• Latest

Υπόμνημα με τις βασικές παραμέτρους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ΠΕ Κοζάνης επιδόθηκε από το ΕΒΕ στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη

14 Φεβρουαρίου 2019
Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο

Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο

15 Ιανουαρίου 2026
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας

15 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «H σύμβαση με τη Hellenic Train αφορά μια ακόμη -βολική- μετάθεση των υποχρεώσεών της στο απώτερο μέλλον» 

15 Ιανουαρίου 2026
Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Ενημερωτικές Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία | 10–13 Νοεμβρίου 2025

Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ταχεία υλοποίηση, ενισχυμένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μετρήσιμα αποτελέσματα

15 Ιανουαρίου 2026
Προσωρινή Διακοπή Λειτουργίας του Σχολικού Συγκροτήματος ΕΠΑΛ – ΣΑΕΚ Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου

15 Ιανουαρίου 2026
Σε εξέλιξη το Θερινό Σχολείο για Εκπαιδευτικούς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αυστραλία

Σε εξέλιξη το Θερινό Σχολείο για Εκπαιδευτικούς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αυστραλία

15 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και ποιμενικών σκύλων

15 Ιανουαρίου 2026
Η Π.Ε. Κοζάνης συνεχίζει το Πρόγραμμα Οδοποιίας Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας μέσω Δ΄ φάσης

Η Ερώτηση λογοδοσίας της Κατερίνας Δαδαμόγια σχετικά με την λειτουργία της περιφερειακής Δ/νσης ΕΦΕΤ στη Δυτική Μακεδονία

15 Ιανουαρίου 2026

Τη βασιλόπιτά τους κόβουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Κοζάνης, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 14:00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

15 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Κανονικά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό με κίνηση πάνω στη γέφυρα Σιάτιστας

15 Ιανουαρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου δια περιφοράς την Πέμπτη 15/1

15 Ιανουαρίου 2026
Έκθεση φωτογραφίας για τη Μετάβαση: «Εικόνες ενός τόπου που αλλάζει» την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Έκθεση φωτογραφίας για τη Μετάβαση: «Εικόνες ενός τόπου που αλλάζει» την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

15 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπόμνημα με τις βασικές παραμέτρους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ΠΕ Κοζάνης επιδόθηκε από το ΕΒΕ στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη

sierafm by sierafm
14 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται  τα κύρια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας  Κοζάνης  και  οι  Βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας, επέδωσε ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Σαρρής, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους την περασμένη Κυριακή 10/2/2019 στην Κοζάνη.

Κατά τη συνάντηση που έγινε παρουσία μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης , ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Σαρρής, προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί το «σπίτι του Επιχειρηματία» αναφερόμενος στο Επιμελητήριο Κοζάνης, ώστε να παρουσιάσει στα μέλη του, τους επιχειρηματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες του τόπου μας τις προτάσεις της ΝΔ για την επιχειρηματική και επενδυτική επανεκκίνηση, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση των μεγάλων και σωρευμένων προβλημάτων που συρρικνώνουν τον παραγωγικό ιστό της περιφέρειάς και της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ αποδέχθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι θα προγραμματιστεί σε επόμενη επίσκεψή του στην περιοχή μας.

Το υπόμνημα που του δόθηκε έχει ως εξής:

«Αξιότιμε  κ. Πρόεδρε,

Καταθέτουμε υπόψιν σας  το παρόν υπόμνημα, το οποίο αναφέρεται στα κύρια χαρακτηριστικά και στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και κατ’ επέκταση της Δυτικής Μακεδονίας, ευελπιστώντας στη στήριξή σας στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας για ανάπτυξη.

Στη σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική και ουσιαστική, κατά την άποψή μας,  παρούσα αναφορά, επιχειρείται, καταρχήν μία παρουσίαση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, που με κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος.  Κατά δεύτερο λόγο, γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΕ Κοζάνης και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προβλήματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη ανάπτυξης και άμεσα θα πρέπει να συμπεριληφθούν, ως σημαντικής προτεραιότητας θέματα προς επίλυση,   στην «ατζέντα» της Κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Υπόμνημα – Περιγραφή κύριων χαρακτηριστικών ΠΕ Κοζάνης και  Βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη της περιοχής:Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΠΕ Κοζάνης συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Χαρακτηρίζεται από το πληρέστερο δίκτυο μεταφορικών υποδομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Διασχίζεται πλέον από τον οδικό άξονα της Εγνατίας και βρίσκεται πολύ κοντά στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, και τους κάθετους άξονες της Περιφέρειας, ενώ διαθέτει αεροδρόμιο και σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Η περιοχή διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά μεγάλης οικολογικής σημασίας και μοναδικής βιοποικιλότητας (Βούρινος – NATURA 2000), πυκνά πευκοδάση, ποτάμια και μικρά χωριά (δυτικό τμήμα – επαρχία Βοΐου), τεχνητή λίμνη (νοτιοανατολικά, Πολύφυτος) και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά των αρχοντικών στον άξονα Σιάτιστα – Εράτυρα – Σισάνι. Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα προβληθεί ικανοποιητικά καθιστά την Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης ως πολλά υποσχόμενο τουριστικό πόλο έλξης.
  • Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού πλούτου (λιγνίτης, μάρμαρο, νικέλιο, χρώμιο, λευκόλιθου, αμίαντου) – αυτονομία πρώτης ύλης για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυνατότητες σύνδεσης με τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.
  • Συνιστά πρωταγωνιστικό πόλο ανάπτυξης του δευτερογενή τομέα της Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα των μεγάλων μονάδων εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του μεταποιητικού ιστού στο κλάδο της γούνας.
  • Διαθέτει ή διαμορφώνει σταδιακά ένα αξιόλογο πλέγμα επιχειρηματικών υποδομών.
  • Το εξαγωγικό προϊόν της περιοχής χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά προορισμών, με το δεδομένο ότι αποστέλλεται κατ’ έτος σε 12 – 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περιοχή της Σιάτιστας έχει καθιερωθεί, μετά την Καστοριά, ως “brand name” στο χώρο της γούνας.
  • Η παρουσία της κεντρικής υποδομής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.
  • Διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο πλέγμα φορέων εφαρμογής της έρευνας, της διάδοσης νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, πληροφόρησης σε ζητήματα εγχωρίων και κοινοτικών ενισχύσεων, ικανό να συμβάλλει σταδιακά στην υποστήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  • Χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός κ.λπ.).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοζάνη και συνολικά η Π.Δ.Μ. είναι τα κάτωθι:

  • Έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη στους νέους με ποσοστό πάνω από 70% και την υψηλότερη ανεργία στο σύνολο στη χώρα με ποσοστό άνω του 32%. Είναι η μόνη περιφέρεια που δεν μειώθηκε καθόλου η ανεργία. Τελευταία στοιχεία Μαΐου ΟΑΕΔ: ΚΟΖΑΝΗ 17.000 άνεργοι, ΓΡΕΒΕΝΑ 2.500 άνεργοι, ΦΛΩΡΙΝΑ 4.500 άνεργοι,, ΚΑΣΤΟΡΙΑ 5.500 άνεργοι. ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΡΓΩΝ Π.Δ.Μ. 29.500 ΑΝΕΡΓΟΙ.
  • Λόγω πλασματικού Α.Ε.Π. (Δ.Ε.Η.) φαίνεται πλούσια περιφέρεια με αποτέλεσμα να παίρνει λιγότερες χρηματοδοτήσεις σε όλα τα προγράμματα στήριξης (αναπτυξιακό, ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.α.).
  • Αποβιομηχάνιση της περιοχής λόγω Δ.Ε.Η. και χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την μεταλιγνιτική περίοδο.
  • Μεγάλη μείωση και γήρανση του πληθυσμού και εγκατάλλειψη της υπαίθρου και των χωριών.
  • Μεγάλη φυγή των νέων (κυρίως πτυχιούχων) αλλά και ολόκληρων οικογενειών προς το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Ελβετία κ.α.)
  • Φυγή επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες κυρίως Βουλγαρία αλλά και Κύπρο (κυρίως για φορολογικούς και ασφαλιστικούς λόγους).
  • Αν και ενεργειακό κέντρο της χώρας έχει τεράστιο ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα.
  • Μηδενική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής τουριστικά.
  • Ο κλάδος της γούνας (Σιάτιστα) που είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών της Π.Δ.Μ. αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως με τις χρηματοδοτήσεις γιατί χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, αλλά και με τις αγορές κυρίως στη Ρωσία.

Συνοψίζοντας μιλάμε για μια περιοχή που έδωσε τα πάντα στην εθνική οικονομία της χώρας ΝΕΡΑ, ΓΗ, ΥΠΕΔΑΦΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, με πολλούς αγώνες και αίμα για την απελευθέρωση της πατρίδας -και όχι μόνο- και σήμερα  παίρνει στην κυριολεξία «ψίχουλα» από  αυτά που δικαιούται  και δυστυχώς ερημώνει ανησυχητικά, λόγω της ανεργίας και της εγκατάλειψης από του κατοίκους της, θέματα που ήδη θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό από τους αρμοδίους.

Η ΠΕ Κοζάνης και γενικά η Π.Δ.Μ. μπορούν  να κερδίσουν  το στοίχημα της ανάπτυξης και της εξόδου της από την κρίση, στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου,  με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη της περιοχής μας θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις και οποιασδήποτε μορφής αγκυλώσεις, ενός στρατηγικού  προγράμματος θεσμικής και οικονομικής στήριξης, που θα αποσκοπεί στην ομαλή  μετάβαση από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική περίοδο, με έμφαση στην ενίσχυση της προσπάθειας ισόρροπης ανάπτυξης  όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης (πρωτογενής τομέας, καλλιέργειες και  μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ήπιες μορφές τουρισμού, μεταποίηση και υπηρεσίες, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κλπ.)

Για να επιτευχθεί αυτό, θεωρούμε  απαραίτητη τόσο την προσωπική σας στήριξη, όσο και την  προώθηση εκ μέρους της πολιτικής σας παράταξης ενός στοχευμένου προγράμματος επιχειρηματικής ανάταξης της Κοζάνης με επανακατεύθυνση των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων».

 

Previous Post

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή τηλεθέρμανσης λόγω βλάβης

Next Post

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Πτολεμαΐδα για υπεξαίρεση και αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Πτολεμαΐδα για υπεξαίρεση και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Aγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Απομάκρυναν τα τρακτέρ στον κόμβο της Σιάτιστας. Βίντεο
  • Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας
  • Καλλιόπη Βέττα: «H σύμβαση με τη Hellenic Train αφορά μια ακόμη -βολική- μετάθεση των υποχρεώσεών της στο απώτερο μέλλον» 
  • Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ταχεία υλοποίηση, ενισχυμένες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, μετρήσιμα αποτελέσματα
  • Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr