Διατροφολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο δίνει συμβουλές.
Παγωμένα ή απλά δροσερά είναι καλύτερα να καταναλώνονται τα υγρά τις ημέρες με μεγάλες θερμοκρασίες; Και η μπύρα είναι τελικά δροσιστική ή ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος; Διατροφικά πού μπορεί κανείς να προσανατολιστεί για να ενυδατώσει σωστά τον οργανισμό του και παράλληλα να προστατευθεί από τον ήλιο; Απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα για την εποχή ερωτήματα δίνει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9» ο διατροφολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χάρης Δημοσθενόπουλος.
Από ενάμιση έως τρία λίτρα νερό
Σε θερμοκρασίες πάνω από 36, 37, 38 βαθμούς που ξεφεύγει και από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, αρχίζει πια το περιβάλλον να γίνεται αρκετά επιθετικό, και για αυτό το πρώτο που πρέπει να προσέχουμε, σε όποια ηλικιακή ομάδα και να ανήκουμε, είναι η ενυδάτωση, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τις συνθήκες που διαβιούμε, αλλά και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο είναι σίγουρα πάνω από ενάμιση λίτρο, και για άτομα με υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να φτάσει και τα δυόμιση με τρία λίτρα, συμπληρώνει ο βιολόγος. «Για όσους δεν μπορούν να πιουν μεγάλη ποσότητα νερού, εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης, που να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό, είναι αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχα, κάποιο τσάι, ή ακόμα κι ένας χυμός που εκτός από την ενυδάτωση, θα μας βοηθήσει να καλύψουμε και να αναπληρώσουμε και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα, που είναι το κάλιο και το νάτριο».
Όχι παγωμένα τα υγρά
Παγωμένα ή όχι για να δροσιστούμε, είναι το εύλογο ερώτημα για τα υγρά που καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Δροσερά απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος, έτσι ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα από τον οργανισμό και να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει. Η μπύρα, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι δροσιστική, δεν αποτελεί καλή επιλογή για να μειώσουμε τη θερμοκρασία μας, γιατί όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος το αλκοόλ απαιτεί ενέργεια για να καταβολιστεί, άρα ουσιαστικά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και παράλληλα αφυδατώνει, αφού προκαλεί διούρηση.
Όχι λιπαρά φαγητά γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος
Όσον αφορά τα γεύματα μας, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τρόφιμα που να μην είναι ιδιαίτερα «βαριά» ως προς τις θερμίδες τους. «Οπότε λαδερά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, σαλάτα σαν κύριο γεύμα με κάποια πρωτεΐνη, φρούτα, ή ένα γεύμα που να βασίζεται σε έναν απλό υδατάνθρακα όπως πχ κάποιο ρύζι, κάποιο ζυμαρικό. Από πρωτεΐνες, επιλέγουμε το ψάρι ή το κοτόπουλο που είναι οι πιο άπαχες επιλογές κι όχι τόσο πολύ μοσχάρι και χοιρινό και δη με σάλτσες ή μαγειρεμένα με παραδοσιακούς τρόπους που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την πέψη. Γιατί όταν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε λιπαρά, αυτό απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη προσπάθεια για την πέψη και συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας».
Ντομάτα, καρπούζι και φράουλες για ισχυρή προστασία από τον ήλιο
Η ηλιοπροστασία πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με τα γυαλιά ηλίου, τα αντηλιακά και την ομπρέλα. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη διατροφή. Όταν ένας οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την έκθεση στον ήλιο. «Από την μία η ντομάτα και από την άλλη το καρπούζι που κυριαρχούν το καλοκαίρι σαν επιλογές, περιέχουν το συστατικό λυκοπένιο που έχει αντιοξειδωτική δράση (ότι βοηθάει την αντιοξείδωση, την προστασία του οργανισμού από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύει το δέρμα μας). Και βέβαια βιταμίνη C για το καροτένιο που βοηθάει στην ανάπτυξη της μελανίνης, της ουσίας που προστατεύει από τον ήλιο. Τη βρίσκουμε σε καρότα και χρωματιστά φρούτα και λαχανικά όπως πχ βερίκοκα, μάνγκο, χρωματιστές πιπεριές, μελιτζάνες κλπ».
Επίσης και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, θεωρείται κυρίαρχη για την προστασία του δέρματος. Μία χούφτα σταφίδες, ξερό δαμάσκηνο, ή αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερις και τα συναφή που είναι δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρα πολύ βιταμίνη C και προσφέρουν θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Οι ξηροί καρποί έχουν χρήσιμα συστατικά όπως πχ τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Αντίστοιχα και τα λιπαρά ψάρια και κυρίως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η τσιπούρα, είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων. Οι φράουλες από την άλλη φαίνεται πως αποτελούν ισχυρή ασπίδα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος, αφού είναι πλούσιες σε τανίνες.
Πηγή:Newsbeast.gr