• Latest
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή

Ψήφισμα στο Π.Σ για αιολικά στη Βασιλίτσα

5 Ιουνίου 2020
Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κόνιτσα -Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κόνιτσα -Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

6 Σεπτεμβρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Θανατηφόρο τροχαίο στην Καισαρειά Κοζάνης

6 Σεπτεμβρίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Η Κουκουριτάκη Μηλιώτη Ζαμπία στο Ιατρείο Γ. Ζιμπιλίδη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

6 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός ψάλτης σε κοντέινερ στο προαύλιο εκκλησίας – Τι εξετάζουν οι Αρχές

6 Σεπτεμβρίου 2026
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Οι Ρομά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μετά από κρούσμα λεπτοσπείρωσης σε 11χρονη: «Δεν γίνεται εν έτη 2026 να ζούμε με τα ποντίκια»

6 Σεπτεμβρίου 2026
Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ

Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ

6 Σεπτεμβρίου 2026
Συνετρίβη Phantom στην αεροπορική επίδειξη στην Τανάγρα! Βίντεο-ντοκουμέντο!

Συνετρίβη Phantom στην αεροπορική επίδειξη στην Τανάγρα! Βίντεο-ντοκουμέντο!

6 Σεπτεμβρίου 2026
Χάος στα 30.000 πόδια -Επιβάτης έγινε βίαιος και τον «έδεσαν» με μονωτική

Χάος στα 30.000 πόδια -Επιβάτης έγινε βίαιος και τον «έδεσαν» με μονωτική

6 Σεπτεμβρίου 2026
Συνελήφθη διακινητής αναβολικών σε αθλητές: Χρυσές μπίζνες με παράνομα σκευάσματα

ΕΟΦ: «Καμπανάκι» για διαδικτυακές πωλήσεις φαρμάκων με δήθεν θεραπευτικές ιδιότητες

6 Σεπτεμβρίου 2026
Περιοδεία Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία: Στο επίκεντρο παραγωγικές επενδύσεις – Νέα ογκολογική μονάδα στην Κοζάνη

ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Τα 12 σημαντικότερα μέτρα -Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

6 Σεπτεμβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Ένας προβλέψιμος Πρωθυπουργός που αδυνατεί να απαντήσει στην ακρίβεια και στο κόστος ζωής

6 Σεπτεμβρίου 2026
Σπάρτακος: ΔΕΘ- Μήνυμα εστάλη, ο αγώνας συνεχίζεται.

Σπάρτακος: ΔΕΘ- Μήνυμα εστάλη, ο αγώνας συνεχίζεται.

6 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα στο Π.Σ για αιολικά στη Βασιλίτσα

sierafm by sierafm
5 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή
3
SHARES
21
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη συνεδρίαση του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου (4/6/20), που έγινε με τηλεδιάσκεψη, η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα των Γρεβενών. Ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης το καταψήφισε εκ μέρους ολόκληρης της παράταξής του, δηλώνοντας άλλο πολιτικό σκεπτικό, παρότι πολλά μέλη και στελέχη του (αντιπεριφερειάρχες) εκφράστηκαν υπέρ του ψηφίσματος και ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ενάντια στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών. Το υπερψήφισαν οι Παρατάξεις «Δημιουργία Ανατροπή» και «Ελπίδα».

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Ψήφισμα Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα.

Σύμφωνα με τα αρχεία της η Ρ.Α.Ε. έχει δώσει άδεια παραγωγής για εγκατάσταση 3 αιολικών, βιομηχανικών πάρκων στη Βόρεια Πίνδο.

 Συγκεκριμένα:

  1. 10 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 110 μέτρων (85 ο πυλώνας + 25 η ακτίνα της έλικας) ισχύος 8.5 MW, στη περιοχή της κορυφής Βασιλίτσα (κατάκορφα!) και στην κορυφογραμμή προς το Δίστρατο.
  2. 16 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 125 μέτρων, Ισχύος 32 MW στη κορυφογραμμή της Βασιλίτσας που φεύγει προς τα νότια, πάνω (δυτικά) από την Αβδέλα.
  3. 13 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων ισχύος 26 MW στην κορυφογραμμή βόρεια του χωριού Αβδέλα (κορυφές Μαντηλίτσα – Στραγγόπετρα).

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ισοπέδωση ενός ολόκληρου βουνού αλλά και την καταστροφική παρέμβαση στη πίστα του φημισμένου σε όλη την Ελλάδα, διθέσιου τελεφερίκ, αλλά και συνολικά, του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας. Και όλα αυτά στη Βόρεια Πίνδο, μια χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA που θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά.

Οι καταστροφές στη φύση θα είναι ανεπανόρθωτες αφού θα καταστραφεί μεγάλο μέρος του δάσους για να γίνουν τεράστιοι δρόμοι, θα τσιμεντοποιηθεί μεγάλο μέρος του βουνού κλείνοντας τις υδρομαστεύσεις και καταστρέφοντας ακόμα και τις πηγές των ποταμών.

Η χλωρίδα, η πανίδα,  τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.  Οι δεκάδες Α/Γ στη Βασιλίτσα και στην ευρύτερη περιοχή  οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό συγκεκριμένα, την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το βουνό και το δάσος.

Η καταστροφή της φύσης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της ζωής των ανεμογεννητριών, που διαρκεί 15 με 20 χρόνια, επειδή δεν έχει προβλεφθεί από καμία σύμβαση η απόσυρση και η ανακύκλωσή τους. Χιλιάδες τόνοι λάδι (μια ανεμογεννήτρια περιέχει 800 κιλά λάδι) θα χύνεται στο βουνό καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο έλικας περιέχει ισχυρά τοξικά που δεν ανακυκλώνονται και θα δηλητηριάζουν φυτά, δέντρα, ζώα και ανθρώπους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες, μόνιμες και απρόβλεπτες επειδή πρώτη φορά γίνεται τέτοιας έκτασης παρέμβαση στα βουνά και στα δάση.

Η Περιοχή μας λόγω και της εύκολης πρόσβασης στα δίκτυα επιλέχτηκε για εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στο Μπούρινο, στα Πιέρια και αλλού. Το ίδιο όμως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Αέρα στα πανιά των ψευτοεπενδυτών έδωσε ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση της ΝΔ και επιτρέπει στους «αεριτζήδες»  να καταπατούν χωρίς διαδικασίες δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ακόμα και αυτές που εντάσσονται στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος, στο κλίμα, στην οικονομία και στην ηλεκτροπαραγωγή αφού η τυχαία και ασταθής ενέργεια που παράγουν χρειάζεται μόνιμα στήριξη από θερμικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα άσχετα αν αυτό είναι λιγνίτης ή φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία ανεβάζει υπέρμετρα τις τιμές του Ηλεκτρικού ρεύματος και εντείνει περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια.

Εκατοντάδες κάτοικοι των Γρεβενών και από άλλες περιοχές έδωσε το βροντερό παρόν, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στο κάλεσμα διαμαρτυρίας που οργάνωσαν η πρωτοβουλία πολιτών και 10 περιβαλλοντικοί φορείς της Π.Ε Γρεβενών. Η  πρώτη αυτή  απάντηση με την μαζική  συμμετοχή του κόσμου είναι ένα ηχηρό όχι στην προσπάθεια των Επιχειρηματικών Ομίλων να καταστρέψουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους  για το κέρδος. Δείχνει  επίσης ότι η Βασιλίτσα, με το δικό της ειδικό βάρος της συγκινεί και ενεργοποιεί κόσμο  από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως τον τοπικό πληθυσμό να δώσει την μάχη ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή της περιοχής.

Το Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας εκφράζοντας τη θέληση των πολιτών των Γρεβενών και συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας δηλώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αυτών των 3 αιολικών πάρκων στη Βασιλίτσα και γενικότερα στη Βόρεια Πίνδο

Κοζάνη 4/6/2020

Στέφανος Πράσσος

Για την «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

Tags: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΡΣΥ
Previous Post

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 ανέργων, επιδότηση μισθού έως και 60%

Next Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 08-06-2020 έως 14-06-2020)

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 08-06-2020 έως 14-06-2020)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κόνιτσα -Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα πυρόσβεσης
  • Θανατηφόρο τροχαίο στην Καισαρειά Κοζάνης
  • Η Κουκουριτάκη Μηλιώτη Ζαμπία στο Ιατρείο Γ. Ζιμπιλίδη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου
  • Νεκρός ψάλτης σε κοντέινερ στο προαύλιο εκκλησίας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
  • Οι Ρομά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μετά από κρούσμα λεπτοσπείρωσης σε 11χρονη: «Δεν γίνεται εν έτη 2026 να ζούμε με τα ποντίκια»

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr