• Latest
«Σαρώνει» η νέα ψηφιακή απάτη

Ψηφιακά «βαποράκια»: Με χρήση QR πωλούσαν παράνομες ουσίες

13 Μαΐου 2026
ΡΟΝΑΣ

Μπαίνει τάξη στους Servicers αλλά με το αζημίωτο. Του  κ. Ιωάννη Ρόνα, Φορολογικού συμβούλου – Αρθρογράφου

9 Οκτωβρίου 2026
Γ Εθνική: Στο Βατόλακκο για το διπλό ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Το πρόγραμμα

Γ Εθνική: Στο Βατόλακκο για το διπλό ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Το πρόγραμμα

9 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Δεύτερη αγωνιστική με δυνατές αναμετρήσεις

9 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

9 Οκτωβρίου 2026
χρημα

Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου για μισθούς εργαζομένων, επιχειρήσεις και νέες προσλήψεις

9 Οκτωβρίου 2026
πορτοφολι, χρημα

Πληρωμές με μετρητά: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται – Το όριο των 500 ευρώ και οι νέες αλλαγές

9 Οκτωβρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Αρρυθμία ή και πιθανή διακοπή της υδροδότησης στην ανατολική πλευρά της Κοζάνης

9 Οκτωβρίου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην Αγία Παρασκευή για την αποκατάσταση βλάβης

9 Οκτωβρίου 2026
πονος κοιλια

Πήγε για βιοψία και κινδύνεψε να χάσει τη μήτρα της από χημικό έγκαυμα – Έριξαν οξύ αντί για διάλυμα

9 Οκτωβρίου 2026
κρυπτονομίσματα

Εξαπάτησαν 64χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει το εφάπαξ του σε δήθεν επενδύσεις με κρυπτονομίσματα

9 Οκτωβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Επίθεση με μαχαίρι σε 32χρονο από δύο άτομα – Καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα

9 Οκτωβρίου 2026
Σωκράτης Βατάλης: Data Center στον Άγιο Δημήτριο: η επόμενη μέρα χρειάζεται σχέδιο, όχι μόνο ισχύ

Σωκράτης Βατάλης: Data Center στον Άγιο Δημήτριο: η επόμενη μέρα χρειάζεται σχέδιο, όχι μόνο ισχύ

8 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακά «βαποράκια»: Με χρήση QR πωλούσαν παράνομες ουσίες

sierafm by sierafm
13 Μαΐου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
«Σαρώνει» η νέα ψηφιακή απάτη
0
SHARES
17
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με μεθόδους που παραπέμπουν σε ψηφιακή πλατφόρμα delivery παρά σε κύκλωμα διακίνησης, δύο νεαροί στη Θεσσαλονίκη είχαν στήσει ένα σύγχρονο δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών.

Στη σύλληψη δύο νεαρών, ηλικίας 21 και 19 ετών, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη, καθώς φέρονται να είχαν αναπτύξει δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας, ενώ είχαν επιστρατεύσει ακόμη και QR codes, προκειμένου να διευκολύνουν τις παράνομες συναλλαγές τους στο κέντρο της πόλης.

Οπως είχε αποκαλύψει η Realnews σε προηγούμενα δημοσιεύματά της, συχνά το σκανάρισμα των QR codes μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως μεταφορά σε ιστοσελίδες του dark web μέσω των οποίων παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα και τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και με τις οποίες πραγματοποιείται προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Πλέον θεωρείται ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος «προσέλκυσης» νέων πελατών στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Οπως λένε οι ειδικοί, η μέθοδος με το σκανάρισμα του QR code για την πώληση και την αγορά των ναρκωτικών ουσιών είναι πολύ αποτελεσματική και σχεδόν αόρατη στις Αρχές.

Όταν συνελήφθησαν, ο 19χρονος είχε στην κατοχή του 107 γραμμάρια χασίς, χωρισμένα σε επτά διαφορετικές συσκευασίες, ενώ ο 21χρονος είχε μαζί του 48 αυτοκόλλητα με QR code. Η επαφή της κάμερας οποιουδήποτε κινητού με τα QR codes οδηγούσε σε διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελίας ναρκωτικών.

Οι δύο δράστες είχαν τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης αυτοκόλλητα με QR codes, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα σκανάρουν και να έχουν εύκολη πρόσβαση για την επόμενη παραγγελία τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας οδηγούνταν απευθείας σε διαδικτυακό κανάλι επικοινωνίας, όπου πραγματοποιούνταν οι παραγγελίες των ναρκωτικών από συγκεκριμένους διαχειριστές των ψηφιακών μέσων, οι οποίοι είναι στην ουσία διακινητές παράνομων ουσιών. Το κύκλωμα φαίνεται πως λειτουργούσε με ιδιαίτερα οργανωμένο τρόπο, αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα ώστε να δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια εντοπισμού του από τις Αρχές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος πληρωμής των αγοραστών, καθώς οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω κρυπτονομισμάτων, στοιχείο που καταδεικνύει τη χρήση σύγχρονων μεθόδων για την απόκρυψη των οικονομικών ιχνών. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της δράσης τους, αλλά και τυχόν εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση.

Ραγδαία αύξηση

Για την ευκολία αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει η νέα σύγχρονη μέθοδος διακίνησης ναρκωτικών, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, μιλά στην «R» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. (ε.α.) και ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης. Οπως τονίζει, τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη μέθοδος έχει διαδοθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, «μετρώντας» πολλά δισεκατομμύρια.

«Σκανάρεις έναν κωδικό στον τοίχο, στο μετρό, ακόμα και σε αφίσα. Σε δευτερόλεπτα βρίσκεσαι σε αγορά ναρκωτικών. Αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία, είναι η νέα σκληρή πραγματικότητα. Εχουν καταγραφεί darknet αγορές που διαφήμιζαν τα προϊόντα τους μέσω QR codes τοποθετημένων σε βαγόνια μετρό, εκεί που ταξιδεύουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων. Η μέθοδος είναι αδίστακτα αποτελεσματική: ανώνυμη, ταχύτατη, σχεδόν αόρατη για τις Αρχές», δηλώνει ο Μ. Σφακιανάκης, τονίζοντας πως η ψηφιακή διακίνηση ναρκωτικών είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Οι αριθμοί σοκάρουν. Οι διαδικτυακές πωλήσεις παράνομων ναρκωτικών ξεπέρασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με ετήσια αύξηση άνω του 19%. Εφαρμογές όπως το Telegram και το Signal έχουν εξαλείψει ουσιαστικά τα τεχνολογικά εμπόδια, οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να αγοράσει ναρκωτικά με μερικά κλικ», λέει στην «R».

Όπως αναφέρει, το QR code έγινε το νέο «σκοτεινό σημείο» της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς μέσα σε δευτερόλεπτα ένας ανήλικος ή ένας νέος μπορεί να σαρώσει έναν κωδικό σε τοίχο, αυτοκόλλητο, κάρτα ή social media και να οδηγηθεί απευθείας σε κλειστές ομάδες, εφαρμογές επικοινωνίας και ψηφιακές «βιτρίνες» διακίνησης ουσιών.

«Το φαινόμενο εξαπλώνεται με ανησυχητική ταχύτητα, γιατί δίνει στους διακινητές ανωνυμία, ταχύτητα και δυσκολία εντοπισμού. Δεν υπάρχει πλέον η κλασική εικόνα του εμπόρου στον δρόμο. Η προσέγγιση γίνεται ψηφιακά, αθόρυβα και πολλές φορές αόρατα για γονείς και εκπαιδευτικούς. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι τα QR codes δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ενας κωδικός φαίνεται αθώος. Ομως μπορεί να κρύβει πρόσβαση σε ναρκωτικά, παράνομες συναλλαγές ή εγκληματικά δίκτυα», σημειώνει ο Μ. Σφακιανάκης.

 

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Tags: QR CodesSOCIAL MEDIAΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Previous Post

Φρίκη για την κακοποίηση πεντάχρονου από δύο συμμαθητές του σε νηπιαγωγείο – Έξι στο εδώλιο

Next Post

Eurovision 2026 – Ακύλας: Σε ποια θέση τον δείχνουν τα στοιχήματα μετά την εμφάνισή του στον Α’ Ημιτελικό

Next Post
Eurovision

Eurovision 2026 – Ακύλας: Σε ποια θέση τον δείχνουν τα στοιχήματα μετά την εμφάνισή του στον Α’ Ημιτελικό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μπαίνει τάξη στους Servicers αλλά με το αζημίωτο. Του  κ. Ιωάννη Ρόνα, Φορολογικού συμβούλου – Αρθρογράφου
  • Γ Εθνική: Στο Βατόλακκο για το διπλό ο Μακεδονικός Σιάτιστας. Το πρόγραμμα
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Δεύτερη αγωνιστική με δυνατές αναμετρήσεις
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος
  • Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου για μισθούς εργαζομένων, επιχειρήσεις και νέες προσλήψεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr