• Latest
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών από 1η Ιουνίου -Οι «γκρίζες ζώνες» για τα πρόστιμα

26 Μαΐου 2025
Αυτοψίες για τη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας Σερβίων

Διακοπή κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

2 Αυγούστου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

Ήπαρ: 11 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι και ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

2 Αυγούστου 2025
ΠΑΠΑΣ

Παπαδιά επιτέθηκε σε ιερέα όταν τον είδε να συνοδεύεται από άλλη γυναίκα – Προσπάθησε να τον πατήσει με το αμάξι

2 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αγωνία για 2χρονο κοριτσάκι που χτύπησε στο κεφάλι – Στήθηκε επιχείρηση για την άμεση διακομιδή του στο νοσοκομείο

2 Αυγούστου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο κτηνοτρόφοι έλαβαν 1,7 εκατ. ευρώ – Έγιναν ακίνητα, crypto, μετοχές και φωτοβολταϊκά

2 Αυγούστου 2025
χρημα

29χρονος αγόραζε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές πληρώνοντας με πλαστά χαρτονομίσματα

2 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Περιστατικά τηλεφωνικής απάτης με αποδέκτες προμηθευτές δήμου

2 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Ο γιατρός στην κατασκήνωση στα Χανιά κατηγορείται και για ασέλγεια σε αγοράκι 11 ετών

2 Αυγούστου 2025
Κέντρο Ξένων γλωσσών Τίνα Καϊνάρη: 100% επιτυχίες στο ESB και LRN

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Τίνα Καϊνάρη:Τεράστια επιτυχία και άπειρες διακρίσεις στις εξετάσεις του φορέα ESB

1 Αυγούστου 2025
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Εισαγγελική έρευνα για την επαναλειτουργία κατασκήνωσης όπου πνίγηκε 8χρονη

1 Αυγούστου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε η 12χρονη που παρασύρθηκε με φουσκωτή βάρκα

1 Αυγούστου 2025
Πέντε οχήματα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Κοζάνης

Πέντε οχήματα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Κοζάνης

1 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών από 1η Ιουνίου -Οι «γκρίζες ζώνες» για τα πρόστιμα

sierafm by sierafm
26 Μαΐου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ
0
SHARES
22
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε διάταξη, που ορίζει ότι από την 1η Ιουνίου καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των αυτοκινήτων έναντι πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα στον “αέρα” οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η διάταξη, ειδικά για οχήματα ήδη ασφαλισμένα, αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και πολύ περισσότερο για το αν θα υπάρξει κάποιο πρόστιμο.

Αν πάμε με το γράμμα του νόμου, τότε δεν προβλέπεται πρόστιμο για όσους δεν ασφαλίσουν το αυτοκίνητο τους, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο επίμαχο άρθρο 26 του νόμου 5162/2024. Η μοναδική “κύρωση” είναι ότι σε περίπτωση καταστροφής τους είτε από δασική πυρκαγιά είτε από πλημμύρα, οι ιδιοκτήτες τους δεν θα λάβουν ούτε μισό ευρώ κρατικής αρωγής. Σημειωτέον, αυτό ακριβώς επισημαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα ηλεκτρονικά τους μηνύματα προς τους πελάτες τους, με την επισήμανση ότι η υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών ισχύει ακόμα και για οχήματα σε ακινησία!
Η ειδοποίηση από τις ασφαλιστικές

Ιδού ένα χαρακτηριστικό, ενημερωτικό e- mail ασφαλιστικής εταιρίας: “Αγαπητοί μας καλησπέρα !Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών και τίθενται σε ισχύ από 1/6/2025.Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλίζουν τα οχήματα τους έναντι δασικής πυρκαγιάς και πλημμύρας με βάση την τρέχουσα εμπορική τους αξία. Διαφορετικά δεν θα δικαιούνται κρατικής αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς από φυσική καταστροφή.Η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ισχύει και για τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία Αντίστοιχα για τα οχήματα ιδιοκτησίας επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 500.000€, η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική και την κάλυψη του σεισμού. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης”.
Η ασφάλιση για τις επιχειρήσεις

Από την 1η Ιουνίου “τρέχει” αντίστοιχη υποχρέωση ασφάλισης και για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, με την πρόσθετη υποχρέωση ασφάλισης και για σεισμό.

Σε αντίθεση με την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων, η διάταξη για τις επιχειρήσεις είναι ξεκάθαρη, καθώς προβλέπει ρητώς πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αν, μάλιστα, η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί και ασφαλιστεί εντός 30 ημερών, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Επιπλέον, οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις, αν υποστούν ζημιές από αυτές τις φυσικές καταστροφές, δεν δικαιούνται ούτε επιχορήγηση κρατικής αρωγής, ούτε στεγαστική συνδρομή.

Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.
Τα «αγκάθια»

Κι αν η διάταξη μοιάζει εξαντλητική, χωρίς “κενά” ή “γκρίζες” ζώνες, η εφαρμογή της αποδεικνύεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις, όπου οι ασφαλιστικές είτε ζητούν υψηλό ασφάλιστρο, είτε αρνούνται να ασφαλίσουν. Αυτά τα “αγκάθια” αναδεικνύει η ΕΣΕΕ σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία:

Άρνηση ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν παλαιά ακίνητα, ιδίως προ του 1960, εάν δεν διαθέτουν σύγχρονη στατική μελέτη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία απαιτεί και τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ακίνητα είναι μισθωμένα.
Αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών ή επαγγελματικών κλάδων λόγω χαρακτηρισμού τους ως «υψηλού κινδύνου» από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα απαγορευτικά ασφάλιστρα ή πλήρη άρνηση κάλυψης.
Ελλιπές θεσμικό πλαίσιο: Απουσία οδηγιών ή υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά την υποχρεωτική κάλυψη, γεγονός που οδηγεί σε αυθαίρετες πρακτικές και αβεβαιότητα για τους επιχειρηματίες.
Αδυναμία συμμόρφωσης μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο, ιδίως για επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προετοιμαστούν κατάλληλα και εγκαίρως για τις απαιτήσεις της νέας υποχρεωτικής ρύθμισης.

Απομένοντας μόνο λίγα 24ωρα για την ενεργοποίηση της διάταξης και των σχετικών υποχρεώσεων, οι επιχειρήσεις ζητούν παράταση τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θέσπιση μεταβατικής περιόδου για επιχειρήσεις που στεγάζονται σε παλαιά ή ιδιαίτερα ευάλωτα κτήρια, δημιουργία κρατικού πλαισίου ενίσχυσης ή επιδότησης για τη διενέργεια στατικών μελετών και την ενίσχυση υφιστάμενων κατασκευών.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ασφάλισηαυτοκινητο
Previous Post

50χρονος σκότωσε τη μητέρα του

Next Post

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Προσβάσιμος από σήμερα σε όλους τους γιατρούς – Πώς λειτουργεί

Next Post
ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΟΣ

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Προσβάσιμος από σήμερα σε όλους τους γιατρούς - Πώς λειτουργεί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπή κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων
  • Ήπαρ: 11 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι και ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Παπαδιά επιτέθηκε σε ιερέα όταν τον είδε να συνοδεύεται από άλλη γυναίκα – Προσπάθησε να τον πατήσει με το αμάξι
  • Αγωνία για 2χρονο κοριτσάκι που χτύπησε στο κεφάλι – Στήθηκε επιχείρηση για την άμεση διακομιδή του στο νοσοκομείο
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο κτηνοτρόφοι έλαβαν 1,7 εκατ. ευρώ – Έγιναν ακίνητα, crypto, μετοχές και φωτοβολταϊκά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr