Πέντε τρόφιμα που η επιστήμη μας λέει ότι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό – και ιδέες για να τα αγαπήσουν τα παιδιά.
Το «φαγητό αντί φαρμάκου» είναι μια ιδέα που κερδίζει στην κοινότητα υγείας και ευεξίας. Οι γονείς συχνά ρωτούν πώς μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους.
Σε νέους και ηλικιωμένους, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των βακτηρίων, των ιών, ακόμη και των μυκήτων. Και η έρευνα δείχνει ότι τα υβριδικά συστήματα άμυνας υγείας του σώματός μας μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα τρόφιμα.
Εδώ είναι πέντε τρόφιμα που η επιστήμη μας λέει ότι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό – και ιδέες για να τα αγαπήσουν τα παιδιά:
Βατόμουρα
Εκτός από τη μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το DNA, ενεργοποιούν ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μυελοειδή δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το σώμα από τη μόλυνση. Οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βελτιώσει τα ανοσοποιητικά οφέλη της άσκησης- τα παιδιά πρέπει να παίρνουν πολλά για να παίζουν έξω το καλοκαίρι.
Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο σνακ, αλλά μπορείτε να φτιάξετε ένα φιλικό προς το παιδί λικέρ με φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα αναμειγμένα με απλό γιαούρτι.
Βλαστοί ή ρίζες από μπρόκολο
Το κλασικό μπρόκολο είναι ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αλλά δεν είναι πολύ φιλικό εμφανισιακά προς τα παιδιά. Δοκιμάστε τους βλαστούς μπρόκολου. Αυτό το λαχανικό έχει ήπια γεύση και δεν ενοχλεί τα περισσότερα παιδιά. Και όταν πρόκειται για τα ανοσοποιητικά του οφέλη, τα οποία προέρχονται από μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη, τα λάχανα παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι φύτρες μπρόκολου περιέχουν έως και 100 φορές περισσότερο σουλφαραφάνη από το μπρόκολο.
Λοιπόν, πώς κάνετε το παιδί σας να τρώει φύτρες μπρόκολου; Τους κάνετε ένα σμούθι που θα το ζητήσουν από μόνα τους αναμειγνύοντας τα λαχανικά με μπανάνα, φράουλες και λίγο ανανά.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι μια μεγάλη πηγή ανοσοδιεγερτικής βήτα-γλυκάνης. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία έδειξε ότι τα μανιτάρια λευκού τύπου μπορεί να βελτιώσουν τον αριθμό των αντισωμάτων που καταπολεμούν τη μόλυνση στο σάλιο. Τα μανιτάρια ενεργοποίησαν το έντερο, το οποίο διέγειρε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντισώματα.
Σκέφτεστε ότι τα μανιτάρια δεν είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σας; Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα ρίχνουμε ψιλοκομμένα σε μια ομελέτα καθώς την μαγειρεύουμε. Ή απλώς φτιάξτε μία μανιταρόσουπα.
Ακτινίδια
Εκτός από το λαμπρό χρώμα και τη γλυκιά γεύση, το ακτινίδιο μπορεί να βελτιώσει την ανοσία υποστηρίζοντας τα υγιή βακτήρια του εντέρου μας. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν πραγματικά στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μας.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις δύο ακτινιδίων την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει ένα ευεργετικό βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus μέχρι και 35 τοις εκατό σε μόλις 24 ώρες. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, ο Lactobacillus βελτιώνει επίσης την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει αποτελεσματικότερα τη γλυκόζη και τα λιπίδια. Με τον διαβήτη και την παχυσαρκία να αυξάνονται σε μικρές ηλικίες, αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά. Κόψτε μερικά ώριμα ακτινίδια σε μια φρουτοσαλάτα για τα παιδιά σας, ή απλώς σερβίρετέ τα μόνα τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ακτινίδιο σε σμούθι.
Προζυμένιο ψωμί
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα σάντουιτς για το παιδί σας, αντικαταστήστε το κλασικό ψωμί με προζύμης. Εδώ είναι το μυστικό: Η ξινή του γεύση οφείλεται στο γαλακτικό οξύ από τον Lactobacillus, τα ίδια ευεργετικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο ακτινίδιο. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι ακόμη και θραύσματα των βακτηρίων, όπως αυτά που υπάρχουν στο ψωμί με προζύμι, μπορούν να αποφέρουν οφέλη για την υγεία.
Πηγή:iatronet.gr