ΑΛΑΤΙ
ΣΥΛΛΗΨΗ
Πρωτοβουλία πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την ανάπτυξη: Κύριε Αμανατίδη μήπως αρχίσατε και κλίνετε προς Κοζάνη;;
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
ΔΙΟΔΙΑ
φαρδυκαμπος
ΑΡΚΟΥΔΑ
Δήμος Κοζάνης: Καθημερινές δράσεις υπέρ των δημοτών σε πόλη και χωριά (Φωτογραφίες)
μαρκιδες πουλιου

Τα σενάρια για τις εκλογές: Πότε θα γίνουν, με ποιο εκλογικό σύστημα και με ποια απογραφή

Τα σενάρια που εσχάτως ακούγονται ενόψει των επόμενων εκλογών είναι πολλά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1ο σενάριο: Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», λέει όποτε ερωτάται σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο του 2023 και μετά όλες οι πιθανές ημερομηνίες είναι ανοικτές. Γιατί από τότε και μετά ισχύει αυτό που έλεγε εσχάτως στενός συνεργάτης του. «Οποια ημέρα περνά δεν ξαναγυρνά».

2ο σενάριο: Με ποιο εκλογικό σύστημα;

Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν σίγουρα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Γιατί για να αλλάξει αυτό χρειάζεται στη Βουλή πλειοψηφία 200 ψήφων. Και κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει.

Πάμε τώρα στις δεύτερες εκλογές για τις οποίες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ψηφίσει νόμο ενισχυμένης αναλογικής, με μπόνους για το πρώτο κόμμα να ισχύει. Είναι ο νόμος Θεοδωρικάκου. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν διάφορα ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το νόμο, έτσι ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να προκύψει από τις επόμενες εκλογές μια αδύναμη κυβέρνηση. Αυτό αποκλείσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που ρωτήθηκε σχετικά στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

3ο σενάριο: Με ποια απογραφή;

Εδώ το σενάριο έχει ενδιαφέρον. Οπως έχουμε γράψει και στην κυριακάτικη Μακεδονία η νέα απογραφή αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα σε 17 εκλογικές περιφέρειες. Ανάμεσα τους η Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, που κερδίζουν έδρα, αλλά και η Κοζάνη και η Καστοριά που χάνουν από μια έδρα, ενώ αλλαγές εδρών θα γίνουν και σε άλλους νομούς.

Θα ισχύει αυτή η απογραφή από τις επόμενες εκλογές; Οπως όλα δείχνουν ΝΑΙ. Γιατί δε θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση να διεξαχθούν εκλογές του 2023 με απογραφή του 2011. Τι ισχύει για τη νέα απογραφή; Αυτό που ακούμε είναι ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθεί και επίσημα το τέλος της υπάρχει χρόνος μάξιμουμ 12 μηνών για να επικυρωθούν τα αποτελέσματα, να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και η διάταξη για τις αλλαγές των εδρών. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι αν πάμε για εκλογές το 2023 τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής θα ισχύουν κανονικά.

Οπότε αυτό σημαίνει αλλαγές για τη Θεσσαλονίκη: 17 (αντί 16) έδρες για την Α’ Θεσσαλονίκης και 10 (αντί 9) για τη Β’ Θεσσαλονίκης.

Νίκος Οικονόμου

makthes.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako