• Latest
Λαϊκή Συσπείρωση

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο

19 Σεπτεμβρίου 2024
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: Εξιχνιάσθηκε απάτη με λεία 2.500 ευρώ

6 Μαρτίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 08-03-2026

6 Μαρτίου 2026
Γιάννης Κοκκαλιάρης: Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών για το αύριο της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, υλοποιώντας με ευθύνη, σχέδιο και συνέπεια όλα τα έργα που χρειάζονται και απαιτούνται

Γιάννης Κοκκαλιάρης: Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών για το αύριο της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, υλοποιώντας με ευθύνη, σχέδιο και συνέπεια όλα τα έργα που χρειάζονται και απαιτούνται

6 Μαρτίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά δίκαιο οι επωφελείς εθνικά συμφωνίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας, να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα της Δίκαιης Μετάβασης». (βίντεο)

6 Μαρτίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Δυτική Μακεδονία: Όραμα για τον τόπο ή θυσία στον βωμό συμφερόντων. ( Με αφορμή την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου)

6 Μαρτίου 2026
Φλώρινα: Τρεις απατεώνες στα χέρια της αστυνομίας, ο ένας ανήλικος!!

Φλώρινα: Τρεις απατεώνες στα χέρια της αστυνομίας, ο ένας ανήλικος!!

6 Μαρτίου 2026
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 10 Μαρτίου 2026

6 Μαρτίου 2026
Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων: Αφιέρωμα στη Γυναίκα μέσα από το ελληνικό τραγούδι

Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων: Αφιέρωμα στη Γυναίκα μέσα από το ελληνικό τραγούδι

6 Μαρτίου 2026
πυροσβεστικη

Πανελλήνιες 2026: Για λίγες μέρες η αίτηση για την Πυροσβεστική

6 Μαρτίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δήλωση συμμετοχής στον Εργαστήριο Γυναικών με τίτλο “Ακούγοντας τη φωνή της”, η ιστορία που δεν ακούστηκε. 

6 Μαρτίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά, στην πόλη της Φλώρινας

6 Μαρτίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη Δράση : «Δράσεις στήριξης υφιστάμενων / νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.Αλ.Ο.», στην Καστοριά και στην Κοζάνη

6 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο

sierafm by sierafm
19 Σεπτεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Λαϊκή Συσπείρωση
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι όποιες «χωρικές» ρυθμίσεις όπως και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας είναι η αποτύπωση της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου στον χώρο.

Στόχο έχει την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι όποιες αλλαγές σε αυτόν τον σχεδιασμό αντανακλούν τις ανάγκες αυτές, ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής οικονομίας, με στόχο τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την επιτάχυνση συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.α.

Αυτό αποτυπώνει και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας, στο φόντο της στρατηγικής της «πράσινης» μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης. Ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων. Είναι μέρος του αστικού σχεδιασμού όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. κ.α.

Σε αυτήν τη βάση χαρίστηκαν τα αποκατεστημένα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε., καταργήθηκε η μετέγκατασταση Ακρινής, κατακλύστηκε η Δυτική Μακεδονία με ΑΠΕ κ.α. Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο είναι φτιαγμένο με τα ίδια «υλικά» με το προηγούμενο, αναθεωρημένο ως προς τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου όπως καθορίζεται από τη στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ε.Ε.. Ανάγκες που αλλάζουν με βάση και τις εξελίξεις με την στροφή της Ε.Ε. προς την πολεμική οικονομία που θα αποσπάσει χρηματοδοτήσεις που προοριζόταν για τις ΑΠΕ, που οδηγεί σε αναζήτηση αγοραστών για τις ενεργειακές κοινότητες λόγω μηδενικών τιμών κ.α.

Το γεγονός ότι για το Περιφερειακό Χωροταξικό δεν έγινε «διαβούλευση» δεν μας προξενεί εντύπωση. Η «δημοκρατία» τους περιορίζεται στα πλαίσια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Το προηγούμενο διάστημα στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» στην τοπική διοίκηση, μείωσαν τους περιφερειακούς συμβούλους, εισήγαγαν πλειοψηφικό σύστημα «κλέβοντας» συμβούλους, κατήργησαν τον αποφασιστικό χαρακτήρα στις τοπικές κοινότητες κ.α. Άλλωστε, για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σφάζονται λαοί (π.χ Γάζα, Ουκρανία κ.α.) που δείχνει πόσο αδίστακτοι γίνονται για τα κέρδη τους.

Στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αίτηση προσφυγής στο ΣτΕ αναδείχτηκε πως η Περιφερειακή Αρχή είναι πιστή στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων όπως εκφράζεται και από το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο και επιπλέον επιβεβαιώνεται ο ρόλος της στην προσπάθεια άμβλυνσης όποιων αντιδράσεων.

Θεωρούμε υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης του κ. Κασαπίδη (ΝΔ) και της κας Ζεμπελιάδου (ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ) που «ξεσπαθώνουν» ενάντια στο νέο ΠΧΠ. Μαζί στήριξαν και στηρίζουν την στρατηγική της πράσινης μετάβασης – απολιγνιτοποίησης σε όλα τα επίπεδα, στην Ε.Ε, στο κοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους Δήμους. Ολοι τους πίνουν νερό στο όνομα του Ταμείου ανάκαμψης που έχει βαριά προαπαιτούμενα για το λαό, συμφωνούν στον μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κ.α. Αντιδρούν στο ΠΧΠ εκφράζοντας τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που είναι ριγμένα στην μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και των «φιλέτων» στην περιοχή, από την υπέρμετρη στήριξη των ομίλων των Α.Π.Ε.

Είναι ακόμα περισσότερο υποκριτική και γιατί οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας το 2002 χάρισαν τα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε. για να γίνει πιο ελκυστική για πώληση, άνοιξαν το δρόμο για την καύση απορριμμάτων με απόφαση τους Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που την προβλέπει κ.α..

Οι προτάσεις τους δεν συνιστούν «φιλολαϊκή στροφή» του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, απλά προτείνει μια διαφορετική μοιρασιά κυρίως στα αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ Α.Ε. και της λίμνης Πολυφύτου. Αυτές οι προτάσεις δεν θα αλλάξουν τη μοίρα των βιοπαλαιστών αγροτών απεναντίας θα επιταχύνουν την συγκέντρωση γης σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ο ήπιος τουρισμός στην λίμνη συνδέεται με σχέδια ιδιωτικοποίησης του μουσείου Αιανής κ.α..

Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την πρόταση για αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου επειδή είναι ένα αντιλαϊκό σχέδιο που χαρίζει τη λαϊκή περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και για να κερδίσει ο λαός χρόνο από την όποια καθυστέρηση, για να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Προϋπόθεση για ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο που να συμφέρει το λαό είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου το κριτήριο και του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των ομίλων. Ένα Χωροταξικό που θα αντανακλά τις νέες, μη εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής και θα αποτελεί την «χωρική» έκφραση του οικονομικού κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

 

 

 

Tags: ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Previous Post

1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών: Επιτυχής Ολοκλήρωση του Προγράμματος Erasmus+ με Θέμα τα Συστήματα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων

Next Post

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Next Post
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γρεβενά: Εξιχνιάσθηκε απάτη με λεία 2.500 ευρώ
  • Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 08-03-2026
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας έναντι των πολιτών για το αύριο της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, υλοποιώντας με ευθύνη, σχέδιο και συνέπεια όλα τα έργα που χρειάζονται και απαιτούνται
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά δίκαιο οι επωφελείς εθνικά συμφωνίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας, να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα της Δίκαιης Μετάβασης». (βίντεο)
  • Δυτική Μακεδονία: Όραμα για τον τόπο ή θυσία στον βωμό συμφερόντων. ( Με αφορμή την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr