• Latest
Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας! …( Χρήστος Ι. Κολοβός)

Χρήστος Κολοβός: Το παραμύθι του ψεύτη βοσκού: «επενδύσεις» ή τεράστια αποεπένδυση;

7 Απριλίου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

Ήπαρ: 11 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι και ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

2 Αυγούστου 2025
ΠΑΠΑΣ

Παπαδιά επιτέθηκε σε ιερέα όταν τον είδε να συνοδεύεται από άλλη γυναίκα – Προσπάθησε να τον πατήσει με το αμάξι

2 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αγωνία για 2χρονο κοριτσάκι που χτύπησε στο κεφάλι – Στήθηκε επιχείρηση για την άμεση διακομιδή του στο νοσοκομείο

2 Αυγούστου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο κτηνοτρόφοι έλαβαν 1,7 εκατ. ευρώ – Έγιναν ακίνητα, crypto, μετοχές και φωτοβολταϊκά

2 Αυγούστου 2025
χρημα

29χρονος αγόραζε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές πληρώνοντας με πλαστά χαρτονομίσματα

2 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Περιστατικά τηλεφωνικής απάτης με αποδέκτες προμηθευτές δήμου

2 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Ο γιατρός στην κατασκήνωση στα Χανιά κατηγορείται και για ασέλγεια σε αγοράκι 11 ετών

2 Αυγούστου 2025
Κέντρο Ξένων γλωσσών Τίνα Καϊνάρη: 100% επιτυχίες στο ESB και LRN

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Τίνα Καϊνάρη:Τεράστια επιτυχία και άπειρες διακρίσεις στις εξετάσεις του φορέα ESB

1 Αυγούστου 2025
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Εισαγγελική έρευνα για την επαναλειτουργία κατασκήνωσης όπου πνίγηκε 8χρονη

1 Αυγούστου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε η 12χρονη που παρασύρθηκε με φουσκωτή βάρκα

1 Αυγούστου 2025
Πέντε οχήματα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Κοζάνης

Πέντε οχήματα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Κοζάνης

1 Αυγούστου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Απαντήσεις Αμανατίδη σε αναφορές και δηλώσεις της Γ. Ζεμπιλιάδου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

1 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρήστος Κολοβός: Το παραμύθι του ψεύτη βοσκού: «επενδύσεις» ή τεράστια αποεπένδυση;

sierafm by sierafm
7 Απριλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας! …( Χρήστος Ι. Κολοβός)
0
SHARES
30
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Φεβρουάριο 2020 ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε στην Πτολεμαΐδα για την απολιγνιτοποίηση «12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία» και επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αμιγώς κομματικό ακροατήριο χειροκρότησε και, πέντε χρόνια αργότερα, το αποτέλεσμα είναι ορατό στους πάντες: οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας. Ακριβώς όπως είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή όλοι όσοι εξετάσαμε τότε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Δείτε ενδεικτικά στους σχετικούς συνδέσμους άρθρο μου «Τα 12 παραμύθια μιας αψυχολόγητα βίαιης απολιγνιτοποίησης» (www.prlogos.gr/τρία-ή-μάλλον-πέντε-πουλάκια-κάθοντ/) και τι έλεγαν οι επιχειρήσεις της περιοχής (https://greece2028.gr/to-παρατηρητήριο-στο-flash-tv/).

Τώρα ο πρωθυπουργός, έγκλειστος με τη διοίκηση της ΔΕΗ στον αποκλεισμένο από τα ΜΑΤ ΑΗΣ Καρδιάς, ήρθε να μας πει πως «Η Δυτική Μακεδονία περνάει σε νέα εποχή» με ένα νέο «επενδυτικό πρόγραμμα». Είναι μάλιστα τόση η βιασύνη να δαφημιστεί το πρόγραμμα, που δεν κατάφεραν να συντονιστούν ούτε στο πόσα δισεκατομμύρια θα «επενδυθούν» στην περιοχή (κυμαίνονται από 5 μέχρι 12) ούτε στο πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν (κυμαίνονται από 2 μέχρι 20 χιλιάδες).

Μια ματιά στο δήθεν «πρόγραμμα» δείχνει πως, όπως και το 2020, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα καίνε όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Διαδίδουν πως η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα «μετατραπεί» σε μονάδα φυσικού αερίου, ενώ η πραγματικότητα είναι πως θα κλείσει και στο ίδιο οικόπεδο θα κάνουν μικρές μονάδες φυσικού αερίου.

Μιλούν για φωτοβολταϊκά και αντλησιοταμίευση, επενδύσεις που όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην περιοχή, αλλά, αντίθετα, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις και νερά από τον πρωτογενή τομέα. Η αντλησιοταμίευση χρειάζεται άνω και κάτω ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού: ο κάτω μπορεί να είναι τα κλειστά ορυχεία, αλλά πού ακριβώς οραματίζονται τους άνω ταμιευτήρες; Θα είναι στο Βέρμιο; Θα είναι στο Άσκιο; Μα αυτά δεν ανήκουν στη ΔΕΗ. Θα απαλλοτριώσουν και βοσκοτόπια; Θα βάλουν ταμιευτήρα νερού πάνω στις πηγές της Ερμακιάς;

Μιλούν για data center, αλλά δεν εξηγούν για ποιο λόγο το τοποθετούν ακριβώς εκεί που είναι σήμερα η αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, πέρα απ’ την ανάγκη καταστροφής κάθε υποδομής της λιγνιτικής βιομηχανίας. Χωρίς καν  να έχουν πάρει την επενδυτική απόφαση για το data center, αναφέρονται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας που «ΘΑ» γίνουν, όταν το εργατικό δυναμικό έχει ήδη μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές, προκειμένου να επιβιώσει. Και παρά τα χιλιάδες MW φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, στήνουν από δίπλα και μονάδα φυσικού αερίου.

Μιλούν για «ομόλογο που θα μοιράσει κέρδη», αλλά εδώ κι ένα χρόνο τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ ήδη υφίστανται περικοπές παραγωγής, αφού δεν χωρούν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Θα περιμένουμε τους όρους έκδοσης με πολύ μεγάλη επιφύλαξη: η φούσκα των φωτοβολταϊκών έχει ήδη σκάσει!

Και μιλούν για μονάδα “Waste2Energy”, δηλαδή κάψιμο σκουπιδιών στο νέο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, σε πολύ μικρή απόσταση από το Καρυοχώρι και την Πτολεμαΐδα. Όσα παραμύθια κι αν αραδιάσουν, το κάψιμο σκουπιδιών εκπέμπει στην ατμόσφαιρα δυνητικά καρκινογόνες διοξίνες και φουράνια. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας. Ας το κάνουν στην Αθήνα!

Η μόνη πραγματικότητα είναι πως στη Δυτική Μακεδονία συντελείται εδώ και μερικά χρόνια μια τεράστια αποεπένδυση, η καταστροφή της μεγαλύτερης βιομηχανίας που είχε ποτέ η χώρα: της βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής από εγχώριο καύσιμο. Μια βιομηχανία που δεν είχε μόνο εκτάσεις, ορυχεία και εργοστάσια, αλλά και μια σημαντική τεχνογνωσία και δορυφορικές επιχειρήσεις, που σταδιακά χάνονται, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο, μόνο για να καίει η χώρα όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Αν το αέριο ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΟ, θα είχαμε αντικατάσταση ενός εγχώριου πόρου από κάποιον άλλο. Αλλά είναι 100% εισαγόμενο και δυναμιτίζει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αν τους ενοχλούν οι εκπομπές CO2 της λιγνιτικής βιομηχανίας, (αλλά όχι του φυσικού αερίου), δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έχει κατασκευαστεί εξαρχής ως έτοιμη να συνδεθεί σε σύστημα δέσμευσης του CO2 (Carbon Capture & Storage, CCS). Γιατί δεν κάνουν επένδυση CCS και κλείνουν τη μονάδα, απαξιώνοντας τη μεγαλύτερη επένδυση του 21ου αιώνα; Σε επόμενο στάδιο, το δεσμευόμενο CO2 μπορεί να αντιδρά με το υδρογόνο, (που θα παράγεται πανάκριβα από τα φωτοβολταϊκά που στρώνουν παντού), και να δίνει παραγωγή συνθετικών υδρογονανθράκων, (οι οποίοι είτε θα καίγονται για παραγωγή ενέργειας, πολύ πιο ασφαλώς απ’ το υδρογόνο, είτε μπορούν να διοχετεύονται στο δίκτυο φυσικού αερίου). Παρόμοια αναλυτική πρόταση του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων/ΕΚΕΤΑ υπήρχε στο Σχέδιο Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 (https://pepdym.gr/images/Wb/A5PEP/320/ris3/strat/2par.pdf).

Φυσικά επίσης ποτέ δεν μας εξήγησαν γιατί είναι κακό για το κλίμα να καίγεται ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης στον ΑΗΣ Μελίτης, αλλά δεν πειράζει να τον μεταφέρουν από το Ελληνικό έδαφος Σκοπιανά φορτηγά για να καίγεται ακριβώς πίσω από τα σύνορα, στις παλιές μονάδες των Σκοπιανών, στέλνοντας τα καυσαέρια στη Φλώρινα.

Αν τέλος κάποιοι ανησυχούν πως η συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας «θα καταστρέψει το κλίμα», μπορούν να ησυχάσουν: τα Γερμανικά κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει πως δεν συζητούν για απολιγνιτοποίηση το 2030 και πάει για το 2038 (και βλέπουμε), ενώ έχουν σε πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Στη Βρετανία η επικεφαλής των Συντηρητικών παρουσίασε στις 18/3/2025 το νέο πρόγραμμα για την ενέργεια και ήταν απολύτως ξεκάθαρη (σε ελεύθερη μετάφραση): «η πολιτική μηδενικών εκπομπών είναι φαντασιοπληξία, παντελώς ατεκμηρίωτη, υπόσχεται τη γη και κοστίζει άλλο τόσο, καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών μας». (Η πλήρης ομιλία της στο https://www.kemibadenoch.org.uk/news/kemi-launches-policy-renewal-programme-energy). Και, βεβαίως, στις ΗΠΑ η ενεργειακή πολιτική έχει κάνει επιστροφή στους υδρογονάνθρακες, στο κάρβουνο και τα πυρηνικά. Συνεπώς, το σβήσιμο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη δεν «σώζει τον πλανήτη»: σώζει μόνο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου.

Τελικά, τα δισεκατομμύρια, που ακούγονται κάθε τόσο για τη Δυτική Μακεδονία, ταιριάζουν μια χαρά με το παραμύθι του ψεύτη βοσκού: αντί για το βοσκό που φωνάζει δυνατά «λύκος!» βάζουμε τις εξαγγελίες για «επενδύσεις». Στο παραμύθι ο λύκος έφαγε τα πρόβατα, στη Δυτική Μακεδονία έχουμε ήδη μαζική μετανάστευση των νέων και μείωση πληθυσμού 13,5%.

Δρ Χρήστος Ι.Π. Κολοβός

ck-energy.blogspot.com

Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Tags: ΚΟΛΟΒΟΣ
Previous Post

Η 50η KASTORIA International Fur Fair στις 9-11 Απριλίου 2025

Next Post

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Συμμετέχουμε  στην απεργία της 9ης του Απρίλη

Next Post
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθμιας Εκπαίδευσης:  Ανακοίνωση  για την έναρξη της  νέας σχολικής  χρονιάς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης: Συμμετέχουμε  στην απεργία της 9ης του Απρίλη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ήπαρ: 11 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι και ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Παπαδιά επιτέθηκε σε ιερέα όταν τον είδε να συνοδεύεται από άλλη γυναίκα – Προσπάθησε να τον πατήσει με το αμάξι
  • Αγωνία για 2χρονο κοριτσάκι που χτύπησε στο κεφάλι – Στήθηκε επιχείρηση για την άμεση διακομιδή του στο νοσοκομείο
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο κτηνοτρόφοι έλαβαν 1,7 εκατ. ευρώ – Έγιναν ακίνητα, crypto, μετοχές και φωτοβολταϊκά
  • 29χρονος αγόραζε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές πληρώνοντας με πλαστά χαρτονομίσματα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr