• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τι άλλαξε στη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους (Εγκύκλιος)

18 Φεβρουαρίου 2020
Είναι έτοιμο το νηπιάκι μας για την Ά δημοτικού

Ιερέας στα Γρεβενά για δημογραφικό πρόβλημα: “Τον χειμώνα τα χωριά μας είναι γηροκομεία, δεν ξέρω αν θα γίνουν και νεκροταφεία”

8 Σεπτεμβρίου 2025
«Empowering Future Leaders» από την HELLENiQ ENERGY

«Empowering Future Leaders» από την HELLENiQ ENERGY

8 Σεπτεμβρίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική στήριξη σε οικογένειες, νέους και νοικοκυριά της ελληνικής κοινωνίας οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Πίνακες με τους οικισμούς της Π.Ε. Κοζάνης που καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική στήριξη σε οικογένειες, νέους και νοικοκυριά της ελληνικής κοινωνίας οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Πίνακες με τους οικισμούς της Π.Ε. Κοζάνης που καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

8 Σεπτεμβρίου 2025
Γρεβενά: Σύλληψη 2 ατόμων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Γρεβενά: Σύλληψη 2 ατόμων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

8 Σεπτεμβρίου 2025
Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αναστάσιου Ραφαηλίδη, σε πάνελ συζήτησης της 89ης ΔΕΘ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αναστάσιου Ραφαηλίδη, σε πάνελ συζήτησης της 89ης ΔΕΘ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

8 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε

8 Σεπτεμβρίου 2025
Αυτοψίες για τη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας Σερβίων

Ολική διακοπή της κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων λόγω δοκιμαστικών φορτίσεων

8 Σεπτεμβρίου 2025
Επίσκεψη στο ΚΔΕΥ Φλώρινας από το εταιρικό σχήμα του EcoZani και εκπροσώπους πόλεων από Βουλγαρία και Γερμανία

Επίσκεψη στο ΚΔΕΥ Φλώρινας από το εταιρικό σχήμα του EcoZani και εκπροσώπους πόλεων από Βουλγαρία και Γερμανία

8 Σεπτεμβρίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

Ευχαριστήριο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης στο ΕΚΑΒ

8 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας

8 Σεπτεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη 11-09-2025 από Βατερό ως Παλαιόκαστρο

8 Σεπτεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους. Πραγματοποιήθηκαν -354- τροχονομικοί έλεγχοι

8 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι άλλαξε στη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους (Εγκύκλιος)

sierafm by sierafm
18 Φεβρουαρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενημέρωση για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την πάγια ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, απέστειλε σε όλους τους Δήμους της Χώρας ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αριθμ.10145/13.2.2020 Εγκύκλιος επισημαίνει ότι με το αρ.43 του ν.4646/2019 αντικαταστάθηκαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις (περ.1,3,4,7,9,12 και 15) της υποπαρ.Α.2 του ν.4152/2013, αναφορικά με τις πάγιες προβλέψεις για την τμηματική καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες και εφαρμόζονται αναλογικά για τους οφειλέτες των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (παρ.1 αρ.170 ν.3463/2006), από την 1η Ιανουαρίου 2020 (παρ.36 αρ.66 ν.4646/2019).

Συγκεκριμένα, με την παρ.1 του αρ.43 του ν.4646/2019 αντικαθίσταται η περ.1 της υποπαρ.Α.2. και διπλασιάζεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων στις οποίες μπορεί να καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό, εφόσον αυτό υπαχθεί σε ρύθμιση κατά τις εν λόγω διατάξεις.

Επιπλέον, στην ίδια παράγραφο, και μόνο για τις οφειλές που ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 24 έως 48 δόσεις (όχι για εκείνες που καταβάλλονται σε 2 έως 24 δόσεις) προβλέπεται πλέον ένας ειδικός τρόπος προσδιορισμού της ελάχιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη (είτε αυτός είναι φυσικό πρόσωπο είτε νομικό πρόσωπο) βάσει της οποίας καθορίζεται από την Φορολογική Διοίκηση (εν προκειμένω από τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ Α΄ βαθμού) και ο ακριβής αριθμός των δόσεων στη ρύθμιση που θα χορηγηθεί τελικώς.

Επίσης, προβλέπονται η δυνατότητα και οι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλής για δεύτερη φορά, μετά από απώλεια της αρχικής ρύθμισής της.

Με την παρ.2 προβλέπεται η επιβάρυνση της υπαχθείσας σε ρύθμιση βασικής οφειλής με τόκο και ορίζεται αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.

Με την παρ.3 ορίζεται ότι στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.

Στην παρ.4 προβλέπεται ρητά ότι με την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος περί υπαγωγής στη ρύθμιση , τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς του αρ.83 του Κ.Ε.Δ.Ε., από παρακρατήσεις αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του αρ.12 του ν.4174/2013 και από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δύνανται να καλύπτουν την πρώτη δόση, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

Με την παρ.5 εισάγεται για πρώτη φορά στο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και ως εκ τούτου και τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, του ευεργετήματος συνέπειας μέσω της πρόβλεψης για επιστροφή τμήματος του ποσού που κατέβαλλαν για τόκους σε οφειλέτες που ανταποκρίνονται με συνέπεια σε όλους τους όρους της ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής.

Τέλος, με την παρ.7 ορίζεται ότι εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.

Το Υπουργείο σημειώνει πως οι εν λόγω διατάξεις ρυθμίζουν την τμηματική καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, και εφαρμόζονται από τους Δήμους της Χώρας, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, κατά τρόπο που προσαρμόζεται μεν στην οικονομική και ταμειακή τους λειτουργία, όμως δεν αποκλίνει ούτε έρχεται σε αντίθεση τόσο με το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων, όσο και με τις ειδικότερες κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί (βλ. την υπ’ αριθμ. Α.1010/20.1.2020 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών) ή που πρόκειται να δοθούν μελλοντικά, μέσω της άσκησης δευτερογενούς κανονιστικής αρμοδιότητας (βλ. Αποφάσεις, ΠΟΛ) από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Ολόκληρη η Εγκύκλιος ΕΔΩ

Πηγή:airetos.gr

Previous Post

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων ομόφωνα ψήφισε ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

Next Post

Καιρός: Ψυχρές μάζες φέρνουν επιδείνωση-εξπρές -Πού αναμένονται βροχές την Τσικνοπέμπτη

Next Post
καιρος βροχη

Καιρός: Ψυχρές μάζες φέρνουν επιδείνωση-εξπρές -Πού αναμένονται βροχές την Τσικνοπέμπτη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ιερέας στα Γρεβενά για δημογραφικό πρόβλημα: “Τον χειμώνα τα χωριά μας είναι γηροκομεία, δεν ξέρω αν θα γίνουν και νεκροταφεία”
  • «Empowering Future Leaders» από την HELLENiQ ENERGY
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική στήριξη σε οικογένειες, νέους και νοικοκυριά της ελληνικής κοινωνίας οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Πίνακες με τους οικισμούς της Π.Ε. Κοζάνης που καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
  • Γρεβενά: Σύλληψη 2 ατόμων για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης
  • Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αναστάσιου Ραφαηλίδη, σε πάνελ συζήτησης της 89ης ΔΕΘ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr