• Latest
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Τι αλλάζει στην απόλυση με το νέο εργασιακό

28 Αυγούστου 2023
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Σοκ με τον ανήλικο που τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας βουτιά στην Σκάλα Περαίας – Δεν τον έχει αναζητήσει κανείς

10 Ιουλίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Χειροπέδες σε 54χρονη που φύλαγε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

10 Ιουλίου 2026
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Χαροπαλεύει από αντιβιοτικό!

10 Ιουλίου 2026
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΞΥΛΟ ΒΙΑ

Τρεις Ρομά έδειραν τρεις νοσηλευτές ενώ έκαναν φασαρία ακόμη και στο κρατητήριο!

10 Ιουλίου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Σκύλος σε παραλία τον έστειλε σε νοσοκομείο

10 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι καταγράφει νέα δημοσκόπηση για την «ψαλίδα» ΝΔ-ΕΛΑΣ

10 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη φωτια

Ομολόγησε ότι έβαλε τη φωτιά με αναπτήρα στο Σισμανογλειο ο 76χρονος

10 Ιουλίου 2026
νοσοκομειο

Συγγενείς παρέλαβαν λάθος νεκρό από το νοσοκομείο

10 Ιουλίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Τα 12 βότανα της ευεξίας

10 Ιουλίου 2026
Αγρότες

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

10 Ιουλίου 2026
Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο για την απολιγνιτοποίηση. Η Δυτική Μακεδονία έστειλε το μήνυμα

Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο για την απολιγνιτοποίηση. Η Δυτική Μακεδονία έστειλε το μήνυμα

9 Ιουλίου 2026
κλοπη

Πτολεμαΐδα: Έκλεβαν αυτοκίνητα και έκαναν αγορές με κάρτες των ιδιοκτητών

9 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στην απόλυση με το νέο εργασιακό

sierafm by sierafm
28 Αυγούστου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
0
SHARES
72
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Το νέο εργασιακό φέρνει αλλαγές στην απόλυση απόλυση – Αναλύει τις διατάξεις ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Τα ψιλά γράμματα του εργασιακού για τις απολύσεις μας αποκαλύπτει ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Όπως μας εξηγεί υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για το πότε δικαιολογείται μία απόλυση και πότε όχι.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον κ. Καρούζο:

1) Δύναται να συμφωνηθεί δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας ο εργοδότης κρίνει αν ο εργαζόμενος του είναι απαραίτητος. Η περίπτωση αυτή αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αν ο εργοδότης αποφασίσει στη λήξη του εξαμήνου να μην συνεχίσει με τον υπό δοκιμή εργαζόμενο, με την αληθινή αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απαλλαγεί από του εργοδότη για την καταβολή αποζημίωσης. Θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια αξιολόγησης, που ο εργοδότης θα πρέπει να έχει τηρήσει, και να αποδείξει ότι τα τήρησε ώστε να μην προκύψει καταχρηστικότητα της απόλυσης, κάτι που θα οδηγούσε σε επαναπρόσληψη του εργαζόμενου με δικαστική απόφαση.

2) Ο εργαζόμενος, ο οποίος άσκησε νόμιμο δικαίωμα που συνδέεται με την ενημέρωση για τους όρους εργασίας και αμοιβής του εργαζόμενου και παροχή αντιγράφου της σύμβασης εργασίας του, που σήμερα αποτελούν σημαντικά σημεία τριβής εργαζόμενου και εργοδότη, με τον χρόνο εργασίας του στον ίδιο ή και σε άλλον εργοδότη, και το δικαίωμα ανάπαυση που εκείνος διαθέτει, και απολυθεί, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως τη γνωστοποίηση των λόγων απόλυσης από τον εργοδότη. Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει εγγράφως και να τεκμηριώσει πλήρως τους επικαλούμενους λόγους απόλυσης.

3) Ο εργαζόμενος ο οποίος επιλέγει να απασχοληθεί σε άλλους εργοδότες παράλληλα, απαγορεύεται να απολυθεί από τον πρώτο εργοδότη για τον λόγο αυτό. Σε μία τέτοια περίπτωση, η απόλυση είναι άκυρη. Επομένως, ο εργαζόμενος που έρχεται σε προστριβή για άσκηση δικαιώματος λόγω της παράλληλης απασχόλησης του σε δεύτερο εργοδότη, δεν μπορεί να υποστεί καμία διάκριση, ούτε βεβαίως να απολυθεί εκ του λόγου αυτού. Ζήτημα προκύπτει στην περίπτωση που ο πρώτος εργοδότης ασκήσει το διευθυντικό του δικαίωμα και ζητήσει την υπερεργασιακή απασχόληση του εργαζόμενου, ο οποίος όμως κωλύεται ως προς την παροχή της λόγω έναρξης ωραρίου στον δεύτερο εργοδότη.

Από τη μία ο εργαζόμενος αν αρνηθεί παραβιάζει νόμιμη υποχρέωση και εφόσον ο εργοδότης δεν το απαιτεί καταχρηστικά, δύναται να τον απολύσει. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή του εργοδότη πιθανόν να προσκρούει στην προαναφερθείσα προστασία του εργαζόμενου, που απασχολείται σε πολλαπλούς εργοδότες. Η άποψη μου είναι ότι προηγείται ο αρχικός εργοδότης και το διευθυντικό του δικαίωμα, και η απόλυση σε μία τέτοια περίπτωση συντελείται όχι τιμωρητικά λόγω απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, αλλά λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του εργαζόμενου από την ατομική του σύμβαση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣ
Previous Post

Από Τετάρτη 30 Αυγούστου το «Καλάθι Σχολικών Ειδών» – Αλλαγές και στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Next Post

ΔΥΠΑ: 4 νέα προγράμματα για 52.000 ανέργους το φθινόπωρο

Next Post
ΔΥΠΑ, ΟΑΕΔ

ΔΥΠΑ: 4 νέα προγράμματα για 52.000 ανέργους το φθινόπωρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σοκ με τον ανήλικο που τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας βουτιά στην Σκάλα Περαίας – Δεν τον έχει αναζητήσει κανείς
  • Χειροπέδες σε 54χρονη που φύλαγε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων
  • Χαροπαλεύει από αντιβιοτικό!
  • Τρεις Ρομά έδειραν τρεις νοσηλευτές ενώ έκαναν φασαρία ακόμη και στο κρατητήριο!
  • Σκύλος σε παραλία τον έστειλε σε νοσοκομείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr