• Latest
ΕΜΒΟΛΙΟ

Τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Moderna

20 Σεπτεμβρίου 2021
Αλιάκμων Βοΐου: Ομιλία με θέμα«Ο Αθλητισμός χτίζει χαρακτήρα & διαμορφώνει ζωή» στο γήπεδο της Νεάπολης

Αλιάκμων Βοΐου: Ομιλία με θέμα«Ο Αθλητισμός χτίζει χαρακτήρα & διαμορφώνει ζωή» στο γήπεδο της Νεάπολης

17 Μαΐου 2026
«Γρεβενά εν λευκώ» – Ο απόλυτος προορισμός του χειμώνα (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Βασιλίτσα: Αν δε στηρίξουμε τώρα, πότε…Του Γιώργου Νούτσου*

17 Μαΐου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Ατύχημα με πατίνι – 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι

17 Μαΐου 2026
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ

Μεταβολικό σύνδρομο: Πόσο λάδι την ημέρα να καταναλώνει ένας ενήλικας

17 Μαΐου 2026
χρημα

Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

17 Μαΐου 2026
Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» 2026: Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ

«Ανακαινίζω – αναβαθμίζω»: Ποιοι κερδίζουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές

17 Μαΐου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγριο ξύλο σε ποντιακό πανηγύρι – Τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα

17 Μαΐου 2026
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα – Καταγράφηκαν 579 περιστατικά το 2025

17 Μαΐου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Αυτοί οι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το τραγούδι της Βουλγαρίας

17 Μαΐου 2026
Eurovision

Μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2026 η Βουλγαρία και η DARA – Στην δέκατη θέση η Ελλάδα

17 Μαΐου 2026
Ποδαρικό στο νέο Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας, από την Εράτυρα. Φωτογραφίες

Ποδαρικό στο νέο Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας, από την Εράτυρα. Φωτογραφίες

17 Μαΐου 2026
Διασώστες του ΕΚΑΒ ξεγέννησαν γυναίκα στο σπίτι της

Διασώστες του ΕΚΑΒ επανέφεραν στη ζωή 12χρονη

16 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 17 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και Moderna

sierafm by sierafm
20 Σεπτεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΜΒΟΛΙΟ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna για τα άτομα που έχουν κάνει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Νέες ανακοινώσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναμένονται να γίνουν σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίντας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν κάνει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση. Πρόσθεσε ότι έχουν κλειστεί ήδη περίπου 10.000 ραντεβού από άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμέων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε το περίγραμμα των ανακοινώσεων, λέγοντας πως θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και είπε κατηγορηματικά πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. «Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Στην ερώτηση για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος «διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς».

Η καθηγήτρια τονίζει όμως ότι αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι όφελος υπάρχει και για την κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας, γι’ αυτό όπως αναφέρει πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια να πειστούν.

Υπογραμμίζει ότι «πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό του».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Σκρέκας: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ

Next Post

Ανεβαίνουν στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 – Στο τραπέζι αλλαγές στην πληρωμή

Next Post
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Ανεβαίνουν στο myAADE.gov.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 - Στο τραπέζι αλλαγές στην πληρωμή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αλιάκμων Βοΐου: Ομιλία με θέμα«Ο Αθλητισμός χτίζει χαρακτήρα & διαμορφώνει ζωή» στο γήπεδο της Νεάπολης
  • Βασιλίτσα: Αν δε στηρίξουμε τώρα, πότε…Του Γιώργου Νούτσου*
  • Ατύχημα με πατίνι – 12χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι
  • Μεταβολικό σύνδρομο: Πόσο λάδι την ημέρα να καταναλώνει ένας ενήλικας
  • Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr