Μια μεγάλη ανάσα αναμένεται να δώσει σε δύο με τρία χρόνια το πρώτο εμβόλιο για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα που προσπαθεί να φέρει στην παραγωγή μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, που, όμως, παρακολουθεί στενά τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί βρίσκεται ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» πρόκειται για ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, είναι εξατομικευμένο και η χορήγησή του, πάντα σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο 70χρονος, ο οποίος είχε χειρουργηθεί για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο συχνή μορφή της νόσου. «Από τον Ιούνιο του 2024 συμμετέχουμε με την ομάδα μου ως ερευνητικό κέντρο στην παγκόσμια κλινική μελέτη ανάπτυξης εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα, η οποία πραγματοποιείται από αμερικανική εταιρία ογκολογικών φαρμάκων και ανοσοθεραπείας. Μέχρι σήμερα έλαβαν το εμβόλιο 10 ασθενείς στο τμήμα κλινικών μελετών ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης και φαίνεται να έχουν καλή ανταπόκριση» δηλώνει στη «Θεσσαλονίκη» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ, ογκολόγος – παθολόγος Σοφία Ι. Μπάκα, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αρχίσει παρόμοια μελέτη και στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Όπως εξηγεί, τα εμβόλια προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε αυτό να αναγνωρίζει τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες του καρκινικού κυττάρου, καταστρέφοντας τον καρκίνο. Η ίδια, μιλώντας στη «Θεσσαλονίκη», αναφέρει ότι το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για υποτροπή. Προαπαιτούμενο είναι οι ασθενείς να έχουν ήδη πάρει 1 με 4 κύκλους συμπληρωματικής χημειοθεραπείας. «Ο μη μικροκυτταρκός καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος του πνεύμονα, που χωρίζεται σε υποκατηγορίες, με σημαντικότερες το αδενοκαρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό. Το ποσοστό θνητότητας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και την ύπαρξη ή μη μεταλλάξεων για τις οποίες ο ασθενής θα μπορούσε να λάβει στοχευμένη θεραπεία. Να σημειωθεί ότι η 5ετής επιβίωση κυμαίνεται από 40% έως 90% ακόμα και σε ασθενείς που είχαν νόσο σε αρχικό στάδιο και υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση.
Άρα τις περισσότερες φορές μόνο το χειρουργείο δεν φτάνει» εξηγεί η κυρία Μπάκα και συμπληρώνει ότι «αυτοί οι ασθενείς, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, πρέπει να λάβουν συμπληρωματική χημειοθεραπεία και στη συνέχεια μόνο ανοσοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία μαζί με το εξατομικευμένο εμβόλιο, στο πλαίσιο της μελέτης στην οποία συμμετέχουμε. Σε μεγάλο αριθμό ασθενών πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό ίασης αυξάνεται εάν οι ασθενείς λάβουν πριν από το χειρουργείο χημειοθεραπεία με ανοσοθεραπεία και συνεχίσουν με ανοσοθεραπεία. Αυτοί οι ασθενείς, στο πλαίσιο της νέας μελέτης φάσης ΙΙΙ, θα λάβουν ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με το mRNA εμβόλιο».
Πηγή aftodioikisi.gr