• Latest
ΔΕΗ

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, οι αλλαγές στους λογαριασμούς και η ρήτρα αναπροσαρμογής

13 Ιουνίου 2023
Πολυτίμη Φαρμάκη

4η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας το 2026

19 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Συνεδριάσεις Λογοδοσίας και Απολογισμού

19 Ιουνίου 2026
καθαριστριες, σχολειο

Δήμος Κοζάνης: Προσλήψεις Διμήνων στην Καθαριότητα

19 Ιουνίου 2026
FORESTIVAL: Η μεγάλη γιορτή του Δάσους στη Δυτική Μακεδονία  27 και 28 Ιουνίου 2026 | Fiesta Voio Μικρόκαστρο Κοζάνης

FORESTIVAL: Η μεγάλη γιορτή του Δάσους στη Δυτική Μακεδονία 27 και 28 Ιουνίου 2026 | Fiesta Voio Μικρόκαστρο Κοζάνης

19 Ιουνίου 2026
Σύλληψη δυο ατόμων στη λίμνη Βεγορίτιδα για παράνομη αλιεία

Έγκριση διοργάνωσης διασυλλογικού αγώνα αθλητικής αλιείας με φελλό, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, με την επωνυμία 1st Polyfytos Pairs Cup, στις 27 και 28 Ιουνίου 2026

19 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Κουκουλόπουλος σε Τσάφο: Γιατί περιφρονείτε έτσι τον κόσμο της Δυτ. Μακεδονίας; Σεβαστείτε τουλάχιστον τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου

19 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «Έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας» – Δήλωση για την καταστροφή των εκσκαφέων στο Ορυχείο Μαυροπηγής

19 Ιουνίου 2026
Καστοριά: Συνελήφθη και 40χρονος διακινητής ναρκωτικών

Καστοριά: Συνελήφθη και 40χρονος διακινητής ναρκωτικών

19 Ιουνίου 2026
Λαϊκή Συσπείρωση

Στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απεργία των εργαζομένων στις Περιφέρειες

19 Ιουνίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

19 Ιουνίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις πυροπροστασίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρόβαλτου του Δήμου Σερβίων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις πυροπροστασίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρόβαλτου του Δήμου Σερβίων

19 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το Καλοκαίρι της Βιβλιοθήκης 2026

Δήμος Κοζάνης: Το Καλοκαίρι της Βιβλιοθήκης 2026

19 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, οι αλλαγές στους λογαριασμούς και η ρήτρα αναπροσαρμογής

sierafm by sierafm
13 Ιουνίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ
0
SHARES
80
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Αλλαγές θα υπάρξουν από την 1η Οκτωβρίου στα τιμολόγια ρεύματος – Τι θα γίνει με τις χρεώσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει κάνει προτάσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μετά το τέλος των επιδοτήσεων. Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που προτείνει η ΡΑΕ να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2023, αφού τότε λήγουν οι έκτακτες ρυθμίσεις που είχαν ληφθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η ΡΑΕ θέτει σε fast track δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζει το πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων. Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως τις 19 Ιουνίου.

Ουσιαστικά, από 1η Οκτωβρίου οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις τρόπους τιμολόγησης: το σταθερό τιμολόγιο, το παλιό κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής, το νέο κυμαινόμενο τιμολόγιο η τιμή του οποίου θα γνωστοποιείται την 1η κάθε μήνα και τη δυναμική τιμολόγηση που αφορά τους λίγους καταναλωτές που διαθέτουν ψηφιακούς μετρητές.

Επίσης, η επιστροφή στην… κανονικότητα προοιωνίζει – εκτός τους τέσσερις τύπους τιμολογίων ρεύματος- και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως και την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Η ΡΑΕ ξεκαθαρίζει ότι «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή» και η διαδικασία αλλαγής παρόχου δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνει ακόμη ότι η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν και οι όποιες χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι «απολύτως παράνομες». Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την δική του…ανάλυση και να επιλέξει τιμολόγιο ρεύματος, ανάλογα με το τι πιστεύει για την πορεία των τιμών.

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει τα εξής:

1. Στην περίπτωση, κατά την οποία με τη λήξη των έκτακτων μέτρων αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής που ανεστάλησαν και δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση τότε οι πάροχοι δεν οφείλουν να κάνουν καμία ενημέρωση. Και αυτό επειδή οι πελάτες τους θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν τη θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

2. Αν σε πελάτες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων προμηθεύονται ρεύμα βάσει προγράμματος που φέρει την ίδια ονομασία με εκείνη μέχρι την 1η Αυγούστου 2022 αλλά έχουν αλλάξει οι όροι τιμολόγησης και της σύμβασης προμήθειας τότε οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν με ατομική επιστολή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. βάσει του οποίου προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργειας μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων έχουν ως εξής:

Α) Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Η τιμή ανακοινώνεται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά.

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής.

Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Η τιμή δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά.

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Η Αρχή επισημαίνει ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν κανέναν επιπρόσθετο μηχανισμό αναπροσαρμογής.

Η πρόταση της Αρχής προβλέπει ακόμη:

-Διατήρηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή, χωρίς οικονομικό πέναλτι για τον καταναλωτή.

-Δωρεάν έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της χρέωσης αποστολής έγχαρτων λογαριασμών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Previous Post

Στο νοσοκομείο με συμπτώματα στρεπτόκοκκου και το ξαδελφάκι του 8χρονου που πέθανε

Next Post

Βάσεις 2023: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Next Post
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσεις 2023: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας το 2026
  • Δήμος Κοζάνης: Συνεδριάσεις Λογοδοσίας και Απολογισμού
  • Δήμος Κοζάνης: Προσλήψεις Διμήνων στην Καθαριότητα
  • FORESTIVAL: Η μεγάλη γιορτή του Δάσους στη Δυτική Μακεδονία 27 και 28 Ιουνίου 2026 | Fiesta Voio Μικρόκαστρο Κοζάνης
  • Έγκριση διοργάνωσης διασυλλογικού αγώνα αθλητικής αλιείας με φελλό, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, με την επωνυμία 1st Polyfytos Pairs Cup, στις 27 και 28 Ιουνίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr