• Latest
νερο

Τι πρέπει να πίνουμε ή να τρώμε για καλή ενυδάτωση και τι όχι – Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

24 Ιουλίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

6 Δεκεμβρίου 2025
Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

6 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

6 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πτολεμαΐδα: 59χρονος έκλεψε γεωργικά μηχανήματα

6 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στο πλευρό των αγροτών

6 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα

5 Δεκεμβρίου 2025
ΟΓΕ

Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025

Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών

5 Δεκεμβρίου 2025
Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Διπλάσια ποσότητα καυσόξυλων στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξά

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

5 Δεκεμβρίου 2025

Λαϊκή Συσπείρωση Βοΐου: Να ικανοποηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Όλοι στα διόδια Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Δήμος Κοζάνης στο πλευρό των παραγωγών μας

5 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι πρέπει να πίνουμε ή να τρώμε για καλή ενυδάτωση και τι όχι – Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

sierafm by sierafm
24 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
νερο
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πότε χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για την ενυδάτωσή μας.

Εν μέσω του κύματος καύσωνα που σαρώνει την Ελλάδα, η ενυδάτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τα απρόοπτα.

Η εφίδρωση είναι ο «μηχανισμός» με τον οποίο δροσίζεται τον σώμα. Αλλά με τον ιδρώτα χάνουμε νερό, αλάτι και άλλα μέταλλα. Συχνά οι άνθρωποι δεν πίνουν τόσα υγρά όσα πρέπει, επισημαίνει η δρ. Κάρα Τάουμπμαν, κλινική διευθύντρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο NYC Health + Hospitals του Χάρλεμ. «Πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά από ό,τι νομίζετε», τονίζει.

Η δίψα είναι το σημάδι ότι πρέπει να ενυδατωθείτε, σημειώνει η δρ. Ράχι Χάνα, νευρολόγος του Rush University Medical Center στο Σικάγο. Όμως, δεν πρέπει πάντα να περιμένουμε μέχρι να διψάσουμε: θα πρέπει να καταναλώνουμε υγρά όλη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των γευμάτων.

Το καλύτερο υγρό για ενυδάτωση

«Το νερό είναι μακράν το καλύτερο υγρό. Χάνεις νερό, οπότε πρέπει να το αντικαταστήσεις με νερό», τονίζει ο Κρεγκ Κράνταλ, καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, οι γυναίκες χρειάζονται σε γενικές γραμμές περίπου 2,7 λίτρα νερού την ημέρα και οι άνδρες 3,7 λίτρα. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα είναι αρκετή αν μένουμε σε εσωτερικούς χώρους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρα, καθώς πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στη ζέστη, χρειάζεται περισσότερο νερό. Το ίδιο ισχύει για όποιον ιδρώνει πολύ, για παράδειγμα επειδή γυμνάζεται.

Πότε χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα, που ιδρώνουμε υπερβολικά, μπορεί να θεωρήσουμε ότι οι ηλεκτρολύτες είναι καλύτερη λύση από το νερό. Μερικές φορές αυτό ισχύει.

Το νερό είναι αρκετό αν ιδρώνουμε για σύντομα χρονικά διαστήματα, περίπου μία ώρα. Όμως, αν αυτό διαρκεί περισσότερη ώρα- για παράδειγμα αν περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έξω- οι ηλεκτρολύτες θα μας ωφελήσουν, λέει ο Κράνταλ, διαφορετικά κινδυνεύουμε με υπονατριαιμία.

Επίσης, είναι σημαντικό να πίνουμε ρόφημα με ηλεκτρολύτες όταν νιώθουμε ναυτία, κάνουμε εμετό, έχουμε διάρροια, ή δεν τρώμε. Αλλά η Τάουμπμαν συνιστά να αποφύγουμε προϊόντα με υπερβολική ζάχαρη. «Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση μακροπρόθεσμα», εξηγεί.

Όμως, αν τις περισσότερες ημέρες είμαστε σε κλειστούς χώρους, πιθανότατα παίρνουμε αρκετούς ηλεκτρολύτες από την τροφή, συμπληρώνει.

Τα τρόφιμα που μας κρατούν ενυδατωμένους

Τρόφιμα που είναι «πλούσια» σε νερό επίσης βοηθούν συνολικά στην ενυδάτωση. Το αγγούρι, το καρπούζι, το μαρούλι, η τομάτα και η φράουλα είναι μερικά φρούτα και λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

«Παίρνουμε περίπου το 20% των υγρών από τα τρόφιμα. Και πολλές τέτοιες τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσουμε τη λήψη υγρών γενικών», αναφέρει η Τάουμπμαν. Οι τροφές αυτές περιέχουν και κάποιους ηλεκτρολύτες, σημειώνει, ενώ μπορούμε να τα προσθέσουμε σε νερό, για να του δώσουμε λίγη γεύση.

Τι πρέπει να αποφύγουμε

Το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και η καφεΐνη μπορεί να αφυδατώσουν, σύμφωνα την Cleveland Clinic. Αλλά ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε την αφυδάτωση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η καφεΐνη είναι διουρητική, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς να αυξήσει τον κίνδυνο για αφυδάτωση, λέει η Τάουμπμαν. Όμως, ο καφές και το τσάι δεν είναι πάντα απαγορευτικά για την ενυδάτωση. Για παράδειγμα, όταν είναι κρύα, μπορούν να αυξήσουν τα υγρά που πίνουμε, αρκεί να μην βάζουμε πολλή ζάχαρη.

Τα σημάδια ότι δεν πίνουμε αρκετά υγρά

Αν είμαστε υγιείς σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος να υπολογίζουμε το επίπεδο ενυδάτωσης είναι το χρώμα των ούρων μας, λέει η Τάουμπμαν. Αν δεν ουρούμε συχνά, είναι ένα σημάδι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά. Επίσης, τα ούρα μας πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Σε περίπτωση που είναι πιο σκούρα, πρέπει να πιούμε περισσότερο νερό, εξηγεί.

Η ζαλάδα, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι μυικές κράμπες, η σύγχυση και η ευερεθιστότητα είναι σημάδια αφυδάτωσης, προειδοποιεί η Τάουμπμαν. Σε περίπτωση που έχουμε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σταματήσουμε ότι κάνουμε, να πάμε σε χώρο με κλιματισμό και να ενυδατωθούμε. Αν δεν νιώσουμε καλύτερα έπειτα από μερικά λεπτά, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, τονίζει ο Κράνταλ.

«Το πρόβλημα με την αφυδάτωση είναι πως είναι δυσδιάκριτη. Όταν κάνει πολλή ζέστη, πρέπει να προσέχουμε, γιατί μπορεί να μην το καταλάβουμε, μέχρι να είναι πολύ αργά», καταλήγει.

Πηγή: Time

Tags: ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣΗΜΑΔΙΑΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Τι αλλάζει σε 20 ημέρες στις χρεώσεις των ΑΤΜ

Next Post

Καστοριά: 820 παραβάσεις περί φορτηγών και 11 παραβάσεις υποκλοπής μεταφορικού έργου

Next Post
Σεμινάριο για την απόκτηση «Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών – Συνοδηγών & Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας Μεταφορέων Ζώντων Ζώων»

Καστοριά: 820 παραβάσεις περί φορτηγών και 11 παραβάσεις υποκλοπής μεταφορικού έργου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες
  • Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας
  • Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή
  • Πτολεμαΐδα: 59χρονος έκλεψε γεωργικά μηχανήματα
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στο πλευρό των αγροτών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr