• Latest
νερο

Τι πρέπει να πίνουμε ή να τρώμε για καλή ενυδάτωση και τι όχι – Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

24 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος στην Ολομέλεια: «Να ψηφίσουμε άμεσα την Τροπολογία δικαίωσης των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας»

25 Ιουλίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Δικαίωση της Κοινότητας Εράτυρας και του Δήμου Βοΐου, η παραδοχή του Υπουργού για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην παραχώρηση του πρώην αστυνομικού τμήματος

25 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Σχέδιο δράσης και συντονισμός ενεργειών της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

25 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 27 Ιουλίου

25 Ιουλίου 2025
Γρεβενά: Ιστορική Συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης

Γρεβενά: Ιστορική Συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης

25 Ιουλίου 2025
μπουρινος

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Απαγορεύσεις για το Σάββατο 26 Ιουλίου

25 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δήμος Βοΐου: Μέτρα πρόληψης λόγω αυξημένου κίνδυνου πυρκαγιάς

25 Ιουλίου 2025
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΣΑΜΙΑ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ

Δήμος Βοΐου: Ακύρωση Εκδήλωσης στο Μπούρινο λόγω Αυξημένου Κινδύνου Πυρκαγιάς

25 Ιουλίου 2025
Τσοτύλι: Όχι στο κλείσιμο σχολικών μονάδων

Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου

25 Ιουλίου 2025
Με κλειστές ΜΕΘ, ακριβές δημόσιες σχέσεις με απευθείας ανάθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη υγείας !

“ΕΛΠΙΔΑ” – Γιώργος Χριστοφορίδης: Ανάγκη ολοκλήρωσης – κατασκευής υφιστάμενης οδού από Τ.Κ Καστανιάς Σερβίων ως τα όρια του Ν. Πιερίας και Λαρίσης

25 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Καστοριά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας, πορνογραφίας ανηλίκων και νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων

25 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 27 Ιουλίου – Κυριακή 03 Αυγούστου

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 27 Ιουλίου – Κυριακή 03 Αυγούστου

25 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι πρέπει να πίνουμε ή να τρώμε για καλή ενυδάτωση και τι όχι – Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

sierafm by sierafm
24 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
νερο
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πότε χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για την ενυδάτωσή μας.

Εν μέσω του κύματος καύσωνα που σαρώνει την Ελλάδα, η ενυδάτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τα απρόοπτα.

Η εφίδρωση είναι ο «μηχανισμός» με τον οποίο δροσίζεται τον σώμα. Αλλά με τον ιδρώτα χάνουμε νερό, αλάτι και άλλα μέταλλα. Συχνά οι άνθρωποι δεν πίνουν τόσα υγρά όσα πρέπει, επισημαίνει η δρ. Κάρα Τάουμπμαν, κλινική διευθύντρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο NYC Health + Hospitals του Χάρλεμ. «Πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά από ό,τι νομίζετε», τονίζει.

Η δίψα είναι το σημάδι ότι πρέπει να ενυδατωθείτε, σημειώνει η δρ. Ράχι Χάνα, νευρολόγος του Rush University Medical Center στο Σικάγο. Όμως, δεν πρέπει πάντα να περιμένουμε μέχρι να διψάσουμε: θα πρέπει να καταναλώνουμε υγρά όλη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των γευμάτων.

Το καλύτερο υγρό για ενυδάτωση

«Το νερό είναι μακράν το καλύτερο υγρό. Χάνεις νερό, οπότε πρέπει να το αντικαταστήσεις με νερό», τονίζει ο Κρεγκ Κράνταλ, καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, οι γυναίκες χρειάζονται σε γενικές γραμμές περίπου 2,7 λίτρα νερού την ημέρα και οι άνδρες 3,7 λίτρα. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα είναι αρκετή αν μένουμε σε εσωτερικούς χώρους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρα, καθώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στη ζέστη, χρειάζεται περισσότερο νερό. Το ίδιο ισχύει για όποιον ιδρώνει πολύ, για παράδειγμα επειδή γυμνάζεται.

Πότε χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα, που ιδρώνουμε υπερβολικά, μπορεί να θεωρήσουμε ότι οι ηλεκτρολύτες είναι καλύτερη λύση από το νερό. Μερικές φορές αυτό ισχύει.

Το νερό είναι αρκετό αν ιδρώνουμε για σύντομα χρονικά διαστήματα, περίπου μία ώρα. Όμως, αν αυτό διαρκεί περισσότερη ώρα- για παράδειγμα αν περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έξω- οι ηλεκτρολύτες θα μας ωφελήσουν, λέει ο Κράνταλ, διαφορετικά κινδυνεύουμε με υπονατριαιμία.

Επίσης, είναι σημαντικό να πίνουμε ρόφημα με ηλεκτρολύτες όταν νιώθουμε ναυτία, κάνουμε εμετό, έχουμε διάρροια, ή δεν τρώμε. Αλλά η Τάουμπμαν συνιστά να αποφύγουμε προϊόντα με υπερβολική ζάχαρη. «Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση μακροπρόθεσμα», εξηγεί.

Όμως, αν τις περισσότερες ημέρες είμαστε σε κλειστούς χώρους, πιθανότατα παίρνουμε αρκετούς ηλεκτρολύτες από την τροφή, συμπληρώνει.

Τα τρόφιμα που μας κρατούν ενυδατωμένους

Τρόφιμα που είναι «πλούσια» σε νερό επίσης βοηθούν συνολικά στην ενυδάτωση. Το αγγούρι, το καρπούζι, το μαρούλι, η τομάτα και η φράουλα είναι μερικά φρούτα και λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

«Παίρνουμε περίπου το 20% των υγρών από τα τρόφιμα. Και πολλές τέτοιες τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσουμε τη λήψη υγρών γενικών», αναφέρει η Τάουμπμαν. Οι τροφές αυτές περιέχουν και κάποιους ηλεκτρολύτες, σημειώνει, ενώ μπορούμε να τα προσθέσουμε σε νερό, για να του δώσουμε λίγη γεύση.

Τι πρέπει να αποφύγουμε

Το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και η καφεΐνη μπορεί να αφυδατώσουν, σύμφωνα την Cleveland Clinic. Αλλά ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε την αφυδάτωση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η καφεΐνη είναι διουρητική, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς να αυξήσει τον κίνδυνο για αφυδάτωση, λέει η Τάουμπμαν. Όμως, ο καφές και το τσάι δεν είναι πάντα απαγορευτικά για την ενυδάτωση. Για παράδειγμα, όταν είναι κρύα, μπορούν να αυξήσουν τα υγρά που πίνουμε, αρκεί να μην βάζουμε πολλή ζάχαρη.

Τα σημάδια ότι δεν πίνουμε αρκετά υγρά

Αν είμαστε υγιείς σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος να υπολογίζουμε το επίπεδο ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων μας, λέει η Τάουμπμαν. Αν δεν ουρούμε συχνά, είναι ένα σημάδι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά. Επίσης, τα ούρα μας πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Σε περίπτωση που είναι πιο σκούρα, πρέπει να πιούμε περισσότερο νερό, εξηγεί.

Η ζαλάδα, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι μυικές κράμπες, η σύγχυση και η ευερεθιστότητα είναι σημάδια αφυδάτωσης, προειδοποιεί η Τάουμπμαν. Σε περίπτωση που έχουμε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σταματήσουμε ότι κάνουμε, να πάμε σε χώρο με κλιματισμό και να ενυδατωθούμε. Αν δεν νιώσουμε καλύτερα έπειτα από μερικά λεπτά, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, τονίζει ο Κράνταλ.

«Το πρόβλημα με την αφυδάτωση είναι πως είναι δυσδιάκριτη. Όταν κάνει πολλή ζέστη, πρέπει να προσέχουμε, γιατί μπορεί να μην το καταλάβουμε, μέχρι να είναι πολύ αργά», καταλήγει.

Πηγή: Time

Tags: ΕνυδάτωσησημάδιαΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Τι αλλάζει σε 20 ημέρες στις χρεώσεις των ΑΤΜ

Next Post

Καστοριά: 820 παραβάσεις περί φορτηγών και 11 παραβάσεις υποκλοπής μεταφορικού έργου

Next Post
Σεμινάριο για την απόκτηση «Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών – Συνοδηγών & Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας Μεταφορέων Ζώντων Ζώων»

Καστοριά: 820 παραβάσεις περί φορτηγών και 11 παραβάσεις υποκλοπής μεταφορικού έργου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος στην Ολομέλεια: «Να ψηφίσουμε άμεσα την Τροπολογία δικαίωσης των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας»
  • Καλλιόπη Βέττα: Δικαίωση της Κοινότητας Εράτυρας και του Δήμου Βοΐου, η παραδοχή του Υπουργού για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην παραχώρηση του πρώην αστυνομικού τμήματος
  • Σχέδιο δράσης και συντονισμός ενεργειών της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
  • Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 27 Ιουλίου
  • Γρεβενά: Ιστορική Συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr