• Latest
μαθητες εξετασεις σχολειο

Φιλόλογοι κατά υπ. Παιδείας: Τα νέα βιβλία της Ιστορίας που ετοιμάζουν είναι ιδεοληπτικά, με υποκειμενικές αλήθειες

19 Μαΐου 2017
ΕΠΣ Κοζάνης: Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας – Όλα θα κριθούν στο φινάλε στα play-out 

ΕΠΣ Κοζάνης: Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας – Όλα θα κριθούν στο φινάλε στα play-out 

24 Μαΐου 2026
Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Ανεβαίνει στη Γ Εθνική

Μακεδονικός Σιάτιστας: Τα πανηγύρια και το μάγκικο πρωτάθλημα. Βίντεο

24 Μαΐου 2026
Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Ανεβαίνει στη Γ Εθνική

Αιμοδοτικός σύλλογος Σιάτιστας: Συγχαίρει τον Μακεδονικό Σιάτιστας για την άνοδο στην Γ’ Εθνικη

24 Μαΐου 2026
kardia, καρδια, εμφραγμα

Καούρα ή καρδιακή προσβολή; Πώς θα καταλάβετε τι σας συμβαίνει

24 Μαΐου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο παρέσυρε ποδηλάτη και τον εγκατέλειψε

24 Μαΐου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Καλούμε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους την Τρίτη 26/05 στις 11:00 στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας στην ΖΕΠ με τα αγροτικά τους μηχανήματα

24 Μαΐου 2026
Openday:  Γνωριμία Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

Openday: Γνωριμία Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

24 Μαΐου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

30χρονος σκότωσε τον 67χρονο πατέρα του

24 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού: Τα κριτήρια για την έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ

24 Μαΐου 2026
παιδι

Κακοποίηση 3χρονης: Ερευνούν άλλους δύο θανάτους παιδιών της οικογένειας

24 Μαΐου 2026
Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Ανεβαίνει στη Γ Εθνική

Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Ανεβαίνει στη Γ Εθνική

24 Μαΐου 2026
Τιμή και Μνήμη στη Δαμασκηνιά Βοΐου: Πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Πεσόντες της Μάχης της Οσνίτσανης

Τιμή και Μνήμη στη Δαμασκηνιά Βοΐου: Πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Πεσόντες της Μάχης της Οσνίτσανης

24 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φιλόλογοι κατά υπ. Παιδείας: Τα νέα βιβλία της Ιστορίας που ετοιμάζουν είναι ιδεοληπτικά, με υποκειμενικές αλήθειες

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2017
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
0
μαθητες εξετασεις σχολειο
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σφοδρή κριτική στο υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ασκεί η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), τονίζοντας τη συνολική αντίθεσή της στο προτεινόμενο σχέδιο για το μάθημα της Ιστορίας.

Όπως εξηγεί, το προτεινόμενο σχέδιο του ΙΕΠ «μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντάς το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους».

«Οι προτεινόμενοι θεματικοί φάκελοι έχουν παιδαγωγική και μαθησιακή αξία μόνο εάν Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευσηεμπλουτίζουν θεματικές ενότητες της συγκεκριμένης διδακτέας ύλης και λειτουργούν επικουρικά στη μαθησιακή διαδικασία. Ο τρόπος που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν (Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ελευθερία να επιλέγουν βάσει καθορισμένων κριτηρίων έναν αριθμό από αυτούς τους φακέλους, προκειμένου να διαμορφώσουν το ετήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας τους…) ακυρώνει την παροχή ενιαίας ιστορικής γνώσης προς όλους τους μαθητές του ελληνικού σχολείου», αναφέρουν οι φιλόλογοι.

Παράλληλα σημειώνουν: «Η Ιστορία ως μάθημα δεν μπορεί να απολέσει τον πρωταρχικό της στόχο που είναι η προσέγγιση του παρελθόντος και η αξιοποίηση της παρεχόμενης γνώσης στο παρόν για τη συγκρότηση πολιτών με ελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση. Η μονομερής έμφαση σε κάποιον από τους επιμέρους τομείς -κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, εθνικό, πολιτιστικό κ.ά.- οδηγεί το μάθημα σε αλλότριες κατευθύνσεις, που υπηρετούνται από άλλες επιστήμες, όπως η κοινωνιολογία, η πολιτική οικονομία, η ιστορία της τέχνης κ.ά».

Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Για το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι φιλόλογοι σημειώνουν ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής, εκτός από την αδόκιμη χρήση ιστορικών όρων, όπως “υδραυλικοί άθλοι του Ηρακλή”, “ελληνικοί μύθοι σχετιζόμενοι με πολεμικές ενέργειες”, “εποχή του Χριστιανισμού” σε αντικατάσταση του όρου Βυζαντινή εποχή κ.ά., σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της ύλης, δημιουργούν παιδαγωγικά ζητήματα, εφόσον υπονομεύουν τη διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας Ειδικότερα, στη Δ’ Δημοτικού αντικαθίσταται η Αρχαία Ελληνική Ιστορία από την οικογενειακή και την τοπική ιστορία, στην Ε’ Δημοτικού αντικαθίσταται η Βυζαντινή Ιστορία από τη συρρικνωμένη συνεξέταση της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, στην ΣΤ’ Δημοτικού προβλέπεται η διδασκαλία μιας μεγάλης χρονικής περιόδου που αρχίζει από τον 15ο αιώνα και τελειώνει στη σύγχρονη εποχή. Έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους και στους δύο παγκόσμιους πολέμους ενώ θεωρούνται ήσσονος σημασίας η τουρκοκρατία και η ελληνική επανάσταση».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Επιπλέον, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι φιλόλογοι αναφέρουν ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αναδιάρθρωση της ύλης ανά τάξη. Συγκεκριμένα, δίνεται μεγαλύτερο εύρος στη διδασκαλία της Ιστορίας των Νεότερων Χρόνων σε βάρος της Αρχαίας και της Βυζαντινής-Μεσαιωνικής Ιστορίας, δεδομένου ότι προβλέπεται η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων και της Σύγχρονης Εποχής να διδαχθεί στην Γ’ Γυμνασίου, στην Α’ Λυκείου και σε θεματικές ενότητες στη Β’ και Γ’ Λυκείου»

Σφοδρή κριτική

«Η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στην βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία», αναφέρουν οι φιλόλογοι αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Από την πλευρά του πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ΙΕΠ υποστηρίζει ότι οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη ώστε να κατατεθεί μια νεότερη εκδοχή των προηγούμενων, η οποία θα αποτελέσει προϊόν της διαβούλευσης.

Διαβάστε την έκθεση της ΠΕΦ

Πηγή:iefimerida.gr
Previous Post

Διάσημοι και επώνυμοι στο GALA της 42ης Έκθεσης Γούνας Καστοριάς

Next Post

Οι επόμενοι αγώνες για τα τμήματα του ΓΣ Σιάτιστας

Next Post

Οι επόμενοι αγώνες για τα τμήματα του ΓΣ Σιάτιστας

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Πρωταθλητής ο Μακεδονικός Σιάτιστας – Όλα θα κριθούν στο φινάλε στα play-out 
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Τα πανηγύρια και το μάγκικο πρωτάθλημα. Βίντεο
  • Αιμοδοτικός σύλλογος Σιάτιστας: Συγχαίρει τον Μακεδονικό Σιάτιστας για την άνοδο στην Γ’ Εθνικη
  • Καούρα ή καρδιακή προσβολή; Πώς θα καταλάβετε τι σας συμβαίνει
  • Αυτοκίνητο παρέσυρε ποδηλάτη και τον εγκατέλειψε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr