• Latest
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Χατζηδάκης: Θέλουμε οι λιγνιτικές περιοχές να γυρίσουν σελίδα

3 Οκτωβρίου 2020
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Τα λιγνιτικά εδάφη χαρίστηκαν στην ιδιωτικοποιημένη Δ.Ε.Η. χωρίς τήρηση της νομιμότητας, την ώρα που η τοπική κοινωνία μένει στο περιθώριο»

2 Φεβρουαρίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Π.Ε Κοζάνης: «Και στην περιοχή μας τα κίνητρα για την μετεγκατάσταση πολιτών στην ελληνική περιφέρεια»

2 Φεβρουαρίου 2026
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Θετική απάντηση Δ. Μιχαηλίδου στον Π. Κουκουλόπουλο – Εντάσσονται οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης

2 Φεβρουαρίου 2026
Με τις μηχανές και τη φαντασία στο «φούλ» οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι στην Κοζάνη – Θα ανάψουν οι Φανοί για 12 ημέρες

Με τις μηχανές και τη φαντασία στο «φούλ» οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι στην Κοζάνη – Θα ανάψουν οι Φανοί για 12 ημέρες

2 Φεβρουαρίου 2026
Ολοκληρώθηκαν δύο νέες επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στη Νεάπολη

Ολοκληρώθηκαν δύο νέες επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στη Νεάπολη

2 Φεβρουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Η κατάσταση του οδικού δικτύου, Δευτέρα ώρα 15:00

2 Φεβρουαρίου 2026
Ο Ταξίαρχος Νικόλαος ΕΞΑΡΧΟΣ του Χρήστου ανέλαβε και εκτελεί καθήκοντα Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Μήνυμα του Νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Νικόλαου ΕΞΑΡΧΟΥ με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του

2 Φεβρουαρίου 2026
Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος: Ολοκλήρωση δράσης  «Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού»

Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος: Ολοκλήρωση δράσης «Ο Κοζανίτης Αϊ Βασίλης και το Κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου Θησαυρού»

2 Φεβρουαρίου 2026
Κοζανίτικη Αποκριά – «Αρρώστια και γιατρειά!»: Από τις 12 Φεβρουάριου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2026. Βίντεο

Κοζανίτικη Αποκριά – «Αρρώστια και γιατρειά!»: Από τις 12 Φεβρουάριου έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2026. Βίντεο

2 Φεβρουαρίου 2026
«Η κοζανίτικη Αποκριά: από το άλλοτε στο αύριο μέσω του τώρα…»: Δύο εκδηλώσεις λίγο πριν την έναρξη του Δωδεκαημέρου

«Η κοζανίτικη Αποκριά: από το άλλοτε στο αύριο μέσω του τώρα…»: Δύο εκδηλώσεις λίγο πριν την έναρξη του Δωδεκαημέρου

2 Φεβρουαρίου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Συμμετέχουμε την Τετάρτη 4 Φλεβάρη στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΕΜ στη Νίκαια Λάρισας.

2 Φεβρουαρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

98 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

2 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χατζηδάκης: Θέλουμε οι λιγνιτικές περιοχές να γυρίσουν σελίδα

sierafm by sierafm
3 Οκτωβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Νομοσχέδιο για την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών που θα περιλαμβάνει τα κίνητρα τα οποία θα θεσπίσει η κυβέρνηση για επενδύσεις στις περιοχές αυτές ανήγγειλε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την ανάρτηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, σε δημόσια διαβούλευση.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου παρουσιάστηκαν το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένες ενισχύσεις για επενδύσεις, φοροαπαλλαγές, ειδικά κίνητρα και πόρους από τον προϋπολογισμό και την ΕΕ, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες ανάπτυξης (καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση).

Κύρια προτεραιότητά του είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Η πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει:

– Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.

– Για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό masterplan -που θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο- θα αποτελέσει τη βάση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, προετοιμάζεται σχέδιο νόμου με στόχο την ταχεία υλοποίηση του masterplan που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Θα παρουσιάζονται επίσης τα κίνητρα που θα θεσπίσει η χώρα μετά την έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το masterplan που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Θέλουμε οι λιγνιτικές περιοχές να γυρίσουν σελίδα. Θέτουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου που δεν θα εξαρτάται μόνο από την ενέργεια, αλλά και από τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τον εναλλακτικό τουρισμό και την βιολογική γεωργία. Μπορούν να αναπτυχθούν πολλές δραστηριότητες και έχουμε δύο βασικά εργαλεία για την προώθησή τους: Πρώτον, τη χρηματοδότηση ύψους 5,05 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους που θα διοχετευθεί στις λιγνιτικές περιοχές. Δεύτερον, το πλαίσιο των κινήτρων που θα οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προσελκύσουν μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Έχουμε ήδη παρουσιάσει 16 project που δείχνουν τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Και φυσικά δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση, αφού η δράση μας για τις λιγνιτικές περιοχές έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, όταν παρουσιάσαμε σχέδιο 12 σημείων, που ήδη υλοποιείται. Ο λιγνιτικός πόρος -136 εκατ. ευρώ- αποδίδεται. Το Πράσινο Ταμείο έχει προκηρύξει ειδικά προγράμματα για την απολιγνιτοποίηση, έχουμε βρει βιώσιμες λύσεις για τη θέρμανση των περιοχών που είχαν εξάρτηση μέχρι πρότινος από τις λιγνιτικές μονάδες. Για παράδειγμα, στο Αμύνταιο, όπου η μονάδα της ΔΕΗ έκλεισε, ξεκίνησε προ ημερών η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας καύσης βιομάζας με την οποία θα συνδεθεί η τηλεθέρμανση.

Βασικό μας μέλημα είναι να μην υπάρξει κενό την περίοδο έως το 2022, που είναι και οι πιο κρίσιμες χρονιές για τη μετάβαση. Γι’ αυτό δίνουμε προτεραιότητα στο πρόγραμμα των αποκαταστάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ, ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν αύριο να εργάζονται για την αποκατάσταση των γαιών για να μπορούν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις. Έχουμε μάλιστα ζητήσει και 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ειδικά για τον λόγο αυτό».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε: «Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το masterplan για τις λιγνιτικές περιοχές. Δεν πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, αλλά για ένα στρατηγικό σχέδιο συνεκτικό, δομημένο, περιεκτικό και πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα σχέδιο που θέτει φιλόδοξους ρεαλιστικούς στόχους και, ταυτόχρονα, προσδιορίζει τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν και κενά που πρέπει να συμπληρωθούν, ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν, σημεία που πρέπει να βελτιωθούν. Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται η διαβούλευση».

Η δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr (http://www.opengov.gr/minenv/ ?p=11202) θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2020. Το σύνολο του υποστηρικτικού υλικού διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Συντονιστικής Επιτροπής www.sdam.gr

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Κατερινή: Πήγε να αρπάξει όπλο αστυνομικού κι αυτό εκπυρσοκρότησε

Next Post

Τρέχουν όλοι για τεστ κορονοϊού στην Πέλλα μετά τα 114 κρούσματα στο εργοστάσιο

Next Post
κορονοιος, εξεταση

Τρέχουν όλοι για τεστ κορονοϊού στην Πέλλα μετά τα 114 κρούσματα στο εργοστάσιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: «Τα λιγνιτικά εδάφη χαρίστηκαν στην ιδιωτικοποιημένη Δ.Ε.Η. χωρίς τήρηση της νομιμότητας, την ώρα που η τοπική κοινωνία μένει στο περιθώριο»
  • Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Π.Ε Κοζάνης: «Και στην περιοχή μας τα κίνητρα για την μετεγκατάσταση πολιτών στην ελληνική περιφέρεια»
  • Θετική απάντηση Δ. Μιχαηλίδου στον Π. Κουκουλόπουλο – Εντάσσονται οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης
  • Με τις μηχανές και τη φαντασία στο «φούλ» οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι στην Κοζάνη – Θα ανάψουν οι Φανοί για 12 ημέρες
  • Ολοκληρώθηκαν δύο νέες επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στη Νεάπολη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr