• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Τι πρέπει να τρώμε για να μη ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι, πόσο μας δροσίζει η μπύρα

14 Ιουλίου 2019
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

9 Δεκεμβρίου 2025
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας

9 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

9 Δεκεμβρίου 2025
Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες  Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

9 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

Kοζάνη: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και Λευκή Νύχτα με SICARIO

9 Δεκεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

9 Δεκεμβρίου 2025

Δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους το Επιμελητήριο Κοζάνης – Ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα

9 Δεκεμβρίου 2025
ΓΡΕΒΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Γρεβενών

9 Δεκεμβρίου 2025

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τον προϋπολογισμό

9 Δεκεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δώστε τώρα ή πραγματικές λύσεις στήριξης των αγροτών ή τη δημοκρατική λύση των εκλογών»

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

9 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι πρέπει να τρώμε για να μη ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι, πόσο μας δροσίζει η μπύρα

sierafm by sierafm
14 Ιουλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
7
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Διατροφολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο δίνει συμβουλές.

Παγωμένα ή απλά δροσερά είναι καλύτερα να καταναλώνονται τα υγρά τις ημέρες με μεγάλες θερμοκρασίες; Και η μπύρα είναι τελικά δροσιστική ή ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος; Διατροφικά πού μπορεί κανείς να προσανατολιστεί για να ενυδατώσει σωστά τον οργανισμό του και παράλληλα να προστατευθεί από τον ήλιο; Απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα για την εποχή ερωτήματα δίνει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM  104,9» ο διατροφολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Από ενάμιση έως τρία λίτρα νερό

Σε θερμοκρασίες πάνω από 36, 37, 38 βαθμούς που ξεφεύγει και από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, αρχίζει πια το περιβάλλον να γίνεται αρκετά επιθετικό, και για αυτό το πρώτο που πρέπει να προσέχουμε, σε όποια ηλικιακή ομάδα και να ανήκουμε, είναι η ενυδάτωση, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Η ποσότητα του νερού, εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τις συνθήκες που διαβιούμε, αλλά και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο είναι σίγουρα πάνω από ενάμιση λίτρο, και για άτομα με υψηλό σωματικό βάρος μπορεί να φτάσει και τα δυόμιση με τρία λίτρα, συμπληρώνει ο βιολόγος. «Για όσους δεν μπορούν να πιουν μεγάλη ποσότητα νερού, εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης, που να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό, είναι αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχα, κάποιο τσάι, ή ακόμα κι ένας χυμός που εκτός από την ενυδάτωση, θα μας βοηθήσει να καλύψουμε και να αναπληρώσουμε και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα, που είναι το κάλιο και το νάτριο».

Όχι παγωμένα τα υγρά

Παγωμένα ή όχι για να δροσιστούμε, είναι το εύλογο ερώτημα για τα υγρά που καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Δροσερά απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος, έτσι ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα από τον οργανισμό και να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει. Η μπύρα, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι δροσιστική, δεν αποτελεί καλή επιλογή για να μειώσουμε τη θερμοκρασία μας, γιατί όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος το αλκοόλ απαιτεί ενέργεια για να καταβολιστεί, άρα ουσιαστικά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και παράλληλα αφυδατώνει, αφού προκαλεί διούρηση.

Όχι λιπαρά φαγητά γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Όσον αφορά τα γεύματα μας, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τρόφιμα που να μην είναι ιδιαίτερα «βαριά» ως προς τις θερμίδες τους. «Οπότε λαδερά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, σαλάτα σαν κύριο γεύμα με κάποια πρωτεΐνη, φρούτα, ή ένα γεύμα που να βασίζεται σε έναν απλό υδατάνθρακα όπως πχ κάποιο ρύζι, κάποιο ζυμαρικό. Από πρωτεΐνες, επιλέγουμε το ψάρι ή το κοτόπουλο που είναι οι πιο άπαχες επιλογές κι όχι τόσο πολύ μοσχάρι και χοιρινό και δη με σάλτσες ή μαγειρεμένα με παραδοσιακούς τρόπους που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την πέψη. Γιατί όταν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε λιπαρά, αυτό απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη προσπάθεια για την πέψη και συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας».

Ντομάτα, καρπούζι και φράουλες για ισχυρή προστασία από τον ήλιο

Η ηλιοπροστασία πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με τα γυαλιά ηλίου, τα αντηλιακά και την ομπρέλα. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη διατροφή. Όταν ένας οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την έκθεση στον ήλιο. «Από την μία η ντομάτα και από την άλλη το καρπούζι που κυριαρχούν το καλοκαίρι σαν επιλογές, περιέχουν το συστατικό λυκοπένιο που έχει αντιοξειδωτική δράση (ότι βοηθάει την αντιοξείδωση, την προστασία του οργανισμού από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύει το δέρμα μας). Και βέβαια βιταμίνη C για το καροτένιο που βοηθάει στην ανάπτυξη της μελανίνης, της ουσίας που προστατεύει από τον ήλιο. Τη βρίσκουμε σε καρότα και χρωματιστά φρούτα και λαχανικά όπως πχ βερίκοκα, μάνγκο, χρωματιστές πιπεριές, μελιτζάνες κλπ».

Επίσης και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, θεωρείται κυρίαρχη για την προστασία του δέρματος. Μία χούφτα σταφίδες, ξερό δαμάσκηνο, ή αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερις και τα συναφή που είναι δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρα πολύ βιταμίνη C και προσφέρουν θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. Οι ξηροί καρποί έχουν χρήσιμα συστατικά όπως πχ τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Αντίστοιχα και τα λιπαρά ψάρια και κυρίως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η τσιπούρα, είναι καλές πηγές λιπαρών οξέων. Οι φράουλες από την άλλη φαίνεται πως αποτελούν ισχυρή ασπίδα στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος, αφού είναι πλούσιες σε τανίνες.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

«Μαϊμού» μανάβηδες έπιασαν γιαγιά από το λαιμό και της πήραν 4.500 ευρώ

Next Post

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι νίκησαν τη γήρανση

Next Post
ηλικιωμένοι

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι νίκησαν τη γήρανση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου
  • Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας
  • Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας
  • Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου
  • Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr