• Latest

Τι λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»

26 Φεβρουαρίου 2019
Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγράφων στο Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας για το Διδακτικό Έτος 2025 – 2026

15 Σεπτεμβρίου 2025
Το πλέον ώριμο project καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Σύλλογος ανέργων και ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακιού. Καύση Σκουπιδιών : Η Ταφόπλακα για την Περιοχή μας !!!

15 Σεπτεμβρίου 2025
2η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

2η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15 Σεπτεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »  -317- τροχονομικοί έλεγχοι

15 Σεπτεμβρίου 2025
Τέσσερα χρόνια ΔΕΗ blue – «Οδηγεί» το μέλλον της ηλεκτροκίνησης συμβάλλοντας σημαντικά στην μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα

ΔΕΗ myHome Plan: Νέο προϊόν σχεδιασμένο για τις ανάγκες των οικογενειών

15 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Φλώρινα: Συνελήφθη 54χρονη, η οποία μετέφερε παράνομα αλλοδαπό

15 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: ΔΕΘ ήταν και πέρασε, ΔΕΘ ήταν και πάει….

15 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγραφών στην Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου για το Διδακτικό Έτος 2025 – 2026

Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγραφών στην Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου για το Διδακτικό Έτος 2025 – 2026

15 Σεπτεμβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Έναρξη εγγραφών στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια και στη Φιλαρμονική Πανδώρα

15 Σεπτεμβρίου 2025
ΟΧΙ στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Ξεκάθαρη η θέση μας κατά της καύσης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία

15 Σεπτεμβρίου 2025
43α Λασσάνεια: «Κουρί Open Day» την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

43α Λασσάνεια: «Κουρί Open Day» την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
σπιτια

Επιστροφή ενοικίου: Αυτά είναι τα λάθη και οι παραλείψεις που κόβουν δικαιούχους

15 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»

sierafm by sierafm
26 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σάλος προκλήθηκε μετά το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Η συντάκτρια του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC Μαρία Μαργαρώνη, μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Ισάακ Καριπίδη για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα.

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί τόσα πολλά μηνύματα», είπε χαρακτηριστικά η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο. «Δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις», συμπλήρωσε.

«Η συγκεκριμένη άποψη έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο σε βρετανικά, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Ισάακ Καριπίδης η συνέντευξη στο άρθρο είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και προκύπτει το ερώτημα γιατί δημοσιοποιήθηκε μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η δημοσιογράφος σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, αφού πρώτα συμβουλευτεί πρώτα τους αρχισυντάκτες της, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο για τη «μακεδονική μειονότητα» στο BBC

Επιστολή προς το BBC έστειλε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, αναφορικά με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» και για ισχυρισμούς που φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του πολιτικού φορέα «Ουράνιου Τόξου». Ζητά ακόμα να δημοσιευθούν οι επισημάνσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Ακολουθεί η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο:

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη  και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις  εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί.

Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”.

Ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών,  ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι  η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα. Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση ( Άρθρο 4 παρ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της  και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού… σε γειτονικές χώρες».

Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού».

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Previous Post

Οδηγός μπήκε ανάποδα στην Εγνατία οδό

Next Post

Διακοπή υδροδότησης στην Δημοτική Κοινότητα ΚΡΟΚΟΥ για την αποκατάσταση διαρροής

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Διακοπή υδροδότησης στην Δημοτική Κοινότητα ΚΡΟΚΟΥ για την αποκατάσταση διαρροής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας για το Διδακτικό Έτος 2025 – 2026
  • Σύλλογος ανέργων και ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακιού. Καύση Σκουπιδιών : Η Ταφόπλακα για την Περιοχή μας !!!
  • 2η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »  -317- τροχονομικοί έλεγχοι
  • ΔΕΗ myHome Plan: Νέο προϊόν σχεδιασμένο για τις ανάγκες των οικογενειών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr