• Latest
φαγητο κρεας πασχα

Τι διατροφή θα ακολουθήσετε μετά το Πάσχα;

20 Απριλίου 2020
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή Αγ. Αθανασίου και Παναγίας την Πέμπτη 26/2

26 Φεβρουαρίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σερβίων την Δευτέρα 2/2

26 Φεβρουαρίου 2026
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Εξιχνιάσθηκε κλοπή από παρεκκλήσι Ιερού Ναού στην πόλη της Κοζάνης

26 Φεβρουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

Διακοπή υδροδότησης στην Γαλατινή την Πέμπτη 26/2

26 Φεβρουαρίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη τριών ατόμων, μέλη διεθνής εγκληματικής ομάδας, για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια

26 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Έως την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 η εγγραφή στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

Δήμος Κοζάνης: Έως την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 η εγγραφή στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

26 Φεβρουαρίου 2026
Η εκδήλωση για τον θεσμό του Συμπαραστάτη Πολίτη/Δημότη και της Επιχείρησης

Η εκδήλωση για τον θεσμό του Συμπαραστάτη Πολίτη/Δημότη και της Επιχείρησης

26 Φεβρουαρίου 2026
ΤΡΕΝΟ

Δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση στο Πλατύ κατήγγειλε ο Κυρανάκης – «Κάποιοι ήθελαν νέα Τέμπη»

26 Φεβρουαρίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Έβαψε κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν!

26 Φεβρουαρίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 27 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου

26 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πανελλήνιες 2026: Η μεγάλη αλλαγή με τα γραπτά – Η απόφαση

26 Φεβρουαρίου 2026
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Εταιρεία μοίρασε 23 εκατ. ευρώ ως μπόνους στους υπαλλήλους της – Έστησε «βουνά» από μετρητά και τα άρπαζαν μόνοι τους

26 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι διατροφή θα ακολουθήσετε μετά το Πάσχα;

sierafm by sierafm
20 Απριλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
φαγητο κρεας πασχα
29
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος που, αν και συνδυάζεται με στιγμές χαλάρωσης και διακοπών, συχνά συνοδεύεται και από υπερφαγία, “γαστριμαργικές μικροαμαρτίες” αλλά και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροιες, φουσκώματα, δυσφορία από ανεξέλεγκτη υπερφαγία και δηλητηριάσεις).

Είτε φάγατε λοιπόν πολύ, είτε υπήρξατε πιο εγκρατείς στους πειρασμούς, το Πάσχα έφυγε και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες. Σίγουρα δεν θα σας συμβούλευα να συνεχίσετε να τρώτε αρνί, τσουρέκι και κουλουράκια καθημερινά.

Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα η ημέρα του Πάσχα μπορεί «διατροφικά» να επαναληφθεί και τις επόμενες 1-2 ημέρες. Στις ΗΠΑ, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, έτσι λοιπόν έχει μελετηθεί πόσες θερμίδες καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός την ημέρα των Ευχαριστιών (μεγάλη γιορτή για τις ΗΠΑ).

Οι θερμίδες σύμφωνα με το Caloric Control Council που καταναλώνει εκείνη τη μέρα ο μέσος Αμερικάνος φτάνει τις 4.500 θερμίδες, ενώ τα λιπαρά που λαμβάνουν είναι κατά Μ.Ο. 229 γρ.

Μιλάμε για υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης θερμίδων σε σχέση με τις ημερήσια απαιτούμενες. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τη διατροφική ομοιότητα του ελληνικού Πάσχα με τις αμερικάνικες Ευχαριστίες, αλλά και το γεγονός ότι η ημέρα του Πάσχα μπορεί να επαναληφθεί τις αμέσως 1-2 επόμενες ημέρες, τότε χρειάζονται διατροφικά μέτρα.

“Βομβαρδισμός” με δύσπεπτες τροφές

Την περίοδο αυτή συχνά βομβαρδίζουμε τον οργανισμό μας με δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι (νάτριο) και απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη. Λόγω αυτού ακριβώς του ανθυγιεινού τρόπου διατροφής πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι και πως θα φάμε την επόμενη των εορτών του Πάσχα.

Τι συστήνεται μετά τις υπερβολές των γιορτών;

Συστήνεται λοιπόν από την μαγειρίτσα, το αρνί ή το κατσίκι, το κοκκορέτσι, τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι, να ξαναγυρίσουμε σε μια πιο φυσιολογική διατροφή.

Καλή ιδέα θα ήταν, για όλους τους υγιείς ενήλικες, την επόμενη ημέρα των εορτών του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μια φυσική και ανώδυνη “αποτοξίνωση”

Να κάνετε το Πρωινό συνήθεια

Υιοθετείστε-συστηματοποιήστε το πρωινό. Το πρωινό είναι χιλιοειπωμένο ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στη ρύθμιση του βάρους και της όρεξης. Καλό πρωινό είναι αυτό που είναι πλήρες (δηλαδή περιέχει υδατάνθρακες-λιπαρά-πρωτεΐνες), όπως:

  • γάλα ημιάπαχο + δημητριακά ολ. αλέσεως
  • τοστ (τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί ολ. αλέσεως) + 1 ποτ φρ. χυμός
  • 1 αυγό βραστό (έχουν περισσέψει πιθανότατα κόκκινα αυγά)+ 1-2 φέτες ψωμί ολ. αλέσεως +1 φρούτο

Ακολουθήστε σχήμα 4-6 γευμάτων για τη ρύθμιση της πείνας, αλλά και την εύκολη εισαγωγή φρούτων (ως ενδιάμεσα γεύματα).

Καταναλώστε φρούτα, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς για σνακ

Οι φράουλες είναι ήδη στους πάγκους και σιγά σιγά θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα υπόλοιπα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα. Προτιμήστε τα για σνακ κ συνδυάστε τα με γαλακτοκομικά ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Προγραμματίστε το Κυρίως σας Γεύμα

Ξοδέψτε λίγο χρόνο στο να σκεφτείτε τι θα φάτε την επόμενη ημέρα, τι ώρα θα φάτε και αν θα το προετοιμάσετε εσείς ή κάποιος άλλος. Έτσι, θα κάνετε σίγουρα καλύτερες επιλογές σε σχέση με το να περιμένετε να πεινάσετε κ να αξιολογήσετε τι μπορείτε να φάτε εκείνη την ώρα. Φυσικά, μην παραλείπετε τη σαλάτα.

Μειώστε λίγο το Δεύτερο Γεύμα της ημέρας

Μπορεί να συνηθίσατε με τις περισσότερες εξόδους να τρώτε δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας μάλλον ένα από τα δύο πρέπει να μειωθεί. Όχι, το βραδινό δεν παχαίνει, αλλά η ύπαρξη δύο μεγάλων γευμάτων, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κ αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σας!

Προτίμηση στα φυτικά προϊόντα, αποφυγή κρέατος και κρεατοσκευασμάτων

Πήρατε μεγάλες ποσότητες ήδη τις ημέρες του Πάσχα από ζωικά προϊόντα, είναι προφανές ότι πρέπει να τα αποφύγετε, περιέχουν πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά, σχετίζεται η κατανάλωση τους με ανάπτυξη νοσημάτων φθοράς (καρδιαγγειακά, είδη καρκίνου κα). Επομένως, προτιμήστε ως κύριο πιάτο φρέσκα ή βραστά λαχανικά ή/και λαδερά (αρκεί να μην ..κολυμπάνε στο λάδι!)

Αποφύγετε το αλάτι

Το αρνί, το κοκορέτσι, τα εδέσματα, τα διάφορα γλυκά είναι τρόφιμα συνήθως υπεραλατισμένα. Προφανές λοιπόν ότι πρέπει με επιμέλεια να το αποφεύγετε, περιορίζοντας δραστικά τη χρήση του στη μαγειρική, διαβάζοντας ετικέτες τροφίμων, προσέχοντας τις παραδοσιακές πηγές κρυφού αλατιού (πχ αρτοσκευάσματα).

«Μαλακή» μαγειρική

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει «εξεγερθεί» μετά τις μέρες Νηστείας και του Πάσχα, οπότε είναι προφανές ότι πρέπει να το ..μαλακώσετε. Πάρτε μέτρα εξυγίανσης και προσαρμογής βάζοντας στην καθημερινότητα σας την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα τροφές απλά μαγειρεμένες και εύπεπτες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες).

Καταναλώστε με σύνεση τα Περισσεύματα

Προτείνεται να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του Πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές διαιτητικές συνήθειές μας. Καταναλώστε το κρέας που περίσσεψε και μη μαγειρέψετε τις επόμενες ημέρες, φάτε μία φέτα τσουρέκι με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, ενώ αποφύγετε να τα τρώτε όλα αυτά προσθετικά στη συνηθισμένη σας διατροφή.

Επιστροφή στην Άσκηση

Η Μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες του Πάσχα πάντα σε συνδυασμό με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Το γυμναστήριο ξανα-άνοιξε, ο καιρός έφτιαξε και άρα δικαιολογίες για αποχή από την άσκηση πλέον δεν υπάρχουν.

Τι να περιλαμβάνει η Διατροφή σας;

  • βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι, τομάτα, ρόκα, λάχανο, ραπανάκι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια κ.α)
  • ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 1-2%)
  • ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο
  • φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
  • λίγο ελαιόλαδο
  • άφθονο νερό

Τι είναι καλό να αποφεύγετε;

  • τρόφιμα ζωικής προέλευσης (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αυγό, ψάρια, βούτυρο)
  • ζάχαρη
  • γλυκά
  • αναψυκτικά
  • αλκοόλ

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις εορτές θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια διατροφή που θα μας βοηθήσει να απαλλαχτούμε αργά και υγιεινά από όσα παραπανίσια κιλά πήραμε τις ημέρες του Πάσχα.

Γι΄αυτό και δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει πανικός, το βάρος μας δεν θα μεταβληθεί αν φάμε παραπάνω 1-2 μέρες, αλλά μόνο αν με αφορμή το Πάσχα, υιοθετήσουμε και κρατήσουμε κακές συνήθειες διατροφής και άσκησης που δεν είχαμε πριν.

Tags: ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Previous Post

Kυριακή, 19 Απριλίου: 24 νεκροί στη Δυτική Μακεδονία, 149 θετικά και 1.077 αρνητικά

Next Post

Κορονοϊός: Στους 114 οι νεκροί -Εχασε τη μάχη 68χρονη από την Καστοριά

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος

Κορονοϊός: Στους 114 οι νεκροί -Εχασε τη μάχη 68χρονη από την Καστοριά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή Αγ. Αθανασίου και Παναγίας την Πέμπτη 26/2
  • Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σερβίων την Δευτέρα 2/2
  • Εξιχνιάσθηκε κλοπή από παρεκκλήσι Ιερού Ναού στην πόλη της Κοζάνης
  • Διακοπή υδροδότησης στην Γαλατινή την Πέμπτη 26/2
  • Σύλληψη τριών ατόμων, μέλη διεθνής εγκληματικής ομάδας, για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr