Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την τροπολογία του ΥΠΕΣ, ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία έγινε η διάσπαση των 5 δήμων (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού), τα οποία, όπως είπε, είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, καθώς και κριτήρια βιωσιμότητας.
Μίλησε για διατάξεις που θα βοηθήσουν τους νεοσύστατους δήμους (σε θέματα προσλήψεων, λειτουργικά, οικονομικά) και έδωσε μια πρώτη «γεύση» για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν.
Όπως είπε, «κοιτάμε τις επόμενες παρεμβάσεις και τα αιτήματα που μας έρχονται για το Δ. Σοχού Θεσσαλονίκης, το Τυμπάκι, τo Ζάρο, το Ρούβα, το Αλιβέρι και την Αιδηψό. Και βεβαίως, κοιτάμε και ζητήματα-αιτήματα από τα νησιά».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε και άλλα αιτήματα από βουλευτές, σε πολλές περιπτώσεις τεκμηριωμένα. Θα τα δούμε όλα προσεκτικά. Για αυτό το σκοπό θα συσταθεί ειδική επιτροπή».
Nα σημειωθεί ότι σχετικά αιτήματα για τους δήμους Σοχού στη Θεσσαλονίκη και για τους δήμους Τυμπακίου, Ζαρού και τον πρώην δήμο Ρούβα που εντάχθηκε με τον Καλλικράτη στο δήμο Γόρτυνας, είχαν καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Β΄Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής Ηρακλκείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αντίστοιχα.
Yπενθυμίζεται ότι με βάση την τροπολογία:
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε εκ προοιμίου, ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή του καλλικρατικού προγράμματος, επιτρέπουν με ασφάλεια απολογισμό για τη λειτουργικότητα, αλλά και τις επιμέρους αστοχίες αυτής της αναδιάρθρωσης.
«Με τις παρούσες ρυθμίσεις, που φέρνει η κυβέρνηση με αυτή τη διάταξη, επιχειρείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων οριακών περιπτώσεων, μέσα από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και που, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, κατέστησαν μη λειτουργικοί, σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους αλλά και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή έχουν κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ μελετήθηκαν ενδελεχώς και τα επιμέρους στοιχεία και μεγέθη των δήμων, γιατί η συνένωση ακύρωσε την ικανότητα ολόκληρων περιοχών να οργανώνονται και να αυτοδιοικούνται.
Ο κ. Χαρίτσης προειδοποίησε ότι ο οριζόντιος κανόνας του Καλλικράτη «κάθε νησί και δήμος», δημιούργησε σε ορισμένα νησιά προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργικότητα των δήμων αυτών, παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες και μια ανισομερή ανάπτυξη περιοχών μέσα στον ίδιο δήμο.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με βάση τη Σύνταγμα, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα μιας περιοχής, οφείλει να λαμβάνεται υπόψη από το νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη.
Πηγή:aftodioikisi.gr