Χρειαζόμαστε όση καλή διάθεση μπορούμε αυτές τις μέρες, για να αντέξουμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αλλά και τις προσωπικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει στον καθένα η πανδημία.
Όπως είναι λογικό, χρειαζόμαστε καλή διάθεση από όπου μπορούμε να τη βρούμε. Και η διατροφή μας, ευτυχώς, είναι η καλύτερη πηγή. Αυτές είναι δεκαπέντε τροφές που, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο και με το δικό της θρεπτικό συστατικό, μπορούν να μας φτιάχνουν καθημερινά τη διάθεση.
Σέσκουλα
Αυτά τα εντυπωσιακά, καταπράσινα φύλλα περιέχουν τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών αλλά και μαγνησίου, που ρυθμίζει τις αντιδράσεις του οργανισμού μας σε κάθε είδους στρες.
Γλυκοπατάτες
Εκτός του ότι είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, η γλυκοπατάτα περιέχει ανθεκτικό άμυλο, που ικανοποιεί την πείνα μας για πολλή ώρα. Επιπλέον, η κατανάλωση γλυκοπατάτας φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, της ορμόνης του στρες.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες έχουν τεράστια συγκέντρωση φυτικών ινών, αλλά επίσης είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Κ.
Ζωικά όργανα
Κρέατα όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά από ζώα όπως η αγελάδα και το κοτόπουλο, είναι πολύ πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή διαχείριση του στρες από τον οργανισμό.
Αυγά
Τα αυγά είναι η… “πολυβιταμίνη” της φύσης, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη αλλά και άφθονες αναγκαίες βιταμίνες. Περιέχουν επίσης χολίνη, μια ουσία που προστατεύει τον εγκέφαλο και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες.
Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή όπως τα μύδια, τα στρείδια αλλά και οι γαρίδες, το καβούρι και ο αστακός, είναι πλούσια σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη, που επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας. Επιπλέον, περιέχουν άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής μας.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα περιέχουν πολύτιμα λιπαρά ω-3, αλλά και βιταμίνη D, που επηρεάζει άμεσα την καλή μας διάθεση. Από την άλλη, τα ω-3 εκτός από τα οφέλη τους για την καρδιά, μειώνουν το στρες και ρυθμίζουν τη διάθεση.
Μαϊντανός
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο μαϊντανός που κόβουμε και βάζουμε στην σαλάτα μας για την γεύση είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά. Η δουλειά των αντιοξειδωτικών είναι να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες συμβάλλουν σε ένα σωρό νόσους, μεταξύ των οποίων και ψυχικές, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.
Σκόρδο
Ακόμα μια προσθήκη στο φαγητό μας για τη γεύση και την μυρωδιά που κατά βάθος κρύβει μέσα του διατροφικούς θησαυρούς. Το σκόρδο, παρά την έντονη μυρωδιά του, δεν κάνει να το φοβόμαστε, καθώς περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ταχίνι
Το ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι, που είναι εξαιρετική πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας και βελτιώνει τον ύπνο μας, με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά καλύτερη διάθεση.
Ηλιόσπορος
Ο ηλιόσπορος περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Η έλλειψη σε βιταμίνη Ε σχετίζεται με εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και πεσμένης διάθεσης.
Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο (αλλά και κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και πολλά άλλα) περιέχουν σε τεράστιες ποσότητες βιταμίνη C, αλλά και φολικό οξύ, μια βιταμίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Ρεβίθια
Εκτός του ότι είναι εκπληκτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα ρεβίθια περιέχουν μέταλλα που καταπολεμούν το στρες, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το σελήνιο και ο χαλκός, καθώς και άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Το ζήτημα είναι να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητές του μόνο όταν είμαστε ήδη αγχωμένοι, αλλά να πίνουμε συχνά ένα τσάι. Τα αντιοξειδωτικά του θα κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Μούρα
Τα μούρα περιέχουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων μερικά ισχυρά αντιοξειδωτικά και συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειάς μας χωρίς να μας βαραίνουν και είναι ιδανικά για να “ξυπνήσουμε” τρώγοντας μερικά από αυτά.
Πηγή: iatronet.gr