• Latest
ομορφια χειμωνας κρυο

Χειμώνας: Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται από το κρύο

4 Φεβρουαρίου 2020
Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας

Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας

11 Μαΐου 2025
Ζαγκουντίνος Δημήτριος: Το μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Δημήτρης Ζαγκουντίνος: Απαράδεκτη η απόφαση για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!

288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!

11 Μαΐου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

Έπεσε η αυλαία  στη Β κατηγορία  ΕΠΣ Κοζάνης

11 Μαΐου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Μπαράζ Ανόδου στην Γ’ Εθνική: Αγχωτική αλλά δίκαιη νίκη του Εορδαϊκού

11 Μαΐου 2025
Κυπελλούχος ΕΠΣ Κοζάνης ο Μακεδονικός Σιάτιστας μετά από 35 χρόνια. Βίντεο

Κυπελλούχος ΕΠΣ Κοζάνης ο Μακεδονικός Σιάτιστας μετά από 35 χρόνια. Βίντεο

11 Μαΐου 2025
Ημερίδα:  Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη  «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

11 Μαΐου 2025
Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

11 Μαΐου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

11 Μαΐου 2025
καιρός

Καιρός: Από τα κοντομάνικα στα μπουφάν – Μπόρες και ψύχρα τις επόμενες ημέρες

11 Μαΐου 2025
Αλτσχάιμερ ανοια

Αλτσχάιμερ: Νέο, καινοτόμο εμβόλιο κατά της νόσου αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού

11 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χειμώνας: Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται από το κρύο

sierafm by sierafm
4 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ομορφια χειμωνας κρυο
8
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η ξηροδερμία, το έκζεμα και η ψωρίαση είναι μερικές από τις δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από το κρύο, καθώς το δέρμα είναι ευάλωτο στις επιδράσεις του.

Ο χειμώνας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το δέρμα. Στους υπαίθριους χώρους μπορεί να υποστεί βλάβες από το κρύο και από την συνεχή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Στους εσωτερικούς υποφέρει από τον ξηρό αέρα.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, μοιραία εκείνοι που ταλαιπωρούνται περισσότερο είναι όσοι πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την ξηροδερμία. Στην πραγματικότητα, «κάθε χειμώνα βλέπουμε εξάρσεις παθήσεων όπως η ψωρίαση», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΑΕΑΠ. «Οι διαρκείς εναλλαγές της έκθεσης στη ζέστη και στο κρύο αυξάνουν την ξηροδερμία και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης αυτού του είδους των παθήσεων».

Η ξηροδερμία

Στην πραγματικότητα, η ξηροδερμία αποτελεί το συνηθέστερο δερματικό πρόβλημα τον χειμώνα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. «Το κρύο ξεραίνει το δέρμα, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνεται η παραγωγή σμήγματος (δηλαδή του φυσικού λίπους του δέρματος)», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Επιπλέον, ο θερμαινόμενος αέρας στους κλειστούς χώρους μειώνει την υγρασία και εντείνει την απώλεια νερού από το δέρμα».

Ρόλο παίζει επίσης η λεγόμενη μηχανική απώλεια σμήγματος. Αυτή συμβαίνει με το συχνό μπάνιο με καυτό νερό και ακατάλληλα προϊόντα (π.χ. σκληρά σαπούνια, σφουγγάρι). Είναι, δε, ακόμα εντονότερη με το αφρόλουτρο στη μπανιέρα. «Η παρατεταμένη έκθεση στο ζεστό νερό ξηραίνει πολύ το δέρμα», εξηγεί ο ειδικός. «Γι’ αυτό τον λόγο αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από ξηροδερμία».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ξηροδερμίας είναι:

  • «Ρωγμές» (διαβρώσεις) στην επιδερμίδα
  • Απολέπιση (π.χ. φαίνεται σαν πιτυρίδα στο εσωτερικό τμήμα της κάλτσας)
  • Αίσθημα κνησμού

Η κατάσταση αυτή κατά κανόνα υποχωρεί τελείως το καλοκαίρι. Είναι πιο έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες (μετά τα 45-50 έτη). Μπορεί να επιδεινώνεται καθώς περνούν τα χρόνια, επειδή σταδιακά συρρικνώνονται οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος και μειώνεται η παραγωγή σμήγματος.

Έκζεμα

Εκτός από την ξηροδερμία, τον χειμώνα είναι συνηθισμένες και οι εξάρσεις της ψωρίασης, του εκζέματος και της ροδόχρου ακμής.

Το έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) είναι αλλεργική αντίδραση του δέρματος σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως:

  • Μάλλινα και συνθετικά ρούχα
  • Κρύο
  • Μούχλα στο σπίτι
  • Στρες
  • Καυτό νερό

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες προκαλούν πολύ έντονο κνησμό.

Ο χειμώνας ευνοεί τις εξάρσεις του αφενός γιατί εντείνει την ξηροδερμία, αφετέρου γιατί οι ασθενείς εκτίθενται περισσότερο στους ερεθιστικούς παράγοντες.

Ψωρίαση

Τον χειμώνα παρατηρούνται επίσης εξάρσεις της ψωρίασης σε οκτώ στους δέκα πάσχοντες από αυτήν.

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα της επιδερμίδας αναπαράγονται πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό. Η συνέπεια είναι να δημιουργούνται χαρακτηριστικές, αργυρόχρωες «πλάκες» κυττάρων (λέγονται λέπια).

Η αποξηραντική δράση των χαμηλών θερμοκρασιών και της κεντρικής θέρμανσης είναι κύριοι παράγοντες στις χειμερινές εξάρσεις της. Το ίδιο και το ντους με πολύ ζεστό νερό και ακατάλληλα προϊόντα. Ρόλο ως φαίνεται παίζει και η μείωση των επιπέδων της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή  είναι μία επίμονη φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος.

Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα, και λιγότερο συχνά το μέτωπο και το πιγούνι.

Οι εξάρσεις της τον χειμώνα παρατηρούνται κυρίως με την παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα και στο κρύο, που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των ασθενών.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται στους ασθενείς να μην παραμένουν σε υπαίθριους χώρους εάν δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει επίσης να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ένα κασκόλ από μετάξι ή βαμβάκι όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους. Αντιθέτως, δεν συνιστώνται μαλλί και συνθετικά υφάσματα, διότι μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση της ακμής.

Σύνδρομο Raynaud και κνίδωση εκ ψύχους

Το σύνδρομο Raynaud επίσης εκδηλώνεται κατεξοχήν το χειμώνα. Υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτό το 3-5% του πληθυσμού.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν περιορίζεται ή διακόπτεται ξαφνικά η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, δηλαδή στα δάκτυλα χεριών-ποδιών και σπανιότερα στην άκρη της μύτης ή των αυτιών.

Η διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος επέρχεται όταν τα άκρα εκτεθούν στον κρύο αέρα. Δίχως επαρκή αιμάτωση, τα άκρα παγώνουν και παρουσιάζουν:

  • Εναλλαγές του χρώματός τους (πρώτα αναπτύσσεται ωχρότητα, ύστερα κυάνωση και στο τέλος ερυθρότητα)
  • Μούδιασμα
  • Πόνο

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν πομφούς (πρηξίματα) που προκαλούν κνησμό λίγη ώρα μετά την έκθεσή τους σε κρύο νερό, πάγο ή κρύο αέρα. Οι πομφοί αυτοί αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της κνίδωσης εκ ψύχους, η οποία είναι αλλεργική αντίδραση στο κρύο.

Τι να κάνετε

«Αν πάσχετε από οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις, ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι να αποφεύγετε τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση ή/και τις αναζωπυρώσεις τους», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Προσπαθήστε επίσης να διατηρείτε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο. Να αποφεύγετε επίσης, όσο αυτό είναι εφικτό, την έκθεση σε ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας. Αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι πολύ ξηρός, ίσως πρέπει να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα».

Και καταλήγει: «Μολονότι θα είστε εξοικειωμένοι με τη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή που χρειάζεστε, μη διστάσετε να συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας. Ο χειμώνας περιπλέκει την αντιμετώπιση των δερματοπαθειών αυτών και ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε την στρατηγική σας, ώστε να αποφύγετε τις εξάρσεις».

Πηγή:iatropedia.gr

Previous Post

Τρία προβλήματα υγείας που ίσως ξεκινούν, αν έχετε καιρό να κάνετε σεξ

Next Post

 2.277 παιδιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Next Post
βιβλιοθήκη κοζάνης

 2.277 παιδιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας
  • Δημήτρης Ζαγκουντίνος: Απαράδεκτη η απόφαση για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία
  • 288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!
  • Έπεσε η αυλαία  στη Β κατηγορία  ΕΠΣ Κοζάνης
  • Μπαράζ Ανόδου στην Γ’ Εθνική: Αγχωτική αλλά δίκαιη νίκη του Εορδαϊκού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr