• Latest
ΔΙΑΔΥΜΑ

Το 2020 θα ανακτάται το 35% των ανακυκλώμενων υλικών από τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας

23 Οκτωβρίου 2017
Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

28 Ιουνίου 2025
Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

28 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

28 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

28 Ιουνίου 2025
βια, κακοποιηση

Άγριος καβγάς ζευγαριού με κατηγορίες για ομόφυλη σχέση – Πέταξε γλάστρες και χαλιά από το μπαλκόνι

28 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα

28 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Ανεύρυσμα ανέπτυξε η 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο στη Λάρισα – Προετοιμαζόταν για να εξεταστεί στα αθλήματα στις Πανελλήνιες

28 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το 2020 θα ανακτάται το 35% των ανακυκλώμενων υλικών από τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας

sierafm by sierafm
23 Οκτωβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΙΑΔΥΜΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην κορυφή της περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία ως η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει τον Εθνικό προϋπολογισμό με ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων ή αποβλήτων.

Ο δήμος Κοζάνης κρατά τα σκήπτρα σε ότι αφορά ανακύκλωση υλικών, χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και εδώ και μερικούς μήνες εφαρμόζει ένα  πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής των οικιακών βιοαποβλήτων στην πηγή, τα οποία στην συνέχεια επεξεργάζονται στην υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης «τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του  ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και προγραμματίζουμε την επέκταση του προγράμματος περισυλλογής σε επιπλέον 250 νοικοκυριά και καταστήματα φαγητού στην πόλη». Ο καφέ κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων εισέρχεται σιγά σιγά στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών και όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «μέχρι το 2020  έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής οργανικών απορριμμάτων σε όλο το δήμο Κοζάνης».  Επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί βρίσκεται στην περιβαλλοντική πρωτοπορία με την ανακύκλωση των τεσσάρων υλικών και την δημιουργία της νέας ΜΕΑ,  αλλά δεν πρέπει υπάρξει επανάπαυση.

Ο κ Ιωαννίδης τονίζει ότι για να αυξηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, να γίνουν περισσότερες πρωτοβουλίες ως προς την εκπαίδευση των πολιτών  σημειώνοντας ότι «για τις ανάγκες μιας τέτοιας ολοκληρωμένης στόχευσης οι διαθέσιμοι πόροι των δήμων είναι ελάχιστοι».

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και το περιβαλλοντικό παράδοξο όπου οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας μετά τη λειτουργία της νέας ΜΕΑ Κοζάνης πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, από άλλες περιοχές που απλά θάβουν τα απορρίμματά τους χωρίς καμία επεξεργασία σε χώρους ΧΥΤΑ. «Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί και σε κεντρικό επίπεδο γενναίες αποφάσεις και εάν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα» τονίζει ο δήμαρχος Κοζάνης, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει «να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του τέλους ταφής για κάθε τόνου απορριμμάτων που οδηγείται σε ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία».

Πυρήνας του πετυχημένου εγχειρήματος για τη δυτική Μακεδονία είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. που ως ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ της ΔΜ, σε συνεργασία με τους δήμους της ΠΔΜ, σχεδίασαν το Περιφερειακό Σύστημα Ανακύκλωσης που περιλαμβάνει, 5.500 κάδους ανακύκλωσης σε περίπου 1.800 θέσεις, ενώ υπάρχουν  περί τους 1.000 ειδικούς κάδους εσωτερικού χώρου για την ανακύκλωση κυρίως έντυπου χαρτιού, που είναι τοποθετημένοι στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, υπηρεσιών και σχολείων της Κοζάνης και σε μικρότερο βαθμό στις υπόλοιπες πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας.

Η Δυτ. Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια που εφαρμόζει πλήρως τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όπου οι πολίτες αποθέτουν στους τέσσερις ξεχωριστούς κάδους, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, ενώ εδώ και μερικούς μήνες στον πέμπτο κάδο τα οικιακά τους βιοαπόβλητα.

Τα ποσοστά ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, από το σύνολο των αστικών απορριμμάτων, με το πρόγραμμα διαλογή στην πηγή ξεπερνά το 10% και εάν προστεθεί το ποσοστό ανάκτησης που επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής στην νέα ΜΕΑ, τότε το συνολικό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών αγγίζει το 25%. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένη Μαυρίδη  «ο στόχος που έχει τεθεί στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, είναι μέχρι το 2020 το ποσοστό ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών στο σύνολο των απορριμμάτων να ξεπεράσει το 35%».

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν ήδη καλυφθεί οι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος «αλλά το 2020 θα είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην χώρα που  θα ανακτά το 85% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων». Γι? αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί να αυξηθεί πύκνωση του δικτύου των κάδων ανακύκλωσης, σε μια θέση ανά 75 κατοίκους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά περισσότεροι πολίτες και να αυξηθούν οι ανακτώμενες ποσότητες.

Σπύρος Κουταβάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΙΑΔΥΜΑ
Previous Post

Πάλεψε με το δολοφόνο της στο νεκροταφείο η άτυχη Δώρα

Next Post

Τρεις συνήθειες που βοηθούν στην απώλεια κιλών

Next Post
ΔΙΑΙΤΑ

Τρεις συνήθειες που βοηθούν στην απώλεια κιλών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!
  • Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό
  • Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος
  • Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr