Η υψηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται συχνά ως ένας «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς φθείρει την καρδιά και τα αγγεία χωρίς εμφανή συμπτώματα.
Αν και τα φάρμακα αποτελούν βασικό πυλώνα της θεραπείας, πολλοί αναζητούν φυσικούς τρόπους για να ενισχύσουν τον έλεγχο της πίεσης και να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.
Τα σωστά συμπληρώματα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό, όχι ως υποκατάστατα, αλλά ως στοχευμένη υποστήριξη. Ακολουθούν 10 συμπληρώματα που σύμφωνα με το VeryWellHealth, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πως συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
1. Ασβέστιο
Η έλλειψη ασβεστίου (1.300 mg την ημέρα) έχει συσχετιστεί με υψηλή πίεση. Το ασβέστιο δεν είναι μόνο για γερά κόκαλα — ρυθμίζει επίσης τους λείους μυς και τα νεύρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του καρδιαγγειακού συστήματος. Μελέτη του 2019 έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου είχαν κατά μέσο όρο 2,5 mm Hg χαμηλότερη συστολική πίεση.
Φυσικές πηγές ασβεστίου
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
- Ψάρια (σαρδέλες, σολομός)
- Σκούρα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, λαχανίδα)
Πιθανές παρενέργειες: φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και αέρια, ιδιαίτερα σε υπερβολική χρήση
2. Συνένζυμο Q10 (CoQ10)
Το CoQ10 βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και συμβάλλει στη σταθερότητα των καρδιακών παλμών. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά περίπου 3.0 mm Hg.
Πιθανές παρενέργειες: ήπια στομαχική ενόχληση, αυπνία. Επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά και ινσουλίνη.
3. Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Σύμφωνα με μελέτη του 2022, 3.000 mg ημερησίως μπορούν να μειώσουν τη συστολική πίεση κατά περίπου 2,6 mm Hg.
Φυσικές πηγές ωμέγα-3: Τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, ρέγγα
4. Σκόρδο
Το σκόρδο έχει δείξει ισχυρή υποτασική δράση. Ανασκόπηση του 2020 έδειξε μείωση 8.0 mm Hg στη συστολική πίεση. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, σε σκόνη, σε υγρό εκχύλισμα ή και σε κάψουλες. Χρειάζεται προσοχή γιατί σε συνδυασμό με αντιπηκτικά αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
5. Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορες παθήσεις. Μελέτη του 2019 έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 6.4 mm Hg και τη διαστολική κατά 2.1 mm Hg. Μπορείτε να το βρείτε φρέσκο, αποξηραμένο, σε τσάι, σε σκόνη, σε κρυσταλλική μορφή, ως εκχύλισμα ή και σε συμπληρώματα.
6. Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 1.2 mm Hg σύμφωνα με μελέτη του 2020.
Προσοχή: Εκχυλίσματα πράσινου τσάι θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με ηπατικά προβλήματα.
7. L-Αργινίνη
Αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου — ουσίας που διαστέλλει τα αγγεία και ρίχνει την πίεση. Μελέτη του 2016 έδειξε μείωση 2.2 έως 5.4 mm Hg στη συστολική και 2.7 έως 3.1 mm Hg στη διαστολική πίεση. Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του είναι: πονοκέφαλος, ναυτία, στομαχικός πόνος, διάρροια, φούσκωμα. Επίσης σε άτομα με ευαισθησία μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος.
8. Μαγνήσιο
Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με υπέρταση. Αν και τα αποτελέσματα είναι μικτά, μελέτη του 2016 ανέφερε μείωση 2.0 mm Hg στη συστολική πίεση με χρήση συμπληρωμάτων.
Φυσικές πηγές μαγνησίου εκτός απο συμπληρώματα
- Πράσινα λαχανικά,
- αποξηραμένα βερίκοκα,
- αβοκάντο,
- ξηροί καρποί,
- φασόλια,
- τόφου
Παρενέργεια: Η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει διάρροια
9. Κάλιο
Το κάλιο είναι από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά μέσα για μείωση της πίεσης. Μελέτη του 2018 ανέφερε μείωση 4.0 έως 5.0 mm Hg στη συστολική πίεση με πρόσληψη 3.500-5.000 mg ημερησίως.
Φυσικές πηγές καλίου
- Αβοκάντο,
- μπρόκολο,
- αποξηραμένα βερίκοκα,
- πατάτες,
- ντομάτες
Παρενέργειες: Η υψηλή πρόσληψη συμπληρωμάτων καλίου μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, εμετό ή αέρια.
10. Βιταμίνη D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή και έχει συνδεθεί βάσει ερευνών με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο. Πέρα από την έκθεση στον ήλιο και τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι το γιαούρτι, τα λιπαρά ψάρια και το μοσχαρίσιο συκώτι.
Προσοχή: Υπερβολική λήψη (άνω των 4.000 IU ημερησίως) μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, ανορεξία, δυσκοιλιότητα και καρδιακές αρρυθμίες.
Συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγονται
Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν την πίεση και καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτά είναι:
- Άρνικα
- Πικρό πορτοκάλι
- Καφεΐνη
- Εφέδρα
- Γκουαρανά
- Ρίζα γλυκόριζας
- Βαλσαμόχορτο
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού
Τα διατροφικά και φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως διαπιστώσατε είναι πολλά. Όμως, κανένα δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή. Πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στο πρόγραμμά σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.