• Latest
παιδι

Τραυλισμός στα παιδιά: πότε να ανησυχήσετε και τι πρέπει να κάνετε

9 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Θετική απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κουκουλόπουλου: Παρατείνεται ο θεσμός των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων

6 Ιουλίου 2026

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου η περιφορά της Εικόνας της Αγίας Κυριακής στα Σέρβια

6 Ιουλίου 2026
Καλονέρι: Πλήθος πιστών στον Εσπερινό της Αγίας Κυριακής. Βίντεο και φωτογραφίες

Καλονέρι: Πλήθος πιστών στον Εσπερινό της Αγίας Κυριακής. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιουλίου 2026
ζεστη καφες ομορφια

Η Ψυχολογία λέει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την ίδια κούπα και κάθονται στην ίδια θέση κάθε μέρα, δεν είναι «κολλημένοι» με τη ρουτίνα

6 Ιουλίου 2026
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

6 Ιουλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση, δειλή, μοιραία και άβουλη αντάμα, κρύβεται πίσω από την Δ.Ε.Η., όσον αφορά τις καταστροφές των υποδομών της Δυτικής Μακεδονίας

6 Ιουλίου 2026
Σειρά δωρεάν καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων από τον Δήμο Καστοριάς: «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

Σειρά δωρεάν καλοκαιρινών αθλητικών δράσεων από τον Δήμο Καστοριάς: «Γυμναζόμαστε παίζοντας»

6 Ιουλίου 2026
Με απόλυτη επιτυχία η δράση κυκλοφοριακής αγωγής  του Τμήματος Τροχαίας Καστοριάς

Με απόλυτη επιτυχία η δράση κυκλοφοριακής αγωγής  του Τμήματος Τροχαίας Καστοριάς

6 Ιουλίου 2026
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ δυναμικά στο συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

6 Ιουλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αναθεώρηση άρθρων 97, 99 και 100 του Συντάγματος

6 Ιουλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο του Δήμου Καστοριάς

6 Ιουλίου 2026
Φλώρινα: Πειραματικά γεωθερμικά θερμοκήπια από το Τμήμα Γεωπονίας

Η ανάπτυξη της υδροπονίας περνά στην πράξη: Το οικοσύστημα της επόμενης ημέρας ξεκινά από τη Δυτική Μακεδονία

6 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραυλισμός στα παιδιά: πότε να ανησυχήσετε και τι πρέπει να κάνετε

sierafm by sierafm
9 Σεπτεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παιδι
2
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Καθώς τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες συμβαίνει να…σκοντάφτουν σε μερικές λέξεις, τις οποίες δεν μπορούν να προφέρουν σωστά. Είναι λογικό σε αυτό το σημείο να υπάρξει ανησυχία από τους γονείς για την πιθανότητα τραυλισμού. Ωστόσο, κάποιες αλλοιώσεις στην ροή του λόγου είναι απόλυτα φυσιολογικές και παροδικές. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες δυσρυθμίες που δεν πρέπει να αγνοήσετε, έτσι ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Τι ορίζεται ως τραυλισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τον τραυλισμό ως μια διαταραχή στον ρυθμό ομιλίας, κατά την οποία το άτομο ενώ ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει, μπλοκάρει, και δεν είναι σε θέση να μιλήσει, εξαιτίας μιας ακούσιας επαναληπτικής επιμήκυνσης ή παύσης ενός φθόγγου. Συνολικά αποτελεί διαταραχή επικοινωνίας, καθώς η ροή του λόγου διακόπτεται από επανάληψη λέξεων, συλλαβών ή φωνημάτων ενώ παρατηρούνται και προβλήματα στην αναπνοή, τη φωνή και την άρθρωση.

Πότε είναι φυσιολογικός;

Δεν είναι ασυνήθιστο τα μικρά παιδιά να επαναλαμβάνουν λέξεις ή φράσεις. Περίπου το 5% είναι πιθανό να παρουσιάσει δυσρυθμίες στον λόγο ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται και, συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 2 έως 5 ετών.

Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μαθαίνουν τους γλωσσικούς κανόνες. Φτιάχνουν σιγά-σιγά μακροσκελείς και πιο περίπλοκες προτάσεις που απαιτούν περισσότερο κινητικό συντονισμό για να παράγουν καθαρή ομιλία. Αν έχουμε αυτό υπόψη μας και το γεγονός ότι μπορεί να βιάζονται να μιλήσουν ή απλώς να είναι ενθουσιασμένα ή και κουρασμένα, μπορούμε να πούμε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες διαταραχές στον λόγο-που με τον καιρό εξαλείφονται.

Επομένως, κάποιες φορές είναι δύσκολο αυτές οι δυσρυθμίες να χαρακτηριστούν ως φυσιολογικές ή μη φυσιολογικές. Ωστόσο, αν δείτε τα συμπτώματα του τραυλισμού να επιμένουν και να γίνονται πιο εμφανή είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε έγκαιρα σε κάποιον ειδικό, ώστε να βοηθήσει το παιδί.

Πώς όμως οι γονείς μπορούν να διακρίνουν τις φυσιολογικές δυσρυθμίες από τον τραυλισμό; Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει.

Όταν το παιδί τραυλίζει, συνήθως «τραβάει» τον πρώτο ήχο μιας λέξης. Για παράδειγμα, λέει:«Μμμμμμμμερικές φορές μένουμε στο σπίτι» ή «Κοίτα το μ-μ-μωρό!». Εκτός όμως από τις λεκτικές διαταραχές, εμφανίζουν και ιδιόρρυθμες συμπεριφορές- αποφεύγουν την οπτική επαφή ή ανοιγοκλείνουν συνεχώς και γρήγορα τα βλέφαρα.

Μερικοί ακόμα παράγοντες κινδύνου που υποδηλώνουν ότι το παιδί θα εμφανίσει πρόβλημα τραυλισμού είναι οι εξής:

Το οικογενειακό ιστορικό: αν κάποιο άμεσα συγγενικό πρόσωπο πάσχει από τραυλισμό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και το ίδιο το παιδί.

Φύλο: ο τραυλισμός είναι δύο φορές πιο συχνός στα μικρά αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, ενώ ένα αγόρι που πηγαίνει στο σχολείο είναι 3 με 4 φορές πιο πιθανό να τραυλίσει από ένα κορίτσι.

Η ηλικία εμφάνισης: τα παιδιά που έχουν κλείσει τα 4 χρόνια και εμφανίζουν δυσρυθμίες στην ροή του λόγου είναι πιθανότερο να έχουν μόνιμο τραυλισμό από τα παιδιά που κεκεδίζουν σε μικρότερη ηλικία.

Διάφορες άλλες γλωσσικές διαταραχές αυξάνουν την πιθανότητα τραυλισμού.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για να σας δώσει μια πρώτη εικόνα του προβλήματος. Στην συνέχεια, μιλήστε με έναν επαγγελματία λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει εάν ο τραυλισμός είναι παροδικός ή πρόκειται να επιμείνει. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική γιατί το πρόβλημα του τραυλισμού είναι πιο εύκολο να εξαλειφθεί όταν το παιδί είναι ακόμη μικρό και δεν έχει ξεκινήσει το δημοτικό.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Εκτός από το να ζητήσουμε την βοήθεια ενός επαγγελματία λογοθεραπευτή, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην καταπολέμηση του προβλήματος, έχοντας στο μυαλό μας τα παρακάτω:

Μιλάμε στο παιδί αργά και δεν του κάνουμε παρατηρήσεις: δεν του λέμε για παράδειγμα «μίλα πιο αργά» ή «χαλάρωσε πριν μιλήσεις» γιατί του δημιουργούμε επιπρόσθετο άγχος.

Περιμένουμε να τελειώσει αυτό που μας λέει: πρέπει να αποδεχθούμε τα κομπιάσματά του και να αντιδρούμε με υπομονή χωρίς να το διακόπτουμε. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να το κάνουμε να ντραπεί και να κλειστεί στον εαυτό του.

Δεν συμπληρώνουμε τις προτάσεις του: πρέπει να δώσουμε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να μιλήσει, χωρίς να το διακόπτουμε και χωρίς να συμπληρώνουμε τις φράσεις του.

Δείχνουμε την αγάπη μας και την αποδοχή μας καθημερινά: οι γονείς είναι αυτοί που βοηθούν ένα παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, υποστηρίζοντάς και ενθαρρύνοντάς μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους.

Πηγή: healthychildren.org και paidiatros.com

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Πώς θα ξεπεράσετε μια αγχωτική περίοδο

Next Post

Οι ώρες Αγιασμού στα σχολεία της Σιάτιστας.

Next Post
σχολειο ΑΓΙΑΣΜΟ

Οι ώρες Αγιασμού στα σχολεία της Σιάτιστας.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Θετική απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κουκουλόπουλου: Παρατείνεται ο θεσμός των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων
  • Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου η περιφορά της Εικόνας της Αγίας Κυριακής στα Σέρβια
  • Καλονέρι: Πλήθος πιστών στον Εσπερινό της Αγίας Κυριακής. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Η Ψυχολογία λέει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την ίδια κούπα και κάθονται στην ίδια θέση κάθε μέρα, δεν είναι «κολλημένοι» με τη ρουτίνα
  • Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr