• Latest
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το σχέδιο νόμου για την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο τοπικός πόρος και η δίκαιη μετάβαση της περιοχής

22 Απριλίου 2018
27 & 28 Ιουνίου 2026 FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο Κοζάνης (χώρος Fiesta Voio)

27 & 28 Ιουνίου 2026 FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο Κοζάνης (χώρος Fiesta Voio)

12 Μαΐου 2026
Συνελήφθη διακινητής αναβολικών σε αθλητές: Χρυσές μπίζνες με παράνομα σκευάσματα

Το παυσίπονο που μπορεί να βλάψει το συκώτι σας πιο γρήγορα από το αλκοόλ

12 Μαΐου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός, τι ώρα εμφανίζεται ο Akylas

12 Μαΐου 2026
σπιτια, ενοικιο

Τέλη Ιουνίου ενεργοποιείται το ΜΙΔΑ – Τι θα αλλάξει για επιδόματα και αγροτικές ενισχύσεις

12 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δήμος Βοΐου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σιάτιστας

12 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δήμος Βοΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

12 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Κουκουλόπουλος σε Παπασταύρου: «Ποιος αποφασίζει τελικά στην Ελληνική Δημοκρατία, η Κυβέρνηση με τη Βουλή ή ο Πρόεδρος της ΔΕΗ;»

12 Μαΐου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Ολοκλήρωση της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την περίοδο 2025/2026

12 Μαΐου 2026
Εκδήλωση : «Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία – Δικτύωση, Δεξιότητες & Ευκαιρίες στην Εποχή της Μετάβασης»

Εκδήλωση : «Τεχνικά Επαγγέλματα, Μηχανικοί & Νέες Αγορές στη Δυτική Μακεδονία – Δικτύωση, Δεξιότητες & Ευκαιρίες στην Εποχή της Μετάβασης»

12 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Αρρυθμία και προσωρινή διακοπή στην υδροδότηση στο Ανθοχώρι την Τρίτη 12/5

12 Μαΐου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη 14 Μαΐου

12 Μαΐου 2026
ΒΟΥΛΗ

Τι δηλώνουν οι Βουλευτές της Κοζάνης. Δείτε το Πόθεν Έσχες

12 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 12 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο νόμου για την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο τοπικός πόρος και η δίκαιη μετάβαση της περιοχής

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
1
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με το σχέδιο νόμου για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλάζει δραματικά ο τρόπος υπολογισμού του τέλους προς τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται στα 1,20 Ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Θεωρούμε πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Πεποίθηση μας είναι πως θα πρέπει, να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και άμεσα να ανοίξει ο διάλογος για την υπολογισμό του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου από μια άλλη εντελώς διαφορετική βάση και φιλοσοφία.

Για να γίνει αυτό επιβάλλεται να αξιολογήσουμε καταρχήν τις ανάγκες της περιοχής μας για την μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με ορίζοντα το 2030.

Επιπλέον, απαιτείται να προχωρήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Πέρα από τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίαρχο ρόλο στην χάραξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετάβασης θα πρέπει να έχουν το κεντρικό κράτος, αλλά και η ΔΕΗ, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλές περιοχές της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο κ.λ.π.) κατά το παρελθόν.

Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθεί το εξωτερικό κόστος της λιγνιτικής δραστηριότητας για την περιοχή∙ το κόστος που πληρώνει εδώ και δεκαετίες η περιοχή λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας (π.χ. κόστος καταστροφής φυσικών πόρων, κ.λ.π.)

Κυρίως όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί, για τα επόμενα 13 χρόνια, το αναγκαίο χρηματοδοτικό πλαίσιο οικονομικής υποστήριξης της περιοχής για την αναπόφευκτη μετάβαση, την οποία ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν να αντιμετωπίσουν, χωρίς φυσικά να ευθύνονται για αυτήν. Δεν μπορεί να αγνοείται ότι η περιοχή και η εκτεταμένη αξιοποίηση του λιγνίτη με όλες τις συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει, στήριξε την ανάπτυξη της χώρας μεταπολεμικά και φυσικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η περιοχή να αφεθεί σήμερα στην τύχη της.

Με βάση όλα αυτά, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού τέλους θα πρέπει να καλύπτει την παραπάνω στρατηγική πολιτική κατεύθυνση για μια Δίκαιη Μετάβαση, και όχι το αντίθετο.

Με το υποβληθέν σχέδιο νόμου και το άρθρο 7, απλά ικανοποιείται σε μερικό βαθμό ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας από την εξόρυξη λιγνίτη, αγνοώντας τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής που προκλήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας λιγνιτικής δραστηριότητας και που σήμερα έχουν φέρει τον τόπο σε δύσκολη θέση.
Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον όλοι συμφωνούν στο παραπάνω πλαίσιο, θα πρέπει ο υπολογισμός να αποδίδει ένα σταθερό ανταποδοτικό ποσό για τα επόμενα 15 χρόνια στην περιοχή και στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου σχεδίου διαχείρισης, διαφορετικού του παρόντος, το οποίο είναι γεμάτο προβλήματα και στρεβλώσεις.
Με το προταθέν σχέδιο, και δεδομένου ότι για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με το αυξανόμενο κόστος λιγνιτικής παραγωγής, τη μείωση του κόστους των ΑΠΕ, η συμμετοχή του λιγνίτη θα μειώνεται, οπότε θα μειώνονται σημαντικά και τα έσοδα για τις δυο περιφέρειες.
Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι όποιοι ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγική και περιβαλλοντική ανάταξη της περιοχής, χωρίς εκπτώσεις!
Τέλος, και στο πλαίσιο του παραπάνω συλλογισμού, καθίσταται αναγκαία η αποδοχή της πρότασης των 5 ενεργειακών Δημάρχων για την κατεύθυνση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις δυο περιφέρειες, προκειμένου να υποστηρίξουν την προστασία, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι, εν κατακλείδι, σαφές ότι -πέρα από την συνολική αρνητική μας θέση στο υποβληθέν σχέδιο νόμου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων- ειδικότερα η πρόταση που περιγράφεται στο άρθο 7 του υποβληθέντος νόμου, θα πρέπει να μη γίνει δεκτή.

Tags: ΔΕΗΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Πρωτοφανές το έγκλημα στην Κύπρο, λέει η Αστυνομία

Next Post

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας για πώληση μονάδων και ορυχείων. Απεργιακή Συγκέντρωση Τρίτη στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαίδας

Next Post

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας για πώληση μονάδων και ορυχείων. Απεργιακή Συγκέντρωση Τρίτη στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαίδας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 27 & 28 Ιουνίου 2026 FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο Κοζάνης (χώρος Fiesta Voio)
  • Το παυσίπονο που μπορεί να βλάψει το συκώτι σας πιο γρήγορα από το αλκοόλ
  • Eurovision 2026: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός, τι ώρα εμφανίζεται ο Akylas
  • Τέλη Ιουνίου ενεργοποιείται το ΜΙΔΑ – Τι θα αλλάξει για επιδόματα και αγροτικές ενισχύσεις
  • Δήμος Βοΐου: 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σιάτιστας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr