• Latest

1ο Δημοτικό Σιάτιστας: Δείτε την ταινία για τον λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

23 Μαΐου 2022
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

12 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει

12 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

12 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

12 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΙΑΤΙΣΤΑ

1ο Δημοτικό Σιάτιστας: Δείτε την ταινία για τον λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

sierafm by sierafm
23 Μαΐου 2022
in ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι σχέση έχει η Σιάτιστα με ένα από τα πρώτα έντυπα ελληνικά Αλφαβητάρια;
Ποιος δάσκαλος του γένους είχε καταγωγή από τη Σιάτιστα;

Ποιο μοναδικό κειμήλιο – Αλφαβητάριο βρίσκεται στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας;
Ποιος κρυμμένος θησαυρός στολίζει ένα βιτρό του Αρχοντικού Νεραντζοπούλου στη Σιάτιστα;
Ποιος είναι ο Σιατιστινός που αναφέρεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης;
Ποια οδός στη Σιάτιστα είναι γεμάτη Αλφαβήτα, γεμάτη γράμματα;
Τις απαντήσεις δίνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, μέσα από την εκπαιδευτική ταινία που έχουν δημιουργήσει με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766».
Λίγα λόγια για το σενάριο:
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού οδηγεί τα παιδιά στο μουσείο σχολικής ζωής. Εκεί ξεφυλλίζουν το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του 1766 και τρέχουν στην οδό Μιχαήλ Παπαγεωργίου, στο Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου, στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτισ⁹τας, στο δέντρο της Αλφαβήτας της Σιάτιστας, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης και στο αρχείο της ΕΡΤ. Σημεία – μονοπάτια που το καθένα έχει κάτι να μας εξομολογηθεί για τον Σιατιστινό λόγιο δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάριά του.
Ευχαριστούμε θερμά:
– όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας. 22 παιδιά, ηλικίας 7-8 χρονών, με περισσή δύναμη, μας διδάσκουν για τον Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το έργο του. Καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν τόσο όμορφα ένα δύσκολο θέμα, για την ηλικία τους, μέσα από ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.
– τη διευθύντρια, κα. Μπουσταντζή Μάχη, και το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια». Με τη ζεστή φιλοξενία τους, καταφέραμε να ανακαλύψουμε το «Μέγα Αλφαβητάριο» στα ράφια της βιβλιοθήκης.
– την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την είσοδό μας στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου. Δεν κατέστη δυνατόν να δούμε από κοντά το βιτρό με το επίγραμμα του Μιχαήλ Παπαγεωργίου, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου.
– τον δάσκαλο κ. Παπά Αναστάσιο του Αργυρίου. Έμπνευση αποτέλεσε για εμάς η διπλωματική του εργασία «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο». Χωρίς δεύτερη σκέψη, μας χάρισε ένα σημαντικό κομμάτι από δική του δουλειά.
– τη φυσικό – ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη. Τα διάφορα στοιχεία της έρευνάς της, η καθοδήγησή της και η δημοσίευση της στο «Αλιάκμον Ρους» με τίτλο «Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζοπούλου. Ο κτίτωρ Ιωάννης και οι απόγονοί του – Τα ηρωελεγεία και οι μαΐστορές των» αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για εμάς. Κάθε φορά μας παρέχει απλόχερα στοιχεία της έρευνάς της για το καλό των μαθητών μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας.
– τη διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα. Πριν αρκετά χρόνια οργάνωσε αυτόν τον χώρο στο σχολείο μας, το μετέτρεψε σε μουσείο σχολικής ζωής και σήμερα διευκόλυνε το έργο μας.
– τον πατέρα μαθήτριας της τάξης μας, κ. Μπόσιακα Διονύσιο. Για άλλη μια φορά, μας δάνεισε την κάμερά του κι έτσι βλέπουμε πιο «καθαρά» τα πλάνα των παιδιών.
– τη μητέρα μαθητή της τάξης μας, κα Ντιό Στυλιανή. Ανέλαβε τον ρόλο μιας ενήλικα που χρειάστηκε για το σενάριό μας και με ευγένεια στάθηκε στο πλάι των παιδιών.
– τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών της τάξης μας για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία.
– τον κ. Λάζαρο Κώτσικα. Στην πορεία μας πρότεινε κι άλλα βιβλία Σιατιστινών συγγραφέων, τα κρατάμε στο μυαλό μας για τη συνέχεια.
– την κα. Ζήση – Ζωγράφου Θεολογία, απόγονο του Φίλιππου Ζυγούρη, η οποία μας παραχώρησε αυθεντική φωτογραφία εξωφύλλου του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου» του 1766.
– την ΕΡΤ για τη χρήση αποσπάσματος από το αρχείο της με τον Ρήγα Φεραίο.
– τη δισκογραφική εταιρεία Cobalt Kids για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού «Αλφαβήτα» της Δήμητρας Γαλάνη.
– τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και τον υπάλληλο του Δήμου, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη των δύο εκδηλώσεων.
– Τον Δήμαρχο Βοΐου, κ. Ζευκλή Χρήστο, για το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» που μοίρασε σε κάθε παιδί Α΄ και Β΄ τάξης, σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου μας.
Γενική επιμέλεια ταινίας – Σενάριο – Διάλογοι – Λήψη γυρισμάτων – Σκηνοθεσία – Μοντάζ – Επιμέλεια μουσικής: Δούβλος Μιχάλης

Παρακολουθήστε την ταινία των παιδιών!

Tags: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Previous Post

Στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δ.Μ. και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου

Next Post

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Επιλέγοντας Διαδρομή» της Δήμητρας Παπανικολάου

Next Post

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Επιλέγοντας Διαδρομή» της Δήμητρας Παπανικολάου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».
  • Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  • Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει
  • Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr