22 July and 22 κορίτσια φεύγουν από τον ΠεντάλοφοΗ δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σβήνει- Έρχονται αποχωρήσεις εργαζομένωνOn Tuesday 2 April 2019 έφτασαν τα πρώτα τέσσερα κορίτσια, τρία από το Κονγκό και ένα από το Κουβέιτ στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων του Πενταλόφου.

Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν οι αποχωρήσεις με τα ανήλικα κορίτσια εφηβικής ηλικίας να δηλώνουν ανοιχτά ότι ο Πεντάλοφος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Ο αριθμός τους έφτασε τα 22 μετά τις συνεχείς προσπάθειες των υπεύθυνων της δομής, παρότι θα μπορούσε να υπάρχουν και σαράντα (40) θέσεις φιλοξενίας. Ανάλογα και οι θέσεις εργασίας ορίστηκαν στις 39, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκαν τόσες, αφού αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων.

On Monday 22 Ιουλίου αποχώρησαν άλλα 22 κορίτσια από τη δομή χωρίς αυτή τη φορά να μπει στη μέση η αστυνομία.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης φυσικά ούτε καν ασχολείται με την τύχη αυτών των παιδιών και τα αφήνει ελεύθερα να καταλήξουν στα κυκλώματα.

Επέστρεψαν κάποια μετά τις προσπάθειες των ανθρώπων της δομής να τις μεταπείσουν και μέχρι το μεσημέρι η δομή είχε μείνει με πέντε μόλις κορίτσια.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται κι άλλο ένα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθυστερεί τις διαδικασίες , όταν κατά τα άλλα υπάρχουν δεκάδες ασυνόδευτοι πρόσφυγες κάτω των 18 in our country. Ο αριθμός τους λίγη σημασία έχει, εξάλλου σε όλες τις δομές υπάρχουν αλλαγές σύνθεσης και πληθυσμού χωρίς να επιδιώκεται κάτι διαφορετικό.

Mr.. Παππάς στις 22 January 2017 είχε χαρακτηρίσει το παράδειγμα του Πενταλόφου ως «παράδειγμα προς μίμηση» για την αλληλεγγύη που δείχνει, λέγοντας πως «δίνει μάθημα ζωής και αλληλεγγύης, σε όσους η χώρα μας θα επιθυμούσαν να έχουν άλλη στάση στο προσφυγικό».

Κατόπιν ο Δήμος Βοΐου υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση της δράσης στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (Ε.Υ.ΣΥ.Δ. Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Α.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών και έλαβε έγκριση με το ποσό των 956.700,00 €.

Προφανώς μετά από αυτά και αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνουν ούτε τα 20 άτομα ως προσωπικό της δομής, αφού δεν υπάρχει ο ανάλογος φιλοξενούμενος αριθμών κοριτσιών 15-17 ετών και το κονδύλι αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα η υπεύθυνη της δομής κα Φωτεινή Ζιάρα μένει μακριά από τα καθήκοντά της παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση χαρακτήρισε άκυρη την παύση των καθηκόντων της.

Μπορεί να δίνεται το δικαίωμα προσφυγής στο δήμαρχο Δημήτρη Λαμπρόπουλο, αλλά μέχρι τότε σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» θα έπρεπε και η κα Ζιάρα και ο κ. Γιώργος Τσαρτσαμπαλίδης να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Αυτά είναι τα μαθήματα αλληλεγγύης του Πενταλόφου. Όσα κορίτσια μείνουν, τόσες θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να κλείσει οριστικά αυτή η δομή που δεν έχει κανένα μέλλον. Χειρισμοί τουλάχιστον λανθασμένοι…

Ioanna Papadimitriou prlogos.gr

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.