• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέες πληροφορίες για το άνοιγμα του Taxisnet – Τι αλλάζει φέτος

22 Απριλίου 2024
Σκύλος δάγκωμα

Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Σύλληψη και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη

10 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος που έκλεψε εξαρτήματα για τρακτέρ από κτήμα 63χρονου

10 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

10 Αυγούστου 2025
Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

10 Αυγούστου 2025
πισινα

Πνίγηκε εργαζόμενος με καταγωγή από την Καστοριά στη Σαντορίνη

10 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Φωτιά: Συνελήφθησαν δύο συνεργάτες του ΔΕΔΔΗΕ – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

10 Αυγούστου 2025
αστυνομια, ασθενοφορο

Θανατηφόρα συνεύρεση: Ζευγάρι έπεσε σε γκρεμό την ώρα που έκανε σεξ στο αυτοκίνητο

10 Αυγούστου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Άγριος ξυλοδαρμός 23χρονου – Δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα σε κεφάλι και αυχένα

10 Αυγούστου 2025
καταστήματα

Τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζοκαθισμάτων: Καταγγελίες πολιτών με ένα κλικ

10 Αυγούστου 2025
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Δωρεάν αναλήψεις μετρητών για όλους – Οι αλλαγές που έρχονται σε 48 ώρες

10 Αυγούστου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ επιδόματος των 810 ευρώ

10 Αυγούστου 2025
ΧΡΕΗ

Οι ΟΤΑ μεταξύ των μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου

10 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέες πληροφορίες για το άνοιγμα του Taxisnet – Τι αλλάζει φέτος

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
32
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα αναμενόταν να ανοίξει η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα στη Βουλή υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό ενδέχεται να γίνει αύριο, Τρίτη, 23 Απριλίου.

Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δώσει παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου  λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Τι αλλάζει φέτος

Μερικές από τις αλλαγές που θα δουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις οι πολίτες θα είναι μεταξύ άλλων:

1.Εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις

Για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει το έντυπο Ε1  των πολιτών που έχουν  αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Επίσης επισημαίνεται πως στους προ-συπληρωμένους κωδικούς θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία μισθών ή συντάξεων καθώς και οι παρακρατούμενοι φόροι, οι τόκοι καταθέσεων, στοιχεία για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δόσεις δανείων, δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα εξαρτώμενα τέκνα.

Tο μέτρο αυτό αφορά σχεδόν 1.000.000 μισθωτούς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  εάν οι παραπάνω δεν επισκεφτούν την  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να συμπληρώσουν  και να υποβάλλουν τη φορολογική τους  δήλωση   τότε η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί κανονικά και μάλιστα εμπρόθεσμα. Δηλαδή εν λόγω πολίτες  δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι  την φορολογική τους δήλωση καθώς θα το κάνει αυτόματα η ΑΑΔΕ  για αυτούς.

2. Το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους. Για αυτόν τον λόγο η ΑΑΔΕ  έκανε κάποιες  αλλαγές στα έντυπα της Εφορίας  αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να γίνει η συμπλήρωση των νέων κωδικών σωστά .

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος του φορολογικού έτους  2023 προστίθενται νέοι κωδικοί λόγω της εφαρμογής του  νέου συστήματος  τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων  επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και  των επιχειρήσεων.

Συνεπώς περίπου 700.000 ελεύθεροι  επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση νέα στοιχεία  όπως:

  • την ημερομηνία έναρξης εργασιών όπου προκύπτουν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης,
  • το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (στην περίπτωση που απασχολεί προσωπικό).

Το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης προκύπτει ούτως ή άλλως από τα στοιχεία των βιβλίων της που αναγράφονται κάθε χρόνο στα έντυπα της εφορίας.

Επίσης οι ελεύθεροι  επαγγελματίες υποχρεούνται  να δηλώσουν:

  • Εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (πολύτεκνοι ή με αναπηρία 80% και άνω)
  • Εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (έχουν έδρα σε μικρό χωριό, αναπηρία 67%-79% κ.α. ).
  • Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
  • Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εισοδηματίες και όσοι λαμβάνουν μερίσματα από συμμετοχή σε επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν κανονικά τη φορολογική τους δήλωση καθώς δεν αλλάζει κάτι.  Δηλαδή οι παραπάνω θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση

και να συμπληρώσουν από την αρχή τα  έντυπα Ε2, Ε3 κτλ. με τους αντίστοιχους κωδικούς.  Η υποχρέωση αυτή αφορά και τους μισθωτούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους  που έχουν εισοδήματα  από μισθούς και συντάξεις αλλά και λαμβάνουν κάποιο ενοίκιο ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Επιπλέον, εάν κάποιος αγόρασε ή πούλησε ένα περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους  τότε θα πρέπει και αυτό να δηλωθεί από τον ίδιο. Kαι αυτό συμβαίνει επειδή ο πολίτης θα πρέπει στην περίπτωση της αγοράς να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων που ξόδεψε.

Ειδικά στο θέμα της ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών για να μπορέσει ένας φορολογούμενος να καλύψει το πόθεν έσχες για μία αγορά μεγάλης αξίας θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να συμπληρώσει σωστά τους αντίστοιχους κωδικούς που σε καμία περίπτωση δεν είναι προ-συμπληρωμένοι.

Εάν υπάρξει λάθος τότε  θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση και μάλιστα  εάν αυτή υποβληθεί μετά το τέλος της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων  τότε θα επιβληθεί και πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος : Πώς μπορεί να εξοφληθεί φέτος

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος είτε  εφάπαξ και έκπτωση 3% είτε  σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 και η τελευταία μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται δε πως δίνεται έκπτωση 3% στους πολίτες που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πηγή: enikonomia.gr

Tags: TaxisnetαλλαγεςΦΟΡΟΛΟΓΙΑφορολογικες δηλωσεις
Previous Post

«Ενότητα» – Κυκλοφοριακή μελέτη: η κλιματική ουδετερότητα και η βιώσιμη αστική κινητικότητα είναι οι μεγάλοι στόχοι.

Next Post

Το Πρόγραμμα του Fiesta Voio 25-28 Ιουλίου 2024, Μικρόκαστρο-Σιάτιστα

Next Post
Fiesta Voio

Το Πρόγραμμα του Fiesta Voio 25-28 Ιουλίου 2024, Μικρόκαστρο-Σιάτιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Σύλληψη και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος που έκλεψε εξαρτήματα για τρακτέρ από κτήμα 63χρονου
  • Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο
  • Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια
  • Πνίγηκε εργαζόμενος με καταγωγή από την Καστοριά στη Σαντορίνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr