Όλο και περισσότερες μελέτες στρέφονται προς την καθημερινή κατανάλωση καφέ, προσπαθώντας να ρίξουν φως στις συνέπειες της στον οργανισμό.
Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα από τα πιο πολυάσχολα όργανα του οργανισμού μας, αφού συμμετέχει σχεδόν σε κάθε βασική λειτουργία: από την πέψη των τροφών και την αποθήκευση βιταμινών, μέχρι τον μεταβολισμό και την αποτοξίνωση.
Το συκώτι έχει περίπου το 2% του σωματικού μας βάρους και τροφοδοτείται με αίμα από δύο πηγές, γεγονός που του επιτρέπει να επεξεργάζεται αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά, φάρμακα και τοξίνες.
Οι «εργάτες» του ήπατος, τα ηπατοκύτταρα, βρίσκονται οργανωμένα σε περιοχές και έχουν διάφορες ειδικότητες.
Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία του ήπατος, όπως η μείωση του κινδύνου για κίρρωση, λιπώδη ηπατική νόσο και σκλήρυνση του ήπατος, σύμφωνα με ειδικούς υγείας.
Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν σταθερά καφέ κάθε πρωί, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ηπατικές παθήσεις όπως ο καρκίνος του ήπατος, η ίνωση (ουλώδης ιστός στο ήπαρ), η κίρρωση (προχωρημένο στάδιο της ίνωσης όπου το ήπαρ δεν λειτουργεί πλέον σωστά) και η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (συσσώρευση λίπους στο ήπαρ).
Πιο συγκεκριμένα, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο για κίρρωση κατά 44%.
Επιπλέον, μια ομάδα ηπατολόγων από το Michigan Medicine και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, οδήγησε σε μείωση της σκλήρυνσης του ήπατος, όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής.
Τα άτομα αυτά εμφάνισαν επίσης χαμηλότερους κινδύνους που σχετίζονται με την αυξημένη σκλήρυνση του ήπατος.
Για όσους ήδη αντιμετωπίζουν ηπατικά προβλήματα, η μέτρια κατανάλωση καφέ, συνήθως ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης καταστάσεων όπως η ίνωση, η κίρρωση, η ηπατίτιδα B και C, και η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος.
Αυτά τα οφέλη προέρχονται από πάνω από 1.000 χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, πολλές από τις οποίες ερευνώνται ακόμη για την επίδρασή τους στην υγεία του ήπατος.
Οι ενώσεις που συμβάλλουν στην προστασία του συκωτιού
Ας δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ενώσεις ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος:
Παραξανθίνη, μια χημική ένωση που παράγεται όταν μεταβολίζεται η καφεΐνη, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο ήπαρ, βοηθώντας στην καταπολέμηση του καρκίνου του ήπατος, της κίρρωσης και της ηπατίτιδας C.
Καφερτσίνο και καφεζόλη, δύο ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, ενδέχεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η μέτρια κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να συμπληρώσει τις θεραπείες για τον καρκίνο του ήπατος.
Οξέα που περιέχονται στον καφέ μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού της ηπατίτιδας B, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι και ο ντεκαφεϊνέ καφές ενδέχεται να προσφέρει παρόμοια οφέλη.
Αυτά τα οφέλη του καφέ ισχύουν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, ανεξαρτήτως του τρόπου παρασκευής, είτε είναι φίλτρου, στιγμιαίος είτε εσπρέσο.
Παρόλο που ο καφές μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες για το ήπαρ, πρέπει να θεωρείται μέρος ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, περιορισμό του αλκοόλ και τακτική σωματική άσκηση.
Τα γενικότερα οφέλη του καφέ για τον οργανισμό
Ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά, ενώ η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και την απόδοση στη σωματική άσκηση.
Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωσή του με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος του Πάρκινσον.
Ο καφές μπορεί επίσης να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας, καθιστώντας τον αγαπημένη συνήθεια για πολλούς.