• Latest
πονοκεφαλος αγχος κουραση

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σύντομα θα εντοπίζεται με αιματολογικό τεστ

2 Αυγούστου 2017
Fiesta Voio: Το εισιτήριο για να ξυπνάς μέσα στη φύση και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια

Fiesta Voio: Το εισιτήριο για να ξυπνάς μέσα στη φύση και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια

15 Ιουλίου 2026
Το ΠΡΑΣΙΝΟ και τα μάτια μας! Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Συνοπτικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

15 Ιουλίου 2026
Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας 16 και 17 Ιουλίου 2026 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας 16 και 17 Ιουλίου 2026 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

15 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Πανηγυρική έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026

Κοζάνη: Πανηγυρική έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026

15 Ιουλίου 2026
αυτοκινητο οδηγος

Τέλος στην υπερβολική ταχύτητα -Το νέο υποχρεωτικό σύστημα που έρχεται στα αυτοκίνητα

15 Ιουλίου 2026
Πέντε σημάδια ότι γερνάς όμορφα – Τι πρέπει να προσέχεις στα 40 και στα 50 σου

Πέντε σημάδια ότι γερνάς όμορφα – Τι πρέπει να προσέχεις στα 40 και στα 50 σου

15 Ιουλίου 2026
σπιτια, ενοικιο

Νέο ψηφιακό φακέλωμα για όλα τα ακίνητα – Ποιοι θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα τα στοιχεία τους

15 Ιουλίου 2026
νεκροταφειο

Άγνωστοι βανδάλισαν νεκροταφείο – Ξεκόλλησαν και έσπασαν σταυρούς

15 Ιουλίου 2026
Φίδι δάγκωσε φοιτητή που πετούσε σκουπίδια

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο 8χρονος από δάγκωμα φιδιού

15 Ιουλίου 2026
ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση 8χρονου που παρασύρθηκε στη θάλασσα

15 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι δείχνουν συγκριτικά στοιχεία οκτώ δημοσκοπήσεων

15 Ιουλίου 2026
απατη

Απάτη με δήθεν μήνυμα από το Netflix – Προσοχή σε νέο κύμα phishing

15 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σύντομα θα εντοπίζεται με αιματολογικό τεστ

sierafm by sierafm
2 Αυγούστου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονοκεφαλος αγχος κουραση
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια σειρά από βιοδείκτες στο αίμα που αποκαλύπτουν την παρουσία και τον βαθμό σοβαρότητας του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε έναν άνθρωπο.

Το εν λόγω σύνδρομο είναι μια μυστηριώδης πάθηση, ο βιολογικός μηχανισμός της οποίας δεν έχει ξεκαθαριστεί από τους γιατρούς εδώ και 35 χρόνια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσέ Μοντόγια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα 17 κυτοκινών (πρωτεϊνών που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια) συνδέονται με το σύνδρομο αυτό, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα.

Η ανακάλυψη αφενός ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η φλεγμονή παίζει ισχυρό ρόλο στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και αφετέρου μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του, κάτι που έως τώρα έχει αποδειχτεί αξιοσημείωτα δύσκολο.

Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για το σύνδρομο, από το οποίο –για άγνωστους λόγους– πάσχουν τριπλάσιες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες. Το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και νέους 15 έως 20 ετών, καθώς και σε ενήλικες 30 έως 35 ετών, ενώ μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες. Μερικές φορές εξαφανίζεται από μόνο του κατά το πρώτο έτος, αλλά σπάνια αυτό συμβαίνει, όταν η πάθηση έχει διαρκέσει πάνω από πέντε χρόνια.

 

«Υπάρχει μεγάλη διαμάχη και σύγχυση σχετικά με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ακόμη και για το κατά πόσο όντως αποτελεί ασθένεια. Τα ευρήματά μας δείχνουν σαφώς ότι πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο και συνιστούν πλέον μια στερεή βάση για να αναπτυχθεί ένα αιματολογικό τεστ διάγνωσης», δήλωσε ο καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας Μαρκ Ντέηβις.

«Μερικές φορές το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιγράφεται ως ψυχολογική κατάσταση. Όμως με κανένα τρόπο δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας. Είναι πραγματικό» πρόσθεσε ο Μοντόγια.

Πολλοί ασθενείς –αλλά όχι όλοι– εκδηλώνουν συμπτώματα τύπου γρίπης, κοινά με άλλες φλεγμονώδεις νόσους. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν καρδιολογικά προβλήματα, νοητικά (γνωστά και ως «ομίχλη του εγκεφάλου»), πεπτικά (δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα), μυϊκούς πόνους κ.ά. Όχι σπάνια, παρόλο που οι ασθενείς επισκέπτονται πολλούς γιατρούς για να καταλάβουν τι έχουν, το σύνδρομο ποτέ δεν διαγιγνώσκεται.

Φάρμακα αντι-ιικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητικά μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά δεν έχει απομονωθεί κάποια συγκεκριμένη παθολογική αιτία που να «πυροδοτεί» το σύνδρομο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 192 ασθενείς με το σύνδρομο και –για λόγους σύγκρισης– από 392 υγιείς, με μέση ηλικία τα 50 έτη. Οι ασθενείς είχαν το σύνδρομο για πάνω από δέκα έτη.

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα 17 κυτοκινών είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με ήπιες μορφές συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, αλλά αρκετά υψηλότερα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Από τις 17 κυτοκίνες, οι 13 σχετίζονται με τη φλεγμονή στο σώμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα σχεδιαστούν πλέον κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης συγκεκριμένων αντιφλεγμονωδών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων σε ασθενείς με το εν λόγω σύνδρομο.

Πηγή:omned.gr

Tags: ΚΟΥΡΑΣΗ
Previous Post

Απολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων 100 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην Κίνα

Next Post

Τα επαγγελματα με τη μεγαλυτερη ζητηση την επομενη πενταετια

Next Post
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Τα επαγγελματα με τη μεγαλυτερη ζητηση την επομενη πενταετια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Fiesta Voio: Το εισιτήριο για να ξυπνάς μέσα στη φύση και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια
  • Συνοπτικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
  • Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας 16 και 17 Ιουλίου 2026 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
  • Κοζάνη: Πανηγυρική έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026
  • Τέλος στην υπερβολική ταχύτητα -Το νέο υποχρεωτικό σύστημα που έρχεται στα αυτοκίνητα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr