• Latest
ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Τσικνοπέμπτη: Γιατί τσικνίζουμε, τι συμβολίζει η συγκεκριμένη ημέρα

20 Φεβρουαρίου 2020
Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

30 Μαΐου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες

30 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τσικνοπέμπτη: Γιατί τσικνίζουμε, τι συμβολίζει η συγκεκριμένη ημέρα

sierafm by sierafm
20 Φεβρουαρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
21
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Με ψητό κρέας, μουσική και ποτό υποδέχονται οι περισσότεροι και περισσότερες του «γιορτή» του τσικνίσματος που την ονομάζουμε, Τσικνοπέμπτη.
Η Τσικνοπέμπτη «γιορτάζεται» τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου -γνωστής και ως Kρεατινής. Το όνομά της το πήρε επειδή όλοι ψήνουν ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα είναι διάχυτη παντού.
Οι ρίζες του εθίμου

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως πως προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία δείχνουν την αντίθεσή τους οργανώσεις κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.

Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα

Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο βλάχικος γάμος που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.

Ο βλάχικος γάμος είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα», της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Αποκριάς). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Previous Post

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Next Post

Γυναίκα πήγε για εξαγωγή δοντιού κι έπεσε σε κώμα

Next Post
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Γυναίκα πήγε για εξαγωγή δοντιού κι έπεσε σε κώμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό
  • Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr