Η πείνα είναι αυτό το συναίσθημα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε “άδειο στομάχι”. Μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε ορισμένες πιθανές αιτίες. Σημειώστε τες!
Πεινάτε συνεχώς ή σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό;
Δώστε προσοχή στη λίστα με στις πιθανές αιτίες που έχουμε συντάξει σε αυτό το άρθρο.
1. Δίψα
Εάν έχετε φάει πολύ και πεινάτε ακόμη, τότε πιθανόν να μην είναι πείνα αυτό που νιώθετε.
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ήπιατε ένα ποτήρι νερό. Πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε λίγο. Η πείνα θα μειωθεί, και θα φανεί ότι στην πραγματικότητα διψούσατε.
Μπορείτε να απαλλαγείτε από το συναίσθημα του να πεινάτε συνεχώς πίνοντας απλώς νερό τακτικά. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το σώμα σας να συνηθίσει την αυξημένη πρόσληψη νερού είναι να πίνετε ένα ποτήρι το πρωί και έπειτα ένα μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα.
2. Τροφές με κενές θερμίδες
Μην τρώτε λιχουδιές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, επειδή καταναλώνετε απλώς κενές θερμίδες. Τα γλυκά, ακόμη και όταν τα τρώτε σε μικρές ποσότητες, θα σας κάνουν απλώς να ανοίξετε την όρεξή σας χωρίς να δώσετε στο σώμα σας υγιεινές και θρεπτικές τροφές.
Το κλειδί είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τον αριθμό των γρήγορων υδατανθράκων και της ζάχαρης και να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές τροφές.
3. Κακός ύπνος
Ο κακός ύπνος μας κάνει συχνά να αισθανόμαστε την ανάγκη για φαγητό, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Αυτό δε θα συνέβαινε αν κοιμόμασταν καλά για 7 με 9 ώρες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματος. Αυτό έχει επίπτωση και στην όρεξή σας.
4. Άγχος
Όλοι μας δείχνουμε μία εκ των δύο ειδών συμπεριφοράς, όταν αντιμετωπίζουμε αγχωτικές καταστάσεις. Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να φάνε τίποτα, και εκείνοι οι οποίοι έχουν την ανάγκη να φάνε παραπάνω, ακριβώς εξαιτίας του άγχους.
Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που τρώνε περισσότερο όταν είναι αγχωμένοι, τότε θα πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το άγχος δεν είναι λόγος για να τρώτε ανθυγιεινά φαγητά. Το καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε κάποια άλλη δραστηριότητα.
Πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας, κάντε κάποιο άθλημα, διαβάστε ένα βιβλίο… οτιδήποτε θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας κάνει να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό.
5. Σνακ και αλκοόλ
Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση του βάρους και διεγείρει την όρεξη.
Μην πίνετε αλκοόλ ή τουλάχιστον πίνετε με μέτρο. Αν πάτε έξω με φίλους, επιλέξτε ελαφριά γεύματα και υγιεινά σνακ.
6. Έλλειψη πρωτεϊνών
Για ν’ αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας.
Πέραν από το να σας προμηθεύει με ενέργεια, σας βοηθά να και αισθανθείτε χορτασμένοι. Να τρώτε λαχανικά και φρούτα, πέραν από πρωτεΐνες.
7. Έλλειψη υγιεινών λιπαρών
Δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Για παράδειγμα, το γρήγορο φαγητό, τα τηγανιτά φαγητά, τα λιπαρά φαγητά, τα καπνιστά φαγητά και τα αρτοσκευάσματα, περιέχουν όλα ανθυγιεινά λίπη. Αυτά τα κορεσμένα λιπαρά θα σας κάνουν να πάρετε βάρος.
Ωστόσο, υπάρχουν υγιεινά λιπαρά τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας. Αυτό το είδος λιπαρών βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τον σολομό, τα καρύδια, τα αβοκάντο, και τους ηλιόσπορους.
8. Δεν τρώτε τακτικά γεύματα
Να τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο σνακ στο ενδιάμεσο. Μη χάνετε κανένα γεύμα και, αν είναι εφικτό, να τα τρώτε πάντα την ίδια ώρα ή παρόμοια, κάθε μέρα.
Επίσης, καλό είναι να μην τρώτε μεγάλες μερίδες.
9. Μη σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό
Αυτή η αυξανόμενη τάση να βλέπουμε εικόνες φαγητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας κάνει να τα σκεφτόμαστε συνέχεια.
Προσπαθήστε να μη μπαίνετε συνέχεια στο Instagram για να πάρετε ιδέες για να μαγειρέψετε το βράδυ ή στο επόμενο πάρτυ σας, γιατί στο τέλος, θα θέλετε μονάχα να φάτε παραπάνω.
10. Μη τρώτε γρήγορα
Το να τρώτε αργά είναι πολύ βασικό για να νιώθετε χορτασμένοι και γεμάτοι τη σωστή στιγμή. Τρώγοντας γρήγορα δεν δίνετε αρκετό χρόνο στο σώμα σας ν’ απορροφήσει το φαγητό, και έτσι σας ζητάει παραπάνω.
Ένας καλός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να μασάτε διεξοδικά και αργά το φαγητό σας, σε μικρές δόσεις. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για ν’ αναγνωρίσει το σήμα πως το στομάχι σας είναι γεμάτο, γι’ αυτό δώστε του μια ευκαιρία.
Αν τρώτε πολύ γρήγορα, θα λάβετε περισσότερες θερμίδες και πιθανότατα περισσότερες απ’ όσες χρειάζεστε.
Πηγή:meygeia.gr