρδο είναι ο βασικός χορηγός της αλισίνης. Η δράση του ανα- φέρεται ότι είχε βοηθήσει τον άνθρωπο στην επιδημία της χολέρας, το 1913, αλλά και κατά της ισπανικής γρίπης, το 1918. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το σκόρδο μπορεί να ενεργοποιήσει τη δράση ορισμένων κυττάρων, όπως τα μακροφάγα, τα λεμφοκύτταρα και ηωσινόφιλα. Έτσι, το σκόρδο δρα ως φυσικό αντιβιοτικό αλλά και ως μέσο πρόληψης έναντι του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.
▶ Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από την ξεχωριστή γεύση του αλλά και το χρώμα που δίνει στο φαγητό, έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η δημιουργία και η διατήρηση φλεγμονής ευθύνεται για τη δημιουργία πολλών χρόνιων νόσων. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να έχει ανοσορρυθμιστική δράση σε κύτταρα και όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.
▶ Το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι ένα μέτρο προστασίας και ενίσχυσης. Παρουσιάζει αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση χάρη στη δραστική του ουσία, την τζιντζερόλη. Επιπλέον, περιέχει ποικιλία μικροστοιχείων. Όμως, για να τα λάβεις, πρέπει να το προτιμάς ωμό.
Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).
Πηγή: https://www.themamagers.gr/