• Latest
Οσπρια

Το αγαπημένο αντικαρκινικό όσπριο που προφυλάσσει από το έμφραγμα

11 Δεκεμβρίου 2020
3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

Έγκριση προγράμματος Erasmus+ για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

27 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή

Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή

27 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου

Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου

27 Ιουλίου 2026
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!

Δήμος Καστοριάς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  λόγω εργασιών

27 Ιουλίου 2026
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
Φλώρινα: Πειραματικά γεωθερμικά θερμοκήπια από το Τμήμα Γεωπονίας

Η υδροπονία ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
GO Alive: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Αιανή – 31/07 – 03/08/2026

GO Alive: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Αιανή – 31/07 – 03/08/2026

27 Ιουλίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 57χρονος μεθυσμένος οδηγός για υπερβολική ταχύτητα, σε περιοχή της Καστοριάς

27 Ιουλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

214 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος στη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να διορθωθεί ο άδικος οριζόντιος κόφτης, ώστε να μην αποκλειστούν τα σπίτια στα χωριά από τη δράση “Ανακαίνιση Κατοικίας”»

27 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση ορεινών οικισμών Χρυσαυγής και Τρίκορφου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση ορεινών οικισμών Χρυσαυγής και Τρίκορφου

27 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Αποτελέσματα επιλογής βρεφών και νηπίων των Παιδικών Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Κοζάνης

27 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αγαπημένο αντικαρκινικό όσπριο που προφυλάσσει από το έμφραγμα

sierafm by sierafm
11 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Οσπρια
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αγαπημένα όσπρια, νόστιμη χειμωνικάτικη σούπα, κορυφή στις γευστικές μας προτιμήσεις ανά πάσα στιγμή. Δείτε πόσο ωφελημένοι είστε καταναλώνοντας το εθνικό μας όσπριο!

Τα φασόλια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι η αγαπημένη σούπα οσπρίων του χειμώνα με μπόλικο κρεμμύδι και καρότο! Πέρα από γεύση ωστόσο, παρέχουν και πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό.  Ας δούμε τα οφέλη τους με βάση τις διαθέσιμες έρευνες.

Πηγή πρωτεινών και θρεπτικών συστατικών

Τα φασόλια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεινών, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, τα απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεινών. Καθώς είναι φυτική πηγή πρωτείνης δεν περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα (όπως οι ζωικές πηγές πρωτείνης), ωστόσο σε συνδυασμό με ρύζι ή τυρί στο τραπέζι, τα αμινοξέα συμπληρώνονται και προσλαμβάνετε μια πλήρη πηγή πρωτείνης. Σημείωνεται ότι 100 γρ φασόλια παρέχουν 16 γρ πρωτείνης  (ανάλογα τον τύπο των φασολιών η περιεκτικότητα σε πρωτείνη κυμαίνετα από 16-33%). Επίσης είναι πηγή βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ), φυτικων ινών (14-19%), ιδιαίτερα υδατοδιαλυτών διαιτητικών ινών. Ακόμη, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, καθώς και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά που καταπολεμουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση χρόνιων νόσων.

Αγαπούν την καρδιά

Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά φασόλια φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2017 είναι ότι όσοι καταναλώνουν συχνά όσπρια έχουν μειώσει την πρόσληψη πρωτεινών που προέρχονται από ζωικά τρόφιμα.

Σε μετα-ανάλυση του 2013 διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φασολιών και του χαμηλότερου κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια χάρη στον αντιοξειδωτικό τους πλούτο δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες γι’ αυτό και ενδέχεται να έχουν αντικαρκινική δράση.  Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη του 2015 που εξέταζε το  ενδεχόμενο τα φασόλια χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες να προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου, φάνηκε  ότι τα μαύρα φασόλια έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σύμφωνα με πλήθος μελετών. Γι’ αυτό και τα όσπρια όπως τα φασόλια που είναι εξαιρετικές  πηγές φυτικών ινών θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η συστηματική κατανάλωσή τους ενδέχεται να προφυλάσσει από τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τέλος τα φασόλια βελτιώνουν την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος αυξάνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του στομάχου, μια δράση η οποιά ενδεχομένως προσταστεύει το πεπτικό από διάφορες νόσους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΟΣΠΡΙΑ
Previous Post

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Next Post

Γρεβενά: Κρούσματα στις φυλακές Φελίου

Next Post
φυλακες γρεβενων

Γρεβενά: Κρούσματα στις φυλακές Φελίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έγκριση προγράμματος Erasmus+ για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
  • Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή
  • Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου
  • Δήμος Καστοριάς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  λόγω εργασιών
  • Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr