Δήμος Βοΐου: Το νέο Προεδρείο.  Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση, ομόφωνα στήριξε τον αντιπρόεδρο η παράταξη Ζευκλή.  Βίντεο
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Εσπερίδα για το Μεταλυκειακό Έτος Τάξη Μαθητείας
Τηλεφωνικη, απατη,
Δήμος Βοΐου: Ας προστατεύουμε το δάσος μας
Βόιο: Δεντροφυτεύσεις σε Νεάπολη και Τσοτύλι.  Φωτογραφίες
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
Κινηματογράφος Σινεμά
καφε, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Νερό
ΔΕΥΑΚ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
τιμολόγια ρεύματος

Τα συμπτώματα του «χρόνιου Covid» – Τι αποκαλύπτει ο Ελληνας ερευνητής Iωάννης Πρασσάς για τη μελέτη στον Καναδά

Τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό ακόμα και των ασυπτωματικών φορέων, ερευνά ο Ιωάννης Πρασσάς, δρ. Μοριακής Βιολογίας στο Mount Sinai Hospital του Καναδά.

Τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό των ασθενών που έχουν νοσήσει από την Covid-19, το «long-Covid», όπως είναι η επιστημονική ορολογία διεθνώς, μελετά ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο Lunenfeld Τanenbaum Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά. Η μελέτη, όπως αποκαλύπτει στο real.gr o δρ. Μοριακής Βιολογίας, Ιωάννης Πρασσάς, ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και ήδη τα πρώτα στοιχεία σχετίζουν τον κορωνοϊό με χρόνιες παθολογίες.

«Η ομάδα μας μελετάει τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στον ιό, και η επακόλουθη υπερενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος, διαταράσσει την προϋπάρχουσα ανοσολογική ισορροπία των ασθενών ‘σπρώχνοντας’ τους προς μια περισσότερο προ-αυτοανοσιακή κατάσταση. Σε συνεργασία με κλινικούς γιατρούς ΜΕΘ του Οντάριο αναλύουμε το αίμα COVID 19 ασθενών ανά τακτά διαστήματα ψάχνοντας συγκεκριμένα για την εμφάνιση νέων αυτο-αντισωμάτων, ενδεικτικών πιθανής μελλοντικής πρόκλησης αυτοάνοσων παθήσεων», εξηγεί ο κ. Ιωάννης Πρασσάς τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτό που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αδημοσίευτα δεδομένα είναι ότι ο κάθε οργανισμός φαίνεται να αλληλεπιδρά με μοναδικό τρόπο με τον ιό και ο βαθμός ανοσοαπορρύθμισης μετά την μόλυνση εξαρτάται από διάφορους εξατομικευμένους ενδογενείς παράγοντες».

Οι επιπτώσεις

Οι κλινικές εκδηλώσεις της COVID-19 περιλαμβάνουν τόσο τα συμπτώματα της οξείας φάσης, όσο και τις μακροχρόνιες παθήσεις που συχνά επακολουθούν. Οι τελευταίες μπορεί να μην έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως, αλλά αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη κλινική πραγματικότητα και είναι αντικείμενο έντονης ερευνητικής μελέτης διάφορων εργαστηρίων ανά τον κόσμο.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, με καταγωγή από τα Ζερβοχώρια της ορεινής Χαλκιδικής, ο όρος «long Covid» (χρόνιο Covid) αναφέρεται συνήθως στο σύνολο των συμπτωμάτων που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα (μετά το πέρας της οξείας φάσης της αρρώστιας) και που ενίοτε μπορεί να καταλήξουν σε χρόνιες παθολογίες.

«Οι ασθενείς με χρόνιο Covid εμφανίζουν συχνά σημάδια παρατεταμένης κόπωσης, συνολική αδυναμία, έλλειψη πνευματικής διαύγειας, εξάντληση και συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας, ενώ έχουν γενικά αυξημένο ρίσκο για μια μεγάλη γκάμα παθολογιών, όπως θρομβοεμβολή, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, αρθριτικές παθήσεις, μέχρι και πρόκληση διαβήτη. Το ακριβές ποσοστό των νοσούντων με Covid-19 που θα καταλήξουν με μακροχρόνια συμπτώματα δεν είναι ακόμη γνωστό. Σίγουρα, όσο πιο βαριά νοσήσει κανείς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να ταλαιπωρηθεί μακροχρόνια. Δυστυχώς όμως, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας με απρόβλεπτους τρόπους και έτσι βλέπουμε ακόμη και άτομα που δεν χρειάστηκε εξαρχής να νοσηλευτούν να ταλαιπωρούνται με «χρόνιο Covid», σημειώνει ο κ. Πρασσάς.

Το φαινόμενο αυτό, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, δεν είναι αποκλειστικότητα του συγκεκριμένου ιού, καθώς είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι αντίστοιχες μακροχρόνιες συνέπειες μπορεί να ακολουθήσουν οξείες λοιμώξεις από διάφορους άλλους ιούς.

Ο δρ. Μοριακής Βιολογίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ τα συγκεκριμένα παθολογικά συμπτώματα αυτών των ασθενειών ποικίλλουν, ο φαινότυπος των ασθενών αυτών είναι αρκετά παρόμοιος με κύριο γνώρισμα την χρόνια εξάντληση. Ενδεχομένως η χρόνια φλεγμονή (κατά βάση των νευρικών κυττάρων) να βρίσκεται στον πυρήνα όλων αυτών των μακροχρόνιων παθήσεων».

Ως αποτέλεσμα της απουσίας ακριβέστερης διάγνωσης ήταν αυτές οι παθήσεις να αναφέρονται ως «σύνδρομα χρόνιας κόπωσης» (chronic fatigue syndrome) και μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας. Στην Αμερική μόνο υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό. «Δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο βαθμό οι μηχανισμοί του ‘χρόνιου Covid’ είναι κοινοί με του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία έφερε το θέμα των μακροχρόνιων συνεπειών των λοιμώξεων στο προσκήνιο. Καθώς θα προχωράνε οι μελέτες, θα καταλάβουμε πολύ καλύτερα και τις μακροχρόνιες συνέπειες των λοιμώξεων συνολικά. Το χρωστάμε αυτό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια τώρα προσπαθούν μάταια να ακουστούν παλεύοντας συχνά χωρίς ουσιαστική μέριμνα», τονίζει ο Έλληνας ερευνητής στο Mount Sinai Hospital.

Τεστ ακριβείας

Πρόσφατα η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών στο Lunenfeld Τanenbaum Research Institute, υπό τον Καθηγητή, Ελευθέριο Διαμαντή, έναν εκ των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων στον χώρο της κλινικής Βιοχημείας και σε συνεργασία με τη διαγνωστική εταιρεία Meso Scale Discovery, ανέπτυξε ένα εύχρηστο και αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοιό. Όπως εξηγεί ο κ. Πρασσάς, «το νέο αυτό τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Μπορεί να ‘δει’ με ακρίβεια ακόμη και ελάχιστες ποσότητες του ιού στο σάλιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερο παράθυρο για ασυμπτωματική διάγνωση. Είναι περίπου 100-500 φορές πιο ευαίσθητο από τα self tests αντιγόνων, αλλά η χρήση του δεν γίνεται επί τόπου. Η συλλογή σιέλου γίνεται στο σπίτι, το δείγμα αποστέλλεται στο κεντρικό αναλυτικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα επιστρέφονται στο κινητό του χρήστη μέσα σε 24 ώρες».

Αναφερόμενος στη χρησιμότητα του τεστ ο Έλληνας επιστήμονας σχολιάζει ότι έως ότου υψωθούν τα «τείχη» της πληθυσμιακής ανοσίας οι χώρες χρειάζονται εργαλεία για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάδοση του ιού. «Τα self tests αντιγόνων είναι εν δυνάμει εξαιρετικά χρήσιμα για το σπάσιμο αλυσίδων μετάδοσης μέσω έγκαιρου εντοπισμού ασυμπτωματικών και της επακόλουθης απομόνωσης τους, ειδικά τώρα που υπάρχει τεράστια συσσωρευμένη κόπωση από τα διαρκή μέτρα απομόνωσης. Εννοείται ότι τα τεστ αυτά λόγω μειωμένης ευαισθησίας δε θα πιάσουν όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς με την πρώτη», καταλήγει.

Πηγή: Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako