Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι όποιες «χωρικές» ρυθμίσεις όπως και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας είναι η αποτύπωση της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου στον χώρο.
Στόχο έχει την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι όποιες αλλαγές σε αυτόν τον σχεδιασμό αντανακλούν τις ανάγκες αυτές, ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής οικονομίας, με στόχο τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την επιτάχυνση συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.α.
Αυτό αποτυπώνει και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας, στο φόντο της στρατηγικής της «πράσινης» μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης. Ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων. Είναι μέρος του αστικού σχεδιασμού όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. κ.α.
Σε αυτήν τη βάση χαρίστηκαν τα αποκατεστημένα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε., καταργήθηκε η μετέγκατασταση Ακρινής, κατακλύστηκε η Δυτική Μακεδονία με ΑΠΕ κ.α. Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο είναι φτιαγμένο με τα ίδια «υλικά» με το προηγούμενο, αναθεωρημένο ως προς τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου όπως καθορίζεται από τη στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ε.Ε.. Ανάγκες που αλλάζουν με βάση και τις εξελίξεις με την στροφή της Ε.Ε. προς την πολεμική οικονομία που θα αποσπάσει χρηματοδοτήσεις που προοριζόταν για τις ΑΠΕ, που οδηγεί σε αναζήτηση αγοραστών για τις ενεργειακές κοινότητες λόγω μηδενικών τιμών κ.α.
Το γεγονός ότι για το Περιφερειακό Χωροταξικό δεν έγινε «διαβούλευση» δεν μας προξενεί εντύπωση. Η «δημοκρατία» τους περιορίζεται στα πλαίσια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Το προηγούμενο διάστημα στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» στην τοπική διοίκηση, μείωσαν τους περιφερειακούς συμβούλους, εισήγαγαν πλειοψηφικό σύστημα «κλέβοντας» συμβούλους, κατήργησαν τον αποφασιστικό χαρακτήρα στις τοπικές κοινότητες κ.α. Άλλωστε, για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σφάζονται λαοί (π.χ Γάζα, Ουκρανία κ.α.) που δείχνει πόσο αδίστακτοι γίνονται για τα κέρδη τους.
Στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αίτηση προσφυγής στο ΣτΕ αναδείχτηκε πως η Περιφερειακή Αρχή είναι πιστή στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων όπως εκφράζεται και από το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο και επιπλέον επιβεβαιώνεται ο ρόλος της στην προσπάθεια άμβλυνσης όποιων αντιδράσεων.
Θεωρούμε υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης του κ. Κασαπίδη (ΝΔ) και της κας Ζεμπελιάδου (ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ) που «ξεσπαθώνουν» ενάντια στο νέο ΠΧΠ. Μαζί στήριξαν και στηρίζουν την στρατηγική της πράσινης μετάβασης – απολιγνιτοποίησης σε όλα τα επίπεδα, στην Ε.Ε, στο κοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους Δήμους. Ολοι τους πίνουν νερό στο όνομα του Ταμείου ανάκαμψης που έχει βαριά προαπαιτούμενα για το λαό, συμφωνούν στον μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κ.α. Αντιδρούν στο ΠΧΠ εκφράζοντας τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που είναι ριγμένα στην μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και των «φιλέτων» στην περιοχή, από την υπέρμετρη στήριξη των ομίλων των Α.Π.Ε.
Είναι ακόμα περισσότερο υποκριτική και γιατί οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας το 2002 χάρισαν τα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε. για να γίνει πιο ελκυστική για πώληση, άνοιξαν το δρόμο για την καύση απορριμμάτων με απόφαση τους Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που την προβλέπει κ.α..
Οι προτάσεις τους δεν συνιστούν «φιλολαϊκή στροφή» του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, απλά προτείνει μια διαφορετική μοιρασιά κυρίως στα αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ Α.Ε. και της λίμνης Πολυφύτου. Αυτές οι προτάσεις δεν θα αλλάξουν τη μοίρα των βιοπαλαιστών αγροτών απεναντίας θα επιταχύνουν την συγκέντρωση γης σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ο ήπιος τουρισμός στην λίμνη συνδέεται με σχέδια ιδιωτικοποίησης του μουσείου Αιανής κ.α..
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την πρόταση για αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου επειδή είναι ένα αντιλαϊκό σχέδιο που χαρίζει τη λαϊκή περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και για να κερδίσει ο λαός χρόνο από την όποια καθυστέρηση, για να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Προϋπόθεση για ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο που να συμφέρει το λαό είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου το κριτήριο και του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των ομίλων. Ένα Χωροταξικό που θα αντανακλά τις νέες, μη εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής και θα αποτελεί την «χωρική» έκφραση του οικονομικού κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών.