• Latest
ΓΙΑΤΡΟΣ

Τα SOS για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού – Ποια τα κοινά συμπτώματα και πώς θα τα ξεχωρίσετε

11 Δεκεμβρίου 2022
Το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την πρεμιέρα του έργου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που ανεβαίνει την Παρασκευή 15/11

Γιάννης Κοκκαλιάρης: Με συνέργειες και πολλή δουλειά το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης γίνεται πραγματικότητα

28 Αυγούστου 2026
κκε κουτσουμπας

ΚΚΕ: Επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη: μακριά από τις ανάγκες του λαού, «κοντά» στα κέρδη των επενδυτών

28 Αυγούστου 2026
Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και την Υφυπουργό Τουρισμού Άννα Καραμανλή

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και την Υφυπουργό Τουρισμού Άννα Καραμανλή

28 Αυγούστου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Σιάτιστα: Νεαροί απατεώνες στα δίχτυα της Αστυνομίας. Πως δρούσαν

28 Αυγούστου 2026
Περιοδεία Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία: Στο επίκεντρο παραγωγικές επενδύσεις – Νέα ογκολογική μονάδα στην Κοζάνη

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία: Στο επίκεντρο παραγωγικές επενδύσεις – Νέα ογκολογική μονάδα στην Κοζάνη

28 Αυγούστου 2026
Το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την πρεμιέρα του έργου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που ανεβαίνει την Παρασκευή 15/11

117+10 σχολικές καθαρίστριες για τον Δήμο Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε!»

28 Αυγούστου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Δηλώστε συμμετοχή στα δωρεάν σεμινάρια Κοσμήματος και Δραματοθεραπείας των εκδηλώσεων «Τροχιά 26» στο πλαίσιο των φετινών Λασσανείων

28 Αυγούστου 2026
“4ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας  Let’s Get Together “

“4ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας  Let’s Get Together “

28 Αυγούστου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Εκδηλώσεις «Τροχιά 26» στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης με ελεύθερη είσοδο

28 Αυγούστου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Κυριακή 30 Αυγούστου, λόγω διακοπής ρεύματος, διακοπή και πιθανή αρρυθμία στην υδροδότηση Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης

28 Αυγούστου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Αρρυθμία στην υδροδότηση της Αιανής, σήμερα 28-8 και αύριο 29-8, λόγω βλάβης σε γεώτρηση

28 Αυγούστου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός για δωροδοκία

28 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 29 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα SOS για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού – Ποια τα κοινά συμπτώματα και πώς θα τα ξεχωρίσετε

sierafm by sierafm
11 Δεκεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΙΑΤΡΟΣ
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η νούμερο ένα συζήτηση των ημερών είναι οι πολλαπλές ιώσεις που έχουν «ρίξει κάτω» κυρίως τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Ουρές σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία, με τα self tests κορονοϊού, αλλά και τα διπλά, που δείχνουν εάν κάποιος νοσεί με κορονοϊό ή γρίπη, να «ξεπουλάνε».

Ετσι, ενώ επί δύο χρόνια η κοινωνία ασχολείτο αποκλειστικά με τον κορονοϊό, ο φετινός χειμώνας δείχνει πιο πολύπλοκος, με τη γρίπη να έχει επιστρέψει δριμύτερη, αλλά και άλλες λοιμώξεις να κάνουν «πάρτι». Ο «Ελεύθερος Τύπος», με τη βοήθεια της παιδιάτρου και αντιπροέδρου της Ενωσης Παιδιάτρων Αττικής, Αννας Παρδάλη, αναλύει ομοιότητες και διαφορές των ιών και βακτηρίων που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Γνωστός, πλέον, σε όλους τους πολίτες, αφού μονοπώλησε την παγκόσμια κοινότητα επί δύο χρόνια, ο κορονοϊός έχει συμπτώματα κοινής ίωσης.

Σύμφωνα με την κυρία Παρδάλη, δεν έχει ιδιαίτερα επηρεασμένη εικόνα και έχει ήπια συμπτωματολογία, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Επίσης, δεν έχει εμπλοκή με το κατώτερο αναπνευστικό στον παιδικό πληθυσμό, δεν προκαλεί δηλαδή βρογχίτιδες και πνευμονίες. Είναι σημαντικό ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας είναι εμβολιασμένη. Παρ’ όλα αυτά, νέα στελέχη αναδύονται, τα οποία διαφεύγουν της ανοσίας, με αποτέλεσμα οι μολύνσεις και οι επαναλοιμώξεις να είναι πολλαπλές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Πυρετός
  • Μπούκωμα
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος

ΓΡΙΠΗ

Πιο έντονη εικόνα και περισσότερο «θορυβώδη» συμπτώματα έχει η εποχική γρίπη.

«Η γρίπη επιπλέκεται με καταλήξεις όπως βρογχοπνευμονίες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η παιδίατρος. Μάλιστα, όπως λέει, στα μωρά η εικόνα μπορεί να είναι ακόμη πιο βαριά, να είναι νωθρά, να μην τρώνε και να εμφανίζουν δύσπνοια.

Τις τελευταίες ημέρες, η γρίπη κυκλοφορεί έντονα στις σχολικές αίθουσες και ολοένα και περισσότερα τεστ προκύπτουν θετικά. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των ειδικών για πρώιμη έναρξη της γρίπης φέτος και έντονη κυκλοφορία τους χειμερινούς μήνες. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση κατά 41,5% την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Την ίδια εβδομάδα, επιπλέον 23 δείγματα βρέθηκαν θετικά στη γρίπη Α, και συγκεκριμένα στο στέλεχος Η3Ν2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πολύ πιο έντονη και τα πραγματικά κρούσματα πολύ περισσότερα. Ωστόσο, δεν δηλώνονται όλα, για αυτό και η έκθεση περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό. Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ένα απεβίωσε.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Εντονος πονόλαιμος
  • Υψηλός πυρετός
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Βήχας
  • Μυϊκή αδυναμία, αδυναμία βάδισης
  • Συμμετοχή από το γαστρεντερικό με εμετούς, κυρίως για τα μικρά παιδιά
  • Αίσθημα δύσπνοιας

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ

Εντονα θορυβημένοι είναι οι γονείς με την… επιδημία στρεπτόκοκκου στη Βρετανία που έχει προκαλέσει το θάνατο 15 παιδιών (έως και χθες το βράδυ). Ο στρεπτόκοκκος στη χώρα μας παρατηρείται εντονότερα την άνοιξη, ωστόσο υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα και τη δεδομένη περίοδο. Οπως λέει η κυρία Παρδάλη, είναι επακόλουθο της γρίπης. Το ίδιο και οι γαστρεντερίτιδες. «Είναι ιώσεις που είναι το παράλληλο σύμπαν της γρίπης. Οταν η γρίπη αφήνει “καμένη γη”, πάντα ακολουθούν αυτές οι ιώσεις», σημειώνει, εξηγώντας ότι αφού η γρίπη φέτος έκανε νωρίτερα την εμφάνισή της, θα ακολουθήσουν νωρίτερα οι ιοί που τη… συνοδεύουν.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο εάν: τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση, το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό, παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39℃ ή υψηλότερη. Επίσης, εάν το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Αδιαθεσία
  • Εξάνθημα στο δέρμα

ΙΟΣ RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι πολύ γνωστός στους παιδιάτρους, ωστόσο φέτος έχει γίνει ευρύτερα γνωστός καθώς έχει δημιουργήσει αυξημένες νοσηλείες σε παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία. Είναι το συχνότερο αίτιο αναπνευστικής δυσχέρειας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε παιδιά, κυρίως κάτω των 2 ετών.

Μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σοβαρές βρογχιολίτιδες σε μικρά παιδιά και είναι αιτία για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σε πρόωρα νεογνά χορηγούνται έτοιμα αντισώματα σαν πρόληψη σε μηνιαία βάση για 4-5 μήνες. Υπάρχουν τεστ για τον RSV, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Δεν γίνονται σε φαρμακεία και σε πολλά εργαστήρια. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Ταχύπνοια
  • Συριγμός στην αναπνοή

Aμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα

Πολύ συνηθισμένες καταστάσεις είναι οι αμυγδαλίτιδες και οι φαρυγγίτιδες. Η κυρία Παρδάλη αποσαφηνίζει ότι δεν αποτελούν διάγνωση, αλλά ευρήματα που οφείλονται σε κάποιον ιό ή βακτήριο. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θέλει αντιβίωση, εφόσον επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Μια αμυγδαλίτιδα, όμως, μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ιό ή ακόμη και πιο σοβαρό όπως αυτόν που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση αντιβιοτικών αντενδείκνυται για ιούς. Επομένως, η πολύ συχνή σκέψη «έχω τις αμυγδαλές μου, πρέπει να πάρω αντιβίωση για να περάσουν» δεν ευσταθεί. Αντίστοιχα, η φαρυγγίτιδα είναι η προσβολή ενός ιού ή ενός βακτηρίου στο ανώτερο αναπνευστικό, για αυτό και στην περίπτωσή της η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με το αίτιο που την προκαλεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Θεωρείται χρήσιμο να γίνονται τεστ και εξετάσεις, προκειμένου ο κάθε ασθενής να γνωρίζει τι έχει, καθώς μπορεί να χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και διαφορετικές συμβουλές από τον γιατρό. «Πολλές φορές η διάγνωση είναι κλινική. Δηλαδή, κάνεις τεστ στρεπτόκοκκου, βγαίνει αρνητικό, ξέρεις ότι δεν είναι μικρόβιο, ωστόσο δεν μπορείς να ξέρεις ποιος ιός είναι. Εχει, όμως, σημασία στη διαχείριση», σημειώνει η παιδίατρος.

Η ίδια δίνει κάποιες χρηστικές πληροφορίες περί πυρετού, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι γονείς παιδιών – που πάντοτε βέβαια πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρο- πότε πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Οπως λέει, 2-3 ημέρες πυρετού είναι αποδεκτές, εφόσον η γενική κλινική κατάσταση είναι καλή.

  • Εως 37 βαθμούς θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος
  • Από 37 έως 37,9 βαθμούς θεωρείται δεκατική πυρετική κίνηση
  • Από 38 βαθμούς και πάνω θεωρείται πυρετός
  • 39-40 βαθμοί είναι αρκετά υψηλός πυρετός

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντικές για να σταματήσει η εξάπλωση οποιασδήποτε λοίμωξης. Οποια καλή πρακτική, δηλαδή, υιοθετήθηκε στον κορονοϊό πρέπει να εφαρμόζεται και για άλλες ιώσεις.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Previous Post

«Σπίτι μου»: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Στεγαστική Πολιτική

Next Post

Θεσσαλονίκη: ΙΧ εμβόλισε 6 αυτοκίνητα – Άφαντος ο οδηγός, κλείδωσε το όχημα και απομακρύνθηκε από το σημείο

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: ΙΧ εμβόλισε 6 αυτοκίνητα – Άφαντος ο οδηγός, κλείδωσε το όχημα και απομακρύνθηκε από το σημείο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: Με συνέργειες και πολλή δουλειά το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης γίνεται πραγματικότητα
  • ΚΚΕ: Επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη: μακριά από τις ανάγκες του λαού, «κοντά» στα κέρδη των επενδυτών
  • Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και την Υφυπουργό Τουρισμού Άννα Καραμανλή
  • Σιάτιστα: Νεαροί απατεώνες στα δίχτυα της Αστυνομίας. Πως δρούσαν
  • Περιοδεία Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία: Στο επίκεντρο παραγωγικές επενδύσεις – Νέα ογκολογική μονάδα στην Κοζάνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr