• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

«13η σύνταξη»: Τα 10 κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα

16 Μαΐου 2019
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

ΦΣ Κοζάνη: Ανακοίνωση τριών ποδοσφαιριστών

25 Ιουλίου 2026
Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

25 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

25 Ιουλίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο

25 Ιουλίου 2026
Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE

Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE

25 Ιουλίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Εθελοντική Αιμοδοσία για την Ελένη

25 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Με υπογραφή ΝΔ, ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Δυτικής Μακεδονίας έως το 2044

25 Ιουλίου 2026
Fiesta Voio Day 2. Υπέροχη βραδιά με Μποφίλιου, Σπανού,  και Εθισμός.  Βίντεο και φωτογραφίες

Fiesta Voio Day 2. Υπέροχη βραδιά με Μποφίλιου, Σπανού, και Εθισμός. Βίντεο και φωτογραφίες

25 Ιουλίου 2026
Χιόνισε 25 Ιουλίου στον Όλυμπο!

Χιόνισε 25 Ιουλίου στον Όλυμπο!

25 Ιουλίου 2026
καιρός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα – Πότε φτιάχνει ο καιρός

25 Ιουλίου 2026
Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Λευκής Νύχτας – Ιούλιος 2026

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Λευκής Νύχτας – Ιούλιος 2026

25 Ιουλίου 2026
Συνάντηση του Συλλόγου για την Απολιγνιτοποίηση και την Αποκατάσταση των εδαφών με το δήμαρχο Κοζάνης

Συνάντηση του Συλλόγου για την Απολιγνιτοποίηση και την Αποκατάσταση των εδαφών με το δήμαρχο Κοζάνης

25 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«13η σύνταξη»: Τα 10 κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα

sierafm by sierafm
16 Μαΐου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
6
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της «13ης σύνταξης» που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν (δηλαδή, ενώ παίρνουν δύο διαφορετικές κύριες συντάξεις, θα πάρουν ένα ψαλιδισμένο επίδομα ως «13η σύνταξη»).

Μεγάλες αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί το προεκλογικό επίδομα της «13ης σύνταξης» καθώς συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη με λίγα ευρώ διαφορά ο ένας από τον άλλον θα δουν μεγάλη διαφορά στο ποσό που θα πάρουν τη Δευτέρα, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι με περισσότερες από μία συντάξεις θα εισπράξουν μόνο ένα μικρό ποσό από το επίδομα που δικαιούνται.

Εναν χρήσιμο οδηγό με 10 σημεία – κλειδιά για τη «13η σύνταξη», η οποία θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, έδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο τονίζει ότι αδικίες δημιουργεί η παροχή της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Μάλιστα, προσθέτει ότι τα ποσά που προβλέπεται να δοθούν αποτελούν ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τα Μνημόνια και τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της «13ης σύνταξης» που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν (δηλαδή, ενώ παίρνουν δύο διαφορετικές κύριες συντάξεις, θα πάρουν ένα ψαλιδισμένο επίδομα ως «13η σύνταξη»). Παράλληλα παρατηρεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 500 ευρώ) θα εισπράξουν μεν μια ολόκληρη σύνταξη, ωστόσο έχασαν ολόκληρο το ΕΚΑΣ που σημαίνει ότι οι απώλειες που έχουν είναι πολλαπλάσιες.

Σύμφωνα με τον οδηγό, τα 10 σημεία – κλειδιά για τη «13η σύνταξη» είναι:

1 Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

– 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Οταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη, θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της «13ης σύνταξης», ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

– 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

– 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

– 350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501-600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.

– 600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601-1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.

– 772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους.

Οσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά τη «13η σύνταξη» που δικαιούνται.

2Το ποσοστό με το οποίο προκύπτει η «13η σύνταξη» μειώνεται όσο ανεβαίνει η κύρια σύνταξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα: ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ θα λάβει επίδομα («13η σύνταξη») ίσο με την κύρια σύνταξη, ήτοι 500 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο όμως και μέχρι τα 600 ευρώ, το ποσοστό γίνεται 70%, επομένως κάποιος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 510 ευρώ θα λάβει «13η σύνταξη» 315 ευρώ (έπειτα από εισφορές και φόρους). Αντίστοιχα, μειώνεται το ποσοστό για υψηλότερες συντάξεις.

3Περίπου 400.000 συνταξιούχοι αδικούνται διότι παίρνουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις. Οσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν επιπλέον ποσό για τη «13η σύνταξη» που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους. Για παράδειγµα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και µεικτή σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ, θα λαµβάνει επιπλέον ως «13η σύνταξη» το 30% του αθροίσµατος των 1.200 ευρώ, συνεπώς 360 ευρώ µεικτά. Ενώ η κάθε σύνταξη θα έπρεπε να υπολογιστεί ξεχωριστά. Η διαφορά εις βάρος του συνταξιούχου εδώ ανέρχεται στα 465 ευρώ. Δηλαδή 750 + 450 = 1.200 ευρώ. Το 30% του συνόλου ανέρχεται στα 360 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε 375 ευρώ μεικτά στα 750 ευρώ και 450 ευρώ μεικτά για τη σύνταξη χηρείας. Αρα το ποσό που θα λάμβανε θα ήταν 825 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ θα ασκηθούν αγωγές.

4Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η «13η σύνταξη» καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

5Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της «13ης σύνταξης» υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

6Η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

7Το ποσό της «13ης σύνταξης» προβλέπεται να έχει κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ – 6%), ενώ θα παρακρατηθεί και ο φόρος που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδηµα του συνταξιούχου. ∆εν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. υπέρ ΑΚΑΓΕ) και δεν προβλέπεται να γίνει οριζόντια παρακράτηση φόρου 20%, όπως συνέβη µε τα αναδροµικά.

8Δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι συνταξιούχοι (δηλαδή οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, αναπηρίας αλλά και χηρείας), αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Ετσι δεν θα επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, αλλά και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

9Η «13η σύνταξη» υπολογίζεται µε βάση τη µεικτή κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαµόρφωση του ποσού.

10Η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Πηγή:tanea.gr

Tags: ΣΥΝΤΑΞΗ
Previous Post

Κακοί άνθρωποι: Δείτε τα σημάδια ότι κάποιος είναι μοχθηρός

Next Post

Νέο Λύκειο: Τι αλλάζει σε μαθήματα, εξετάσεις, βαθμολόγηση

Next Post
εξετασεις σχολειο

Νέο Λύκειο: Τι αλλάζει σε μαθήματα, εξετάσεις, βαθμολόγηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΦΣ Κοζάνη: Ανακοίνωση τριών ποδοσφαιριστών
  • Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου
  • Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο
  • Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr