• Latest

Τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

29 Ιανουαρίου 2021
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του εφηβικού εντύπου “Παιδιά” στην Πρίζα

29 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση «Βάσω Κατράκη-Χαρακτική» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το Σάββατο 30 Μαΐου

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, με κύριο αντικείμενο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Κυβερνητικός σχεδιασμός, και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα, εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι πρόχειρες και βεβιασμένες αποφάσεις για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, δεν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον.

Με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι περιοχές αυτές να κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν από το χάρτη».

Το  λεγόμενο master plan που παρουσίασε η Κυβέρνηση, δεν αποτελεί παρά ένα άθροισμα αόριστων επενδυτικών προσχεδίων, από τα οποία απουσιάζει κάθε μέριμνα για τοπική παραγωγή, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, ενώ δεν προβλέπεται συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.

Φυσικά όπως συμβαίνει πάντα με την Ν.Δ. απουσιάζει χαρακτηριστικά και κάθε προοπτική για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής πολύ έγκαιρα, όχι μόνο άσκησε κριτική στις Κυβερνητικές ενέργειες, αλλά παρουσίασε και το δικό του σχέδιο για την ΟΜΑΛΗ και ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ των περιοχών αυτών στην νέα εποχή. Σχέδιο που έθεσε σε ανοιχτή συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της παραγωγής, τα συνδικάτα της Δυτ. Μακεδονίας.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο όραμα, με βασικό στόχο οι περιοχές αυτές να διατηρήσουν το ενεργειακό BrandName, το οποίο έχουν εδώ και δεκαετίες – με κόστος – κατοχυρώσει σε διεθνές επίπεδο.

Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας τους όμως θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό, με έμφαση στην ενεργειακή δημοκρατίακαι στόχο την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής για όλα τα νοικοκυριά.

Εμβληματική δράση για εμάς δεν είναι οι τεράστιες φωτοβολταικές εγκαταστάσεις, που δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη. Ούτε προφανώς η αύξηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Εμβληματική δράση για εμάς είναι για παράδειγμα να καταστούν σε μια δεκαετία όλες ανεξαίρετα οι οικίες σε παραγωγούς καθαρής ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα στη νέα εποχή.Με αυτό τον τρόπο θεραπεύουμε οριστικά και το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας της περιοχής και δίνουμε δυνατότητα ανάπτυξης νέων καλλιεργειών αγροτικής παραγωγής και φθηνής ενέργειας σε νέες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Όπως και η αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη της έρευνας και δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών.

Με απαραίτητη τη διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Και βεβαίως ζητάμε την αύξηση των ποσών του Πράσινου Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που περιέκοψε ο προηγούμενος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης.

Ενεργειακός Σχεδιασμός
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας Κίνημα Αλλαγής
Αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη με το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο με χρονοδιάγραμμα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αντικατάσταση του λιγνίτη με ταχεία διείσδυση ΑΠΕ και χρονοδιάγραμμα αυτό που προβλέπει  το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Καμία επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και τη στήριξη των περιοχών μετάβασης. Απαίτηση ισότιμης αντιμετώπισης με χώρες εξαρτημένες από στερεά καύσιμα όπως η Πολωνία που ενισχύονται με πρόσθετους πόρους.
Απώλεια 800 εκ ευρώ για τη διασύνδεση νησιών. Διεκδίκηση όλων των διαθεσίμων κονδυλίων της ΕΕ.
Η μείωση των εκπομπών περιορίζεται μονομερώς και αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού αδιαφορώντας για κρίσιμες πηγές ρύπανσης όπως οι μεταφορές. Εθνικό Σχέδιο αναπτυξης του σιδηροδρόμου με ηλεκτροκίνηση και προώθηση των ΜΜΜ.
Άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα σύνδεσης τους με το δίκτυο. Αναβάθμιση του δικτύου διανομής ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ισόρροπη ανάπτυξη ΑΠΕ σε όλη τη χώρα
Σαφής προτίμηση σε φαραωνικά έργα ΑΠΕ ώστε η ενέργεια να παραμείνει στα χέρια μιας ολιγαρχίας. Ενεργειακή δημοκρατία με προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής για όλα τα νοικοκυριά.
Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με επιδότηση για την αγορά εισαγόμενων αυτοκινήτων. Δυναμική συμμετοχή της χώρας στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

 

 

Δυτική Μακεδονία
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας Κίνημα Αλλαγής
Περιορισμός του masterplan στον ενεργειακό άξονα με εμφανή την απουσία της παραλίμνιας περιοχής, του Βόλου, της Καστοριάς και των Γρεβενών. Αντιμετώπιση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενιαίας αναπτυξιακής ενότητας με ειδικό χωρικό σχέδιο για τον ενεργειακό άξονα.
Αόριστες προτάσεις με θολό τον ορίζοντα υλοποίησης και πλήρης απουσία αναφοράς σε κρίσιμες υποδομές. Έμφαση στις βασικές υποδομές που καθιστούν την περιοχή ελκυστική για επενδύσεις με υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) για τη Δ.Μ.
Οι μόνες συγκεκριμένες επενδύσεις είναι τα  2,3 GW ΦΒ από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

 

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία προπύργια της ενεργειακής δημοκρατίας πανευρωπαϊκά.
Στην ίδια λογική εμφανίστηκε ξαφνικά η παραλίμνια περιοχή στα αναπτυξιακά σχέδια με ένα τεράστιο πλωτό ΦΒ. Ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής με ολοκληρωμένο σχέδιο στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού.
Πενιχρές και τετριμμένες αναφορές στον πρωτογενή τομέα την ώρα που 40.000 στρέμματα παραγωγικής γης των ορυχείων αποδίδονται με πρόσφατο νόμο στη ΔΕΗ  αποκλειστικά για την ανάπτυξη ΦΒ Ολοκληρωμένη πρόταση αγροτικής ανάπτυξης με Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών με έμφαση σε θερμοκήπια και καλλιέργειες που επιδέχονται μεταποίηση.
Εμβαλωματικές και ακριβές λύσεις με μικρό χρονικό ορίζοντα για την τηλεθέρμανση ΣΗΘΥΑ που εξασφαλίζει το χειμώνα την τηλεθέρμανση και τα θερμοκήπια και το καλοκαίρι θερμοβόρες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Δήλωση προθέσεων για καινοτόμες επενδύσεις που απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης ( τεχνολογικά πάρκα ) ή προϋποθέτουν ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου (υδρογόνο). Άμεση σύνδεση της περιοχής με καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες από την ηλεκτροκίνηση μέχρι τους ψηφιακούς μετρητές
Καμία ουσιαστική δέσμευση πόρων για τη δίκαιη μετάβαση και δραματική περικοπή του  πράσινου ταμείου για την περιοχή.

 

Διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Υποβάθμιση του Πανεπιστημίου που εξαιρέθηκε από την πρόσφατη έγκριση 250 τακτικών καθηγητών για όλη τη χώρα και απειλή εξαφάνισης του με τις πολιτικές Κεραμέως.

 

Αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου με προσλήψεις, χρηματοδότηση της έρευνας και δυναμική ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών.

 

Tags: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Previous Post

Τέλος το lockdown για Σιάτιστα και Κρόκο. Παραμένει η Εορδαία

Next Post

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των παραγωγών λεβάντας

Next Post
ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των παραγωγών λεβάντας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού
  • Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει
  • Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr