• Latest
ΥΠΝΟΣ

10 τροφές που… σαμποτάρουν τον ύπνο σας -Τι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πριν πέσετε στο κρεβάτι

19 Δεκεμβρίου 2019
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ

19 Δεκεμβρίου 2025
Έγιναν οι εκλογές στον Φιλοζωικό Σύλλογο Σιάτιστας “Η Ευθύνη”

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο Σισάνι για φόλα

19 Δεκεμβρίου 2025
Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο

Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο

19 Δεκεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Άργος Ορεστικό: Σύλληψη 13χρονου μαθητή με μαχαίρι «πεταλούδα» στο σχολείο – Στο Αυτόφωρο και οι γονείς

19 Δεκεμβρίου 2025
Νέες προσθήκες στο δυναμικό του Δήμου Σερβίων

Νέες προσθήκες στο δυναμικό του Δήμου Σερβίων

19 Δεκεμβρίου 2025
Η Δυτική Μακεδονία στρέφει το βλέμμα στον ουρανό: Παρουσιάστηκε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα

Η Δυτική Μακεδονία στρέφει το βλέμμα στον ουρανό: Παρουσιάστηκε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα

19 Δεκεμβρίου 2025
Ο Δήμος Κοζάνης στο Πρόγραμμα Μάθησης Αδελφοποίησης, στο πλαίσιο της αποστολής Κλιματικά Ουδέτερες – Έξυπνες πόλεις

Ο Δήμος Κοζάνης στο Πρόγραμμα Μάθησης Αδελφοποίησης, στο πλαίσιο της αποστολής Κλιματικά Ουδέτερες – Έξυπνες πόλεις

19 Δεκεμβρίου 2025
Μοίρασε τρόφιμα και είδη υγιεινής του Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Γρεβενών

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Γρεβενών δίπλα στους συμπολίτες μας, με πράξεις αλληλεγγύης ενόψει των εορτών

19 Δεκεμβρίου 2025
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Υπονόμευση της Δημοκρατικής Λειτουργίας και του Κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

19 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Ο δίκαιος αγώνας των αγροτών για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, έχει ως σύμμαχο όλη την κοινωνία»

Στολισμός χριστουγεννιάτικων δέντρων μουσείων ΕΦΑ Κοζάνης

19 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Ο δίκαιος αγώνας των αγροτών για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, έχει ως σύμμαχο όλη την κοινωνία»

Καλλιόπη Βέττα: «Ο δίκαιος αγώνας των αγροτών για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, έχει ως σύμμαχο όλη την κοινωνία»

19 Δεκεμβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σερβίων για το 2026

19 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 τροφές που… σαμποτάρουν τον ύπνο σας -Τι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πριν πέσετε στο κρεβάτι

sierafm by sierafm
19 Δεκεμβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΥΠΝΟΣ
2
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ύπνος είναι ένα από τα αγαθά που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε να εκτιμάμε.

Με τόσα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας καθημερινά, είναι δύσκολο να απολαύσουμε έναν καλό ύπνο, που μας είναι τόσο πολύτιμος. Υποχρεώσεις, άγχος, πίεση και έγνοιες δεν μας αφήνουν να ξεκουραστούμε όπως θα έπρεπε. Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν και κάποια τρόφιμα που μας κρατούν σε υπερένταση και δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε, παρ’ όλο που έχουμε πέσει νωρίς στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Μπριάνα Ροντρίγκεζ, κάποια συστατικά που βρίσκονται τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε ποτά, μας κρατούν ξύπνιους. Πριν δούμε ποια είναι αυτά, η Ροντρίγκεζ, συστήνει να τρώμε πλούσιο πρωινό και ελαφρύτερο δείπνο, καθώς όσο πιο μεγάλα είναι τα γεύματα, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να χωνέψετε. Γι’ αυτό να αποφεύγετε να πέφτετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό. Θα νιώθετε ένα φούσκωμα και βαρυστομαχιά που θα σας κρατήσει ξύπνιους.

Εκτός όμως από το μεγάλο γεύμα, προσέξτε να μην καταναλώσετε και τις εξής τροφές, λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο, αν θέλετε να ξυπνήσετε χορτάτοι από ύπνο μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι. Επίσης, σημειώστε ότι δεν πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο και να πέσετε για ύπνο νηστικοί.
1.Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, αλλά όσοι δεν μπορούν να τους αντισταθούν, συνήθως το παρακάνουν και προσθέτουν πολλά μπαχαρικά που θέλουν ούτως ή άλλως προσοχή. Πόσω μάλλον το βράδυ. Τα δυνατά μπαχαρικά, συχνά προκαλούν καούρα και δυσπεψία, που μπορούν να επιδεινωθούν όταν ξαπλώνουμε. Προτιμήστε να τα φάτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν έχετε αρκετό χρόνο για να χωνέψετε.
2.Αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ βοηθά μερικούς να κοιμηθούν, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα μας εμποδίζει να κοιμηθούμε. Το αλκοόλ μάλιστα, μπορεί να μας προκαλέσει ανήσυχο ύπνο, με αποτέλεσμα να σηκωθούμε κουρασμένοι. Αν θέλετε να πιείτε κάτι πριν πέσετε για ύπνο, προτιμήστε χαμομήλι.
κόκκινο κρασί
Με μέτρο το κρασί το βράδυ / Φωτογραφία: Unsplash.com /Kelsey Knight
3.Καφές

Για μερικούς, ο καφές δεν είναι ένας από τους παράγοντες που θα τους κρατήσει ξύπνιους. Για άλλους όμως που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αν έχετε θέμα με τον καφέ, μην τον πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξαπλώσετε. Αν πάλι θέλετε να μείνετε ξύπνιοι, προτιμήστε τσάι ή ανθρακούχο νερό.
4.Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Ενώ είναι η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ της σοκολάτας γάλακτος και της λευκής σοκολάτας, προσπαθήστε να απολαύσετε το γλυκό σνακ σας τουλάχιστον μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Η καφεΐνη στη μαύρη σοκολάτα λειτουργεί ως διεγερτικό, εμποδίζοντας τις πιθανότητές σας για ξεκούραστο ύπνο.
Μαύρη σοκολάτα
Μαύρη σοκολάτα / Φωτογραφία: Unsplash.com /Simone van der Koelen
5. Ντομάτες και σάλτσα ντομάτας

Ένα μπολ μακαρόνια με σάλτσα μαρινάρα είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά. Εάν όμως το επιλέγετε για δείπνο σας,η Ροντρίγκεζ συνιστά να το τρώτε τουλάχιστον μερικές ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης. Αυτή η χημική ουσία ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη σειρά της καθυστερώντας την ικανότητά σας να κοιμηθείτε.
6.Πίτσα

Η πίτσα είναι πεντανόστιμη, αλλά περιέχει σάλτσα ντομάτας (βλ. παραπάνω το νούμερο 5), η οποία είναι όξινη και μπορεί να επηρεάσει το στομάχι. Και αν έχετε προσθέσει κόκκινο πιπέρι στην πίτσα σας, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αν δεν μπορείτε να της αντισταθείτε, τουλάχιστον φάτε τη νωρίτερα.
7.Σόδα

Γνωρίζουμε καλά ότι η σόδα είναι γεμάτη με ζάχαρη και άδειες θερμίδες. Όταν την πίνετε το βράδυ και αμέσως πέφτετε στο κρεβάτι, η πέψη σας επιβραδύνεται και το σώμα σας θα αποθηκεύσει τις θερμίδες αντί να τις χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Η σόδα περιέχει επίσης καφεΐνη.
8.Παστό κρέας και τυρί

Όπως και με τις ντομάτες, τα παστά κρέατα και τα τυριά είναι μια άλλη ύπουλη πηγή τυραμίνης, το αμινοξύ που ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί να κάνει κάποιους από εμάς να νιώθουν σε εγρήγορση. Φάτε τα νωρίς το βράδυ αν θέλετε να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο.
9.Λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα

Αποφύγετε τα σνακ και τα γεύματα που είναι γεμάτα λίπος και ζάχαρη πριν αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα τρόφιμα συνδέονταν με διαταραγμένο ύπνο, ενώ τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα, βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν γρηγορότερα.
10.Τα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι φυσικά διουρητικά. Αν τα καταναλώσετε πριν από τον ύπνο, μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να χρειαστεί να επισκεφθείτε συχνά την τουαλέτα αντί να απολαύσετε ένα ξεκούραστο βράδυ.
Πηγή: iefimerida.gr

Previous Post

Τι να κάνετε αν το παιδί σας κάνει bullying

Next Post

Στάχτη το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Εξαρχείων -Το έκαψαν λίγες ώρες αφότου το στόλισαν

Next Post
φωτια

Στάχτη το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Εξαρχείων -Το έκαψαν λίγες ώρες αφότου το στόλισαν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ
  • Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο Σισάνι για φόλα
  • Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο
  • Άργος Ορεστικό: Σύλληψη 13χρονου μαθητή με μαχαίρι «πεταλούδα» στο σχολείο – Στο Αυτόφωρο και οι γονείς
  • Νέες προσθήκες στο δυναμικό του Δήμου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr