• Latest
ΥΠΝΟΣ

Ύπνος: το καλύτερο φάρμακο για την καταπολέμηση του άγχους

5 Νοεμβρίου 2019
Ευχαριστήριο της Οικογένειας Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου προς τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας για τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη μνήμη του Παναγιώτη.

Ευχαριστήριο της Οικογένειας Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου προς τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας για τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη μνήμη του Παναγιώτη.

29 Ιουνίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος στον Υφυπουργό Παιδείας: Ικανοποίηση που αποδέχεστε το αίτημά μας να μην κλείσουν σχολεία Δευτεροβάθμιας – Κάντε το ίδιο και για την Πρωτοβάθμια

29 Ιουνίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πράξη η επανεκκίνηση του ορεινού όγκου Γρεβενών. Βίντεο

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πράξη η επανεκκίνηση του ορεινού όγκου Γρεβενών. Βίντεο

29 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει κοινωνικό πείραμα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

29 Ιουνίου 2026
Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της περιμετρικής τάφρου του Συνοριακού Σταθμού Νίκης

Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της περιμετρικής τάφρου του Συνοριακού Σταθμού Νίκης

29 Ιουνίου 2026
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης-   Θερινό σινεμά: «Η Αλεπού των Κατασκόπων» και «Καθρέφτες Στα Φτερά»

29 Ιουνίου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση σε ανυπόστατα δημοσιεύματα περί δήθεν «παγώματος» της Πτολεμαΐδας

29 Ιουνίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Η τέχνη συναντά την πόλη: Πτυχιακές εκθέσεις του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

29 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερβίων για την εκλογή των Μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής

29 Ιουνίου 2026
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σιάτιστα: Ιερά Πανήγυρις Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

29 Ιουνίου 2026
Κατερίνα Λιόλιου στην Πολυκάρπη Καστοριάς: Ξεκίνησε η φυσική προπώληση – Οργανώνονται εκδρομές από Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά

Όλη η Δυτική Μακεδονία δίνει ραντεβού στην Καστοριά: Η Κατερίνα Λιόλιου στο μεγαλύτερο party του καλοκαιριού – Διαθέσιμα τα εισιτήρια των 20€

29 Ιουνίου 2026
Ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων με νέο προσωπικό

Ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων με νέο προσωπικό

29 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ύπνος: το καλύτερο φάρμακο για την καταπολέμηση του άγχους

sierafm by sierafm
5 Νοεμβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΥΠΝΟΣ
3
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Berkeley της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν πως ο βαθύς ύπνος μειώνει σημαντικά το άγχος, ενώ αντίθετα ο ανήσυχος και μικρής διάρκειας ενισχύει έως και 30% τα επίπεδα άγχους την επόμενη μέρα.

Ο Σαίξπηρ μέσα από τον Μάκβεθ φαίνεται ότι είχε εντοπίσει την καλύτερη θεραπεία για το άγχος, όταν έβαλε στο στόμα του ήρωά του, ότι «ο ύπνος είναι το βάλσαμο για τα κουρασμένα μυαλά». Η επιστημονική κοινότητα έχει πολλάκις σημειώσει ότι ο ύπνος αποτελεί βασικό συστατικό της ηρεμίας του εγκεφάλου και του περιορισμού του άγχους και σήμερα μια ομάδα επιστημόνων μέσα από πειράματα το επιβεβαιώνει.

Συγκεκριμένα μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας, διαπιστώνει ότι ενώ ένας πλήρης βραδινός ύπνος σταθεροποιεί τα συναισθήματα, μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 30% των επιπέδων άγχους. Οι ερευνητές του UC Berkeley έχουν διαπιστώσει ότι το είδος του ύπνου που είναι περισσότερο ικανός να ηρεμήσει και να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα έναν ανήσυχο εγκέφαλο είναι ο βαθύς ύπνος, γνωστός επίσης και ως «ύπνος βραδέων κυμάτων», κατάσταση στην οποία οι νευρικές ταλαντώσεις συγχρονίζονται εξαιρετικά με τους καρδιακούς ρυθμούς και την πτώση της πίεσης του αίματος.

“Έχουμε εντοπίσει μια νέα λειτουργία του βαθέως ύπνου, που μειώνει το άγχος τη νύχτα μέσω της αναδιοργάνωσης των συνδέσεων στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο συμμετέχων συγγραφέας της μελέτης Matthew Walker, καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχολογίας στο UC Berkeley. “Ο βαθύς ύπνος φαίνεται να είναι φυσικός αναστολέας άγχους, εφ ‘όσον εξασφαλίζεται αυτό κάθε βράδυ”., αναφέρει.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 4 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature Human Behavior, παρέχουν μια από τις ισχυρότερες σχέσεις νευρικής φύσης μεταξύ ύπνου και άγχους μέχρι σήμερα. Προσδιορίζουν δε τον ύπνο ως μία φυσική, μη φαρμακευτική θεραπεία για διαταραχές που προκαλεί το άγχος. να σημειωθεί ότι μόνο στην Αμερική έχουν διαγνωστεί με αυτές τις διαταραχές 40 εκατομμύρια ενήλικες ενώ παρουσιάζεται αύξηση μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

“Η μελέτη μας δείχνει απόλυτα ότι ο ανεπαρκής ύπνος ενισχύει τα επίπεδα άγχους, ενώ αντίθετα, ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στη μείωση αυτού του άγχους”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Eti Ben Simon, μεταδιδακτορική συνεργάτης του Κέντρου Επιστήμης του Ύπνου στο UC Berkeley. Τα συμπεράσματα αυτά βασίστηκαν σε μια σειρά πειραμάτων όπου χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική τομογραφία και η πολυσωματογραφία, για την παρατήρησης της λειτουργίας του εγκεφάλου 18 νεαρών ενηλίκων μετά από μια πλήρη νύχτα ύπνου και μετά από μια άγρυπνη νύχτα. Τα επίπεδα άγχους μετρήθηκαν μετά από κάθε συνεδρία μέσω ενός ερωτηματολογίου που μπορούσε να καταγραφεί το επίπεδο άγχους.

Έτσι, μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο, διαπιστώθηκαν ανενεργά τα κέντρα του εγκεφάλου, που κανονικά βοηθούν να τεθεί το άγχος μας υπό έλεγχο, ενώ τα βαθύτερα συναισθηματικά κέντρα ήταν υπερβολικά ενεργά. Μετά από μια πλήρη νύχτα ύπνου, κατά τη διάρκεια της οποίας μετρήθηκαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτροδίων τοποθετημένων στο κεφάλι τους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους τους μειώθηκαν σημαντικά, ειδικά για εκείνους που παρουσίασαν μεγαλύτερο ύπνο βραδέως κύματος.

“Ο βαθύς ύπνος είχε αποκαταστήσει τον προμετωπιαίο μηχανισμό του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματά μας, μειώνοντας τη συναισθηματική και φυσιολογική αντιδραστικότητα και εμποδίζοντας την κλιμάκωση του άγχους”, δήλωσε ο Simon.

Πέρα από τη μέτρηση της σχέσης ύπνου-άγχους στους 18 αρχικούς συμμετέχοντες στη μελέτη, οι ερευνητές επανέλαβαν τα αποτελέσματα σε μια μελέτη άλλων 30 συμμετεχόντων. Σε όλους τους συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα έδειξαν και πάλι ότι εκείνοι που πέτυχαν περισσότερο νυχτερινό ύπνο βίωσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους την επόμενη μέρα.

Επιπλέον, εκτός από τα εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ηλεκτρονική μελέτη στην οποία παρακολούθησαν 280 άτομα όλων των ηλικιών σχετικά με το πώς αλλάζουν τα επίπεδα του ύπνου και του άγχους τους σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους από τη μια νύχτα στην άλλη προσδιόριζε το πόσο ανήσυχοι θα αισθανόταν την επόμενη μέρα. Ακόμα και οι νυχτερινές εναλλαγές στον ύπνο επηρέασαν τα επίπεδα άγχους τους.

“Τα άτομα με διαταραχές άγχους συνηθίζουν να αναφέρουν ότι έχουν ανήσυχο ύπνο, αλλά σπάνια η βελτίωση του ύπνου θεωρείται κλινική σύσταση για μείωση του άγχους”, δήλωσε ο Simon. “Η μελέτη μας όχι μόνο καθιερώνει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ ύπνου και άγχους, αλλά εντοπίζει το είδος του ύπνου που χρειαζόμαστε για να ηρεμήσουμε τον υπερφορτωμένο εγκέφαλο”.

“Σε κοινωνικό επίπεδο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μείωση του ύπνου σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και η έντονη κλιμάκωση των διαταραχών άγχους στις ίδιες αυτές χώρες δεν είναι ίσως τυχαία αλλά σχετίζονται αιτιωδώς “, δήλωσε η Walker. “Η καλύτερη γέφυρα ανάμεσα στην απελπισία και την ελπίδα είναι μια καλή νύχτα ύπνου» επεσήμανε.

Πηγή:News247.gr

Tags: ΥΠΝΟΣ
Previous Post

Υπουργείο Παιδείας: Mε κάρτα η είσοδος για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια

Next Post

Θανάσιμο μαχαίρωμα μέσα σε φαστ φουντ για ένα σάντουιτς

Next Post
ΜΑΧΑΙΡΙ ΦΟΝΟΣ

Θανάσιμο μαχαίρωμα μέσα σε φαστ φουντ για ένα σάντουιτς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ευχαριστήριο της Οικογένειας Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου προς τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας για τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη μνήμη του Παναγιώτη.
  • Π. Κουκουλόπουλος στον Υφυπουργό Παιδείας: Ικανοποίηση που αποδέχεστε το αίτημά μας να μην κλείσουν σχολεία Δευτεροβάθμιας – Κάντε το ίδιο και για την Πρωτοβάθμια
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πράξη η επανεκκίνηση του ορεινού όγκου Γρεβενών. Βίντεο
  • Καλλιόπη Βέττα: Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει κοινωνικό πείραμα της κυβέρνησης της Ν.Δ.
  • Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της περιμετρικής τάφρου του Συνοριακού Σταθμού Νίκης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr