Θεωρείται μη δημοφιλές λαχανικό, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης 2.000 συμμετεχόντων στις ΗΠΑ που αξιολόγησε ποια λαχανικά αρέσουν περισσότερο στους ανθρώπους. Δυστυχώς, το 27% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν πως το απεχθάνονται. Αλλά πριν αποφασίσετε να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, σκεφτείτε το ξανά.
Μπορεί αυτό το λαχανικό να μην κερδίζει διαγωνισμούς δημοτικότητας, αλλά ίσως αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
Το μη δημοφιλές λαχανικό με τα πολλά οφέλη για την υγεία
Πρόκειται για τα γογγύλια. Τα στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δείχνουν ότι ένα μεσαίου μεγέθους γογγύλι περιέχει 233 χιλιοστόγραμμα καλίου, 25,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και 36,6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Αυτά είναι σχετικά εντυπωσιακά νούμερα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου, 90 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και 1.300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως.
Ουσιαστικά, ένα γογγύλι θα μπορούσε να παρέχει σε έναν μέσο ενήλικα περίπου το 5% του καλίου, το 28% της βιταμίνης C και το 3% του ασβεστίου που χρειάζεται για την ημέρα. Αυτό δεν είναι κακό για τις περίπου 34 θερμίδες που περιέχει. Ποια από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης; Είναι το κάλιο.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο για δίαιτα χαμηλής χοληστερίνης
Αν και η σχέση μεταξύ καλίου και χαμηλότερης χοληστερόλης δεν είναι πλήρως κατανοητή, το WebMD σημειώνει ότι το κάλιο θεωρείται συχνά σημαντικό μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής. Επειδή οι δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης τείνουν να περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όλες οι διατροφικά πολύτιμες τροφές που προσφέρουν αρκετό κάλιο (όπως τα γογγύλια) ίσως πρέπει να ενσωματωθούν στα διατροφικά πλάνα ατόμων που θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.
Επιπλέον, σε ένα άρθρο του περιοδικού MedlinePlus του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ το 2018, οι συγγραφείς σημείωσαν τα πλεονεκτήματα του καλίου ως δυνητικού τρόπου πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το κάλιο αναδείχθηκε τότε για την υποτιθέμενη ικανότητά του να βοηθά στην αποφυγή της σκλήρυνσης των αρτηριών, σύμφωνα με μελέτη του NIH του 2017 που διεξήχθη σε ποντίκια. Ωστόσο, η αρχική εργασία του NIH ανέφερε ότι το κάλιο δεν ήταν κατάλληλο για όλα τα άτομα, όπως εκείνα με προβλήματα στα νεφρά. Ωστόσο, θεωρήθηκε ως επί το πλείστον ωφέλιμο για ενήλικες που είχαν γενικά καλή υγεία.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης με τροφές πλούσιες σε κάλιο
Όσον αφορά τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με το κάλιο, η συσχέτιση είναι καλύτερα τεκμηριωμένη. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2021 στο Advances in Food and Nutrition υποδηλώνει ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης. Δηλαδή, όταν η κατανάλωση καλίου είναι υψηλή, οι σχετικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης τείνουν να είναι χαμηλές.
Μια ανασκόπηση του 2019 στο Hypertension επισημαίνει τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού αλατιού ενισχυμένου με κάλιο για άτομα με υπέρταση. Όπως έγραψαν οι ερευνητές, «υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις ότι η αντικατάσταση του χλωριούχου νατρίου με υποκατάστατα άλατος εμπλουτισμένα με κάλιο μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».
Μια άλλη μελέτη από το 2024 στο Clinical Hypertension διερεύνησε περαιτέρω πώς το κάλιο λειτούργησε για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό μέρος της δύναμης του καλίου στην καταπολέμηση της υπέρτασης προέρχεται από την ικανότητά του να βοηθά το σώμα να αποβάλλει περίσσεια νατρίου.
Χωρίς υπερβολική αφθονία νατρίου, τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση ήταν κάποιες φορές σε θέση να μειώσουν τις τιμές φυσικά. Οι συγγραφείς ανέδειξαν τα αποτελέσματα και παλαιότερης μελέτης που έδειξε ότι η πρόσληψη καλίου είναι ένας σημαντικός ανεξάρτητος καθοριστικός παράγοντας της αρτηριακής πίεσης, ανεξαρτήτως της πρόσληψης νατρίου.
Τρόποι για να βάλετε τα γογγύλια στη διατροφή σας
Φυσικά, το να γνωρίζετε ότι το σώμα σας μπορεί να ωφεληθεί από τα γογγύλια και το να μπορείτε τα ενσωματώσετε στα εβδομαδιαία γεύματά σας είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να συμπεριλάβετε ένα νέο συστατικό στις αγαπημένες σας συνταγές. Ωστόσο, μπορείτε να κατακτήσετε την τέχνη της προετοιμασίας γογγύλων χωρίς πολλή προσπάθεια.
Πρώτον, να γνωρίζετε ότι επειδή τα γογγύλια είναι λαχανικά με ρίζα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε άλλα τέτοια λαχανικά σε μαγειρευτά και σούπες. Απλώς έχετε κατά νου ότι τα γογγύλια μπορεί να έχουν πιπεράτη γεύση, σύμφωνα με το Medical News Today. Επομένως, μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κάνετε πουρέ πατάτας μισό με πατάτες και μισό με γογγύλια.
Δεύτερον, να θυμάστε ότι μπορείτε να φάτε και τις ρίζες και τα χόρτα στα γογγύλια. Ένα άρθρο στο WebMD συνιστά να χρησιμοποιήσετε τα χόρτα στη θέση άλλων. Τέλος, ακολουθήστε τις συμβουλές του Healthline για να δοκιμάσετε τα γογγύλια ωμά. Αφού αφαιρέσετε το εξωτερικό τους στρώμα, τρίψτε τα λεπτά ως προσθήκη σε σαλάτες ή για να αναμίξετε το συνηθισμένο φαγητό σας και να δώσετε στον οργανισμό σας μια ώθηση καλίου.