Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
Δράσεις Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Έκλεισε λόγω πλημμύρας ο επαρχιακός δρόμος Βογατσικού – Πλατανιάς. Βίντεο
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης:  Βιολέτα Ίκαρη – Μανόλης Ανδρουλιδάκης «Βόλτα»
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Λιάνης
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Co-Creating the Future: Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι, Νέες Αγορές”
καιρος βροχη
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ σχετικά με τον κορωνοϊό

Η πανδημία από τον κορωνοϊό (COVID-19) δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όπως αναφέρουν επιστήμονες των ομάδων βρογχικού άσθματος και ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Σημειώνουν ότι εάν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. «Ο κορωνοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας», προσθέτουν.

Για τους ασθενείς με άσθμα

Για τους ασθενείς με άσθμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά», τονίζουν.

Όπως προσθέτουν, για «τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο», υπογραμμίζουν.

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν, να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Υπενθυμίζεται, ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας.

Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες τονίζουν: Αποφεύγουμε συγχρωτισμό-άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *